Măslinele, un adevărat miracol pentru sănătate. Cum le alegem pe cele mai bune şi de ce sortimente trebuie să ne ferim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat unul dintre cele mai nutritive fructe din câte există, măslina este un adevărat medicament. Conţinutul bogat în vitamine şi acizi graşi (Omega 3, Omega 6, Omega 9) menţine măslinele în topul celor mai sănătoase alimente care se consumă încă de pe vremea fenicienilor.

Măslinele nu pot fi mâncate direct din copac, pentru a putea fi consumate ele fiind supuse procesării. Există cinci metode de procesare a măslinelor: tratarea cu sare, atunci când sunt păstrate timp de 4 - 6 săptămâni în sare; tratarea cu saramură, atunci când măslinele sunt înmuiate într-o solutie de apă sărată aproximativ cinci săptămâni;  tratarea cu apă, atunci când se pun la murat în apă timp de 4 săptămâni; tratarea cu soluţie alcalină, atunci când măslinele sunt lăsate la macerat câteva săptămâni şi apoi spălate; tratatea cu ulei, atunci când sunt lăsate la macerat în sare şi ulei.

În funcţie de metoda de procesare, măslinele capătă textură şi culori diferite, de la verzi, maro, negre până la galbene sau roşii. Măslinele verzi sunt culese atunci când sunt încă necoapte şi au un gust mai amar decât cele negre, deoarece stau mai mult timp în saramură. În schimb, măslinele negre sunt mai moi, au un gust mai dulce şi un conţinut mai mare de grăsimi, deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp. Cele mai sănătoase măsline sunt cele prelucrate natural.

De-a lungul anilor, însă, piaţa a fost invadată de măslinele prelucrate cu aditivi şi coloranţi care fac le transformă dintr-o sursă de vitamine şi minerale în conserve fără nicio valoare nutritivă. Cele mai periculoase măsline, spun nutriţioniştii, sunt cele umplute, care conţin şi cei mai mulţi aditivi alimentari pentru potenţarea gustului. 

Miracol pentru sănătate

Măslinele sunt foarte bogate în fier, sunt o sursă preţioasă de vitamina E, calciu sau fibre. Datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanti, măslinele sunt un adevărat miracol pentru sănătate, ajutând la prevenirea cancerului, lupta împortriva colesterolului, sănătatea oaselor, circulaţia sangvină, îmbunătăţirea vederii, calitatea pielii etc.

Consumul zilnic de măsline, spun nutriţioniştii, aduce beneficii importante şi stării de sănătate a fumătorilor, deoarece previne degradarea plămânilor şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici.

”Consumate zilnic la mesele principale, măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă, precum: vederea, încetinirea proceselor de îmbătrânire, degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Nu în ultimul rând, dieta cu măsline întăreşte dantura, oasele şi ajută la regenerarea ţesuturilor distruse în situaţii dramatice-accidente sau imobilizări îndelungate la pat,”   Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. 


Măslinele conţin compuşi fenolici importanţi, precum oleuropeina si oleocantalul, consideraţi cei mai puternici antioxidanţi din natură, care, alături de vitamina E şi carotenoizii din măsline, ajută în mod real la prevenirea cancerului, afecţiunilor cardiace, inflamaţiilor, şi a diabetului.

Măslinele furnizează cantităţi importante de calciu, cupru, fier, mangan şi zinc şi sunt surse importante ale complexului de vitamine B. Grăsimile mononesaturate din măsline ajută la reglarea nivelului total de colesterol în corp. Măslinele au şi un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate în cazul constipaţiei.

Grăsimile mononesaturate şi vitamina E din măsline ajută şi la prevenirea afecţiunilor inflamatorii. Proprietăţile antiinflamatorii ale maslinelor ajută şi la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului. Măslinele au un indice glicemic mic (15), menţinând nivelul de zahăr în sânge la un nivel scăzut, asigurând astfel şi reglarea apetitului alimentar.

"Prezenţa azotului şi fosforului oferă măslinelor proprietăţi anticanceroase. În plus, s-a constatat că măslinele cresc cu 12% capacitatea de refacere a sistemului nervos. Măslinele şi uleiul de măsline sunt bogate în acizi graşi mononesaturaţi tip Omega 9 şi în vitaminele A şi E. Consumul regulat de măsline (câte 5-10 pe zi, negre sau verzi) aduce mari beneficii sănătaţii: previne afecţiunile cardiovasculare, împiedică formarea ateroamelor şi creşterea nivelului colesterolului, protejează celula nervoasă şi previne inflamaţiile.", Livia Nena, biolog, nutriţionist.

Consumul de măsline este recomandat în cazul curelor de slăbire, nutriţioniştii arătând că măslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu până la 200 kcal.

Măslinele sunt recunoscute şi pentru beneficiile pe care le au pentru menţinerea sănătăţii pielii şi părului, fiind bogate în acizi graşi şi antioxidanti care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială.

Mai puteţi citi: 

Un compus din uleiul de măsline distruge celulele canceroase, fără să le afecteze pe cele sănătoase   

Untul, margarina şi uleiul - moartea din farfurie: de ce sunt nocive şi cum ne îmbolnăvesc aceste alimente

Întrebuinţări surprinzătoare ale uleiului de măsline

Uleiul de măsline, cel mai falsificat produs alimentar. Mii de litri opriţi de la vânzare în România

„Tu ştii ce mănânci?” Află care sunt cele mai sănătoase uleiuri şi cum se folosesc la gătit!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite