Sentinţă definitivă în cazul afaceristului care a violat o olimpică: la închisoare chiar dacă victima şi-a retras plângerea. Cheltuielile judiciare record, diminuate

Sentinţă definitivă în cazul afaceristului care a violat o olimpică: la închisoare chiar dacă victima şi-a retras plângerea. Cheltuielile judiciare record, diminuate

Andrei Silvian Spiridon

Curtea de Apel Iaşi a pronunţat miercuri, 10 mai, sentinţa definitivă, în dosarul în care un tânăr om de afaceri din Bârlad a fost acuzat că a sechestrat şi violat o elevă eminentă din Bârlad, olimpică internaţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii ieşeni decis condamnarea definitivă a afaceristului Andrei Silvian Spiridon la trei ani de închisoare cu executare. Decizia vine după ce în timpul procesului la instanţa de fond, victima, sub presiunea familiei inculpatului, şi-a retras plângerea pentru viol. 

Andrei Silvian Spiridon (28 ani) a fost trimis în judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Astfel, chiar dacă victima şi-a retras plângerea pentru viol, procurorii au cerut condamnareaacestuia pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă pentru care legea penală nu permite împăcarea.

Deşi a sperat că preţul plătit pentru retragerea plângerii, 50.000 de lei şi un autoturism Peugeot, îl va scăpa de închisoare, magistraţii Judecătoriei Bârlad şi-au însuşit probatoriul administrat de procurori şi au dispus condamnarea afaceristului. În plus, judecătorii bârlădeni au dispus obligarea afaceristului, dar şi a elevei olimpice la plata unor cheltuieli judiciare record: 75.000 lei (câte 37.500 lei fiecare), cele mai mari sume stabilite vreodată cu titlul de cheltuieli judiciare într-un dosar de viol.

Sentinţa a fost contestată şi de afaceristul Andrei Spiridon, care era convins că, odată împăcat cu victima, va scăpa de închisoare, şi de victimă. În calea de atac, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au admis în parte apelurile declarate de cei doi, dispunând diminuarea sumelor reţinute cu titlul de cheltuieli judiciare. Astfel, prin sentinţa definitivă pronunţată miercuri de Curtea de Apel Iaşi, Spiridon a fost obligat să achite statului 5.415 lei, reprezentând cheltuieli aferente urmăririi penale, respectiv procesului de la instanţa de fond. La rândul său, victima va trebui să achite 5.015 lei cheltuieli judiciare.

Hotărârea instanţei ieşene a şi fost pusă aplicare, afaceristul bârlădean fiind condus miercuri seara la Penitenciarul Vaslui, acolo unde îşi va executa pedeapsa de trei ani. Judecătorii l-au obligat pe Spiridon ca timp de trei ani de zile, după executarea pedepsei, să nu se apropie de victimă şi de membrii familiei acesteia la o distanţă mai mică de 100 de metri, să nu se apropie de unitatea de învăţământ la care aceasta va studia, de domiciliul acesteia sau în alte locuri publice în care victima va desfăşura activităţi sociale. 

Tânără violată, sătulă să-şi vadă agresorul

Afaceristul a mizat pe strategia împăcării cu victima, crezând că astfel va scăpa cu achitare sau cel mult o pedeapsă cu suspendare. Rudele fetei au povestit că fata a acceptat să-şi retragă plângerea pentru că i s-au dat asigurări că, odată retrasă, procesul se va încheia la Judecătoria Bârlad, astfel că nu va mai fi nevoită să mai vină la alte termene de judecată, în condiţiile în care în această perioadă ea se pregăteşte pentru examenul de bacalaureat.   

Adolescentei i-au fost oferiţi cei 50.000 de lei şi autoturismul încă din ianuarie 2016, în ziua în care se judeca propunerea de arestare a afaceristului. Acordul de mediere a fost declarat nul. Adolescenta a povestit atunci că s-a simţit trădată de avocatul din oficiu care i-a prezentat doar beneficiile medierii. Ulterior, avocatul Bogdan Gheorghiţă, de la Baroul Iaşi, s-a oferit să o apere pro bono. Cu toate acestea, victima a cedat presiunilor, hotărând retragerea plângerii fără a se mai consulta cu avocatul.

Violată de Crăciun

Andrei Spiridon şi victima sa s-au întânit pentru prima dată în Ajunul Crăciunului din 2015, când adolescenta ieşise în club cu prietenii pentru a sărbători rezultatele şcolare. În anul respectiv, eleva, olimpică internaţional, fusese răsplătită de Ministerul Educaţiei cu Meritul Olimpic.

La plecare, tânărul s-a oferit s-o conducă acasă cu autoturismul său, ocazie cu care au făcut schimb de numere de telefon. Nimic din conduita tânărului nu i-a dat adolescentei de bănuit, ba mai mult i-a povestit unei prietene despre faptul că a fost condusă acasă de Spiridon şi că acesta i-a insuflat încredere.

De Crăciun, cei doi s-au întânit din nou în club, însă n-au interacţionat, fiecare fiind cu grupul său de prieteni. La un moment dat, adolecenta a chemat un taxi, însă în momentul în care a ieşit din club a fost abordată de Spiridon, care s-a oferit să o conducă din nou acasă.  Spiridon s-a deplasat către imobilul unde locuia, solicitându-i adolescentei să fie de acord să meargă împreună în acea locaţie pentru a întreţine relaţii sexuale. Tânăra a refuzat categoric, spunându-i că este prematur să aibă o astfel de abordare. Speriată, i-a cerut lui Spiridon să întoarcă autoturismul şi s-o conducă acasă.

În pofida rugăminţilor, tânărul nu s-a conformat şi a continuat deplasarea cu autoturismul îndreptandu-se către ieşirea din Bărlad şi înscriindu-se spre direcţia Bârlad – Iveşti. Pe tot parcursul deplasării, minora a fost lipsită de libertate, afirmă procurorii, deoarece portierele maşinii erau blocate, în plus a împiedicat-o să poată folosi telefonul. 

Abuzată şi umilită

După ce i-a smuls hainele, Spiridon a obligat-o pe adolescentă să întreţină relaţii sexuale pe bancheta din faţă dreapta a autovehiculului. Având în vedere că victima se zbatea în permanenţă, opunând rezistenţă, tânărul s-a dezlănţuit împotriva fetei, lovind-o şi umilind-o.

„Inculpatul a împins-o pe bancheta din spate, apoi a urcat şi el după minoră şi a continuat să întreţină raporturi sexuale cu aceasta, exercitând în permanenţă violenţe în sensul că a tras-o de păr, a scuipat-o, i-a acoperit gura cu mâna pentru a o împiedica să mai strige după ajutor, a lovit-o în mod repetat cu palmele peste faţă. Întreaga activitate infracţională a durat aproximativ 4 ore, timp în care inculpatul a încercat să o oblige să întreţină raporturi sexuale orale prin faptul că o trăgea de par pentru a o determina să deschidă gura“, au mai arătat procurorii.

Mai puteţi citi:

„Sexul-surpriză“, redefinit cu cinism de un afacerist din Vaslui arestat pentru viol: „Nu e viol, ci arta de a face dragoste“

Violatorul olimpicei din Bârlad, arestat la domiciliu. Andrei Spiridon nu are voie să comunice cu victima şi nici cu martorii

Olimpica violată de un afacerist şi trădată de avocaţi, încurajată de concetăţeni. Oameni au iniţiat petiţia intitulată „Violul nu se cumpără“

Olimpica din Bârlad violată de un afacerist, trădată şi de avocaţi. Cruciada apărătorilor pentru a-l scoate basma curată pe cel acuzat că a batjocorit copila

VIDEO Magistraţii bârlădeni au decis: Afaceristul care a violat o elevă eminentă, lăsat în libertate. Aroganţa tatălui: „Dacă aveţi bani, pozaţi-ne“

UPDATE Lovitură de teatru în cazul designerul acuzat că a violat o olimpică. Magistraţii rejudecă cererea de arestare

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările