Sentinţa după rejudecarea dosarului privind mafia retrocedărilor din Vaslui. Pedepse mai aspre pentru foştii subprefecţi şi o angajată a Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Marian (foto stanga) şi Vasile Cătălin Cupşan (foto dreapta) la Tribunalul Vaslui FOTO Simona Voicu
Sergiu Marian (foto stanga) şi Vasile Cătălin Cupşan (foto dreapta) la Tribunalul Vaslui FOTO Simona Voicu

Rejudecarea dosarului privind retrocedarea ilegală a zeci de hectare de teren din judeţul Vaslui a adus pedepse mai mari pentru foştii subprefecţi Sergiu Marian şi Vasile Cătălin Cupşan. O pedeapsă mai mare, cu executare, a fost aplicată şi Gabrielei Luca, funcţionar în cadrul Prefecturii Vaslui.

Tribunalul Vaslui a dispus joi, 18 mai, o nouă sentinţă în dosarul privind retrocedările ilegale dirijate de la vârful Prefecturii Vaslui de foştii subprefecţi, Sergiu Marian şi Vasile Cătălin Cupşan. Judecătorii au dispus condamnarea la 6 ani şi 8 luni închisoare a fostului subprefect Sergiu Marian, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a fostului subprefect Vasile Cătălin Cupşan şi obligarea acestuia la efectuarea a 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la Tribunalul Iaşi sau la Slubris Iaşi. 

De asemenea, judecătorii au dispus condamnarea la  3 ani, 4 luni şi 10 zile în regim de detenţie a Gabrielei Luca, funcţionar în cadrul Prefecturii Vaslui, subalternă a foştilor subprefecţi, dar şi a fratelui lui Sergiu Marian, Vasile Marian. Acesta din urmă având în vedere că a achitat întreg prejudiciul către Agenţia Domeniilor Statului, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi a fost obligat să efectueze 80 de zile de muncă neremunerată la SC Parcuri Verzi SRL sau la SC Ecosalubrizare Prest SRL Huşi. 

Societatea lui Vasile Marian, SC Comercial Marian SRL a fost condamnată la amendă penală în cuantum de 25.000 lei, pentru comiterea infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată în forma complicităţii şi pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice, pe o durată de 2 ani.

Sentinţa pronunţată joi de Tribunalul Vaslui vine după ce Curtea de Apel Iaşi a dispus rejudecarea dosarului. Iniţial, Tribunalul Vaslui a dispus pedepse mult mai blânde, singurul condamnat în regim de detenţie fiind Sergiu Marian. Respectiva sentinţă a fost casată, procesul de fond fiind reluat. 

Mafia retrocedărilor ilegale

Ancheta procurorilor DNA, în acest caz a scos la iveală faptul că Sergiu Marian , în calitate de subprefect al judeţului Vaslui şi de vicepreşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui, a iniţiat şi a efectuat procedurile de radiere a celor două persoane, fără ştirea sau acordul lor, din lista pentru despăgubiri şi înscrierea lor într-o altă listă care presupunea atribuirea unor terenuri situate pe raza comunei Fălciu, judeţul Vaslui.

În urma demersurilor sale, subprefectul  a facilitat fratelui său, Marian Vasile-Marius, achiziţia terenurilor în cauză la preţuri derizorii. Totul a fost posibil cu sprijinul celuilalt subprefect de Vaslui, Vasile Cătălin Cupşan, care era şi secretar al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui şi de Luca Gabriela, membru al Comisiei judeţene de fond funciar Vaslui

Marian Sergiu şi Cupşan Cătălin-Vasile, în calitate de vicepreşedinte, respectiv secretar al comisiei judeţene de fond funciar Vaslui, au aprobat şi i-au determinat pe ceilalţi membri ai comisiei să aprobe propunerile făcute de comisiile de fond funciar Bogdana şi Alexandru Vlahuţă, astfel încât cele două persoane care formulaseră cereri de restituire să fie radiate de pe lista de despăgubiri şi să fie înscrise pe lista ce presupunea atribuirea de teren în comuna Fălciu, din rezerva Agenţiei Domeniilor Statului.

Această operaţiune avea ca scop creşterea valorii de  piaţă a terenurilor în cauză fiind efectuată cu încălcarea mai multor prevederi legale in materia reconstituirii drepturilor de proprietate. După emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor situate pe raza comunei Fălciu pe numele celor două persoane îndrituite la restituire (moştenitoare), fratele subprefectului a ridicat personal de la sediul Primăriei Fălciu titluri de proprietate eliberate (în chiar ziua emiterii lor) după care a luat legătura cu cele două moştenitoare, condiţionându-le remiterea titlurilor de vânzarea întregii suprafeţe de 80 de hectare contra sumei de câte 80.000 lei. Fiind persoane în vârstă şi fără speranţa unor despăgubiri în perioada imediat următoare de la statul roman, cele două moştenitoare au acceptat propunerea şi au încheiat contracte de vânzare-cumpărare (una dintre ele în aceeaşi zi cu emiterea titlului de proprietate).

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite