FOTO Alaiuri din toate colţurile judeţului au readus datinile şi obiceiurile pe străzile din Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formaţiile au mărşăluit pe străzi
Formaţiile au mărşăluit pe străzi

Sute de vasluieni au participat duminică, 20 decembrie, la cea de-a 34-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui.

Manifestarea a debutat la ora 10.00, potrivit tradiţiei, cu o paradă a grupurilor, care au plecat din Parcul Copou, urmând traseul Licul Mihail Kogălniceanu - Piaţa Centrală - Cinemtograful Indepedenţa-, strada Ştefan cel Mare ajungând în Piaţa Civică, unde s-a desfăşurat spectacolul propriu-zis, pe tot parcursul zilei.

Mii de vasluieni au admirat parada costumelor tradiţionale care a încântat  prin spectaculozitate. La manifestarea devenită tradiţională la sfâşit de an participă zeci de formaţii, cu peste 1.000 de membri, din comune unde localnicii păstrează încă vii tradiţiile populare: Vaslui, Huşi, Negreşti, Gârceni, Murgeni, Pogoneşti, Rafaila, Lipovăţ, Berezeni,  Vetrişoaia, Puieşti, Buda Oşeşti, Todireşti dar şi din alte zone ale judeţului.

Vasluienii vor putut admira formaţiile de haiduci, căluşari, capre, urşi sau colindători, spectaculoase atât prin costume, cât si prin numerele prezentate.La ediţia din acest an au fost prezente 30 de grupuri din toate colţurile judeţului.

Judeţul Vaslui este cunoscut la nivel naţional prin bogăţia şi varietatea obiceiurilor de iarnă. În toate localităţile au loc colinde, pluguşoare şi teatru popular în diverse variante. Inedite sunt jocurile de măşti ce reprezintă, potrivit etnologilor, riturile practicate de dacii liberi sau chiar obiceiuri cu rădăcini în neolitic. Caracteristic judeţului Vaslui este ''Vălăretul'', care reuneşte jocurile de măşti dintr-un sat şi este organizat ca o suită populară.

”De la un an la altul ne dorim ca acest festival să fie mai bun, mai apreciat de vasluieni. Sunt prezentate datini şi obiceiuri specifice judeţului nostru, la eveniment participând urători şi colindători din mai multe comune. Am încercat şi anul acesta să aducem cât mai multe formaţii şi credem că spectacolul oferit de aceşti minunaţi păstrători ai tradiţiilor populare a fost unul deosebit, dacă este să judecăm după numărul mare de spectatori”, a declarat directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui, Lucian Onciu. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite