Fostul deputat PDL de Vaslui Dragoş Iftime, condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni economice

Fostul deputat PDL de Vaslui Dragoş Iftime, condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni economice

În primă instanţă, Iftime a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare

Fostul deputat PDL Dragoş Iftime a fost condamnat definitiv astăzi de judecătorii Curţii de Apel Iaşi la şase ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat  de comiterea mai multor infracţiuni: asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, aderare la grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alături de el, au fost condamnaţi tot cu executare şi tatăl său, Ionel Iftime,  verişorul său, Ionuţ Atofanei Iftime şi liderul romilor din comuna Grajduri- Iaşi, Nicuşor Napoleon Stănescu, cel cu care familia Iftime a derulat afacerile ilegale. 

Sentinţa vine la exact un an de la condamnarea pronunţată de Tribunalul Vaslui Dragoş Iftime, fost deputat PDL în Parlamentul României şi preşedinte al clubului de fotbal FC Vaslui, a fost judecat alături de tatăl şi cumnatul său pentru infracţiuni economice şi de crimă organizată. Judecătorii ieşeni au dispus condamnarea definitivă a lui Dragoş Iftime la şase ani de închisoare cu executare, cu şase luni mai puţin de cât pedeapsa primită pe 25 iunie, anul trecut la Tribunalul Vaslui. Tatăl său, Ionel Iftime a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu un an şi jumătate mai puţin decât pedeapsa iniţială, iar Ionuţ Atofanei, la patru ani şi patru luni, închisoare cu executare (cu opt luni mai puţin decât condamnarea primită la Tribunalul Vaslui). Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi liderul romilor de la Grajduri, Nicuşor Stănescu, zis Napoleon. Alţi doi inculpaţi, tot de la Grajduri, au rămas cu pedepsele neschimbate:  Florin Ilaşcu -patru ani de închisoare, Constantin Ilaşcu - doi ani şi opt luni de închisoare

Pe lângă condamnările executare, cei trei membri ai familiei Iftime trebuie să achite statului peste 1.000.000 lei, reprezentănd TVA-ul tranzacţiilor ilegale făcute cu romii din grajduri.

Deputatul Dragoş Iftime a fost trimis în judecată la sfârşitul anului trecut de procurorii DIICOT Iaşi, alături de tatăl său, Ionel Iftime, şi de Ionuţ Iftime Atofanei, directorul comercial al firmei familiei deputatului, Koket SA.

Potrivit DIICOT Iaşi, cei trei „s-au asociat în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, prin folosirea unor facturi prin care oglindeau operaţiuni comerciale fictive cu (...) reprezentanţi ai Black Company (Grajduri, judeţul Iaşi), societate care în fapt nu avea nicio activitate reală.

Conform aceleiaşi scheme financiare, învinuiţii au falsificat documente contabile şi registre contabile, astfet încât au dorit să lase impresia că întreaga evaziune fiscală s-ar fi produs doar în contabilitatea Black Company SRL prin neînregistrarea veniturilor, şi nu în contabilitatea Koket SRL prin înregistrarea de operaţiuni fictive“,  menţionează procurorii în rechizitoriu.  

Aceştia mai menţionează că grupul infracţional era coordonat chiar de Dragoş Iftime, iar prejudiciul adus statului se ridică la 500.000 de euro.  

Metoda, susţin procurorii, era foarte simplă. Chitanţele şi facturile în alb cumpărate de la firma din Grajduri erau completate ulterior de reprezentanţii Koket SRL, „pentru a justifica în contabilitate intrările de animale de la persoanele juridice, cu toate că acestea proveneau de la persoane fizice, şi a-şi crea posibilitatea de compensare sau rambursare TVA de la bugetul de stat“, au mai arătat procurorii DIICOT în actul de acuzare.În fapt, romii de la Grajduri achiziţionau animale vii din târgurile din judeţele Moldovei, pe care le livrau abatorului societăţii Koket, fără a fi înregistrate în evidenţele contabile.

Având în vedere calitatea de parlamentar a lui Dragoş Iftime, dosarul a fost înaintat spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, cănd cerecetarea judecătorească se apropia de final, Iftime a demisionat din Parlament în martie 2012, iar dosarul a fost declinat Tribunalului Vaslui.

Pe aceeaşi temă:

Preşedintele executiv de la FC Vaslui a fost condamnat la închisoare

Evaziune fiscală de 500.000 de euro în „contul“ unui deputat

Oamenii care conduc acum clubul FC Vaslui sunt certaţi cu legea. Cui i-a lăsat Porumboiu moştenire echipa

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: