Cum au ajuns 72 de bătrâni la mila unei comunităţi din judeţul Vaslui. Statul şi-a luat mâna de pe Azilul Tutova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eforturi disperate pentru a salva soarta bătrânilor internaţi la Căminul pentru persoane vârstnice Tutova. După cinci ani de la înfiinţare, azilul în care sunt internaţi 72 de bătrâni este susţinut doar de la bugetul local

Ministerul Municii şi-a luat mâna de pe Căminul pentru persoane vârstnice Tutova de la 1 ianuarie 2016 şi cei 72 de beneficiari stau cu frica în sân că vor rămâne pe drumuri. De două luni, Consiliul Local (CL) al comunei alocă lunar câte 50.000 de lei pentru a nu pune lacătul pe uşă şi se mizează pe suportul Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui privind cofinanţarea.

Lunar, e nevoie de 120.000 de lei pentru pentru plata celor 38 de salariaţi, hrană, medicamente şi utilităţi. Din această sumă, 70.000 lei sunt colectaţi din pensiile bătrânilor şi de la rudele acestora. În ultimele două luni, diferenţa a fost suportată de la bugetul local.

Primarul Ioan Corciovă propune ca azilul să meargă pe autofinanţare, în sensul de a mări numărul de locuri de cazare până la 100 şi de a crea locuri cu confort sporit la preţuri mai mari.

“Ni s-a promis ajutor financiar de la CJ Vaslui în cazul în care nu vom mai putea suporta cheltuielile. Vom face orice efort pentru a nu se ajunge la desfiinţarea acestui cămin. E nevoie de sprijin pentru bătrâni şi chiar ne gândim să majorăm numărul de locuri de cazare şi să ajungem să ne autofinanţăm prin prestare de servicii”, a spus, pentru “Adevărul”, primarul Corciovă.

Edilul a mai spus că potrivit unei statistici primite de la Ministerului Muncii, azilul Tutova se află pe primul loc în la nivel judeţean şi în top 10 la nivel naţional. La efectuarea topului s-au luat în calcul condiţiile de cazare şi serviciile de care beneficază bătrânii.

Azilul a fost înfiinţat în 2011 după ce a fost desfiinţat spitalul pentru copii distrofici care funcţiona în acea clădire. Zeci de copii extrem de grav bolnavi, majoritatea internaţi permanent au fost împrştiaţi pe unde s-a putut. DGASPC nu a putut să-i preia din cauza afecţiunilor pe care le aveau aceştia şi au fost pasaţi spitalului de copii Bârlad, ori trimişi la Iaşi.

Fostul Spital Tutova deţinea mai multe pavilioane şi doar o parte din ele au primit destinaţia de azil. Clădirea centrală, complet renovată, a fost concesionată iniţial chirurgului Octavian Marcu pentru a deschide o clinică. La finalul anului 2014 a renunţat la contract, moment în care a început "vânătoarea de chilipiruri". Edilii din Tutova au fost la un pas să ofere clădirea unui afacerist din Bârlad fără a emite pretenţii, proiect care a fost oprit din faşă datorită consilierilor locali din opoziţie.

Citeşte şi:

Cum au ajuns 75 de bătrâni la mila statului. Azilul Tutova la un pas de desfiinţare: „Nu voi permite aşa ceva“

FOTO VIDEO Spital la cheie pus la cheremul unui afacerist bârlădean. Unitatea, scoasă la licitaţie ilicită cu 0,5 euro pe metrul pătrat

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite