Bisericile din judeţul Vaslui, adevărate crematorii pentru credincioşi. Enoriaşii sunt la mila Domnului în caz de incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de lăcaşe de cult din judeţul Vaslui nu au autorizaţie în caz de incediu. Doar în cazuri rarisime bisericile sunt conforme cu legislaţia în domeniu

Lăcaşele de cult, la fel ca toate locurile publice unde se adună mulţimi de oameni, sunt expuse unor posibile incendii. Din păcate, măsurile luate de preoţi sau cei care administrează bisericile lasă de dorit, potrivit statisticilor. Doar câteva biserici au autorizaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui. În cele mai multe cazuri nu există două căi de evacuare, aşa cum prevede legislaţia în domeniu, nu există sursă de apă pentru a alimenta hidranţii, avertizoare pentru fum, instalaţii de evacuare a fumului etc.

„Din construcţiile destinate a fi lăcaşuri de cult supuse verificărilor de către personalul specializat, un număr de 43 de unităţi se regăsesc în evidenţa noastră funcţionând fără a deţine autorizaţia de securitate la incendiu”,  a precizat într-un comunicat de presă emis la solicitarea „Adevărul”, Ionel Roşu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

Altfel spus, sunt 43 de biserici în judeţ unde, de la o banală lumânare, ar putea să ardă de vii oamenii veniţi să se închine. Cum la marile sărbători creştine participă la slujbe sute de oameni, proporţiile unui dezastru sunt greu de apreciat.

În Bârlad, doar trei din cele 17 biserici au autorizaţie de la Pompieri. Asta în condiţiile în care legislaţia se aplică doar lăcaşelor de cult construite anterior intrării în vigoare a noii legislaţii.

„Avizul şi autorizaţia de securitate la incendiu se emit pe baza cererii adresate de proprietarul sau beneficarul clădirii sau spaţiului amenajat după verificarea documentaţiilor tehnice de proiectare şi execuţie, anexate la solicitare, precum şi verificarea în teren a îndeplinirii măsurilor stabilite în ceea ce priveşte securitatea la incendiu”, se precizează în acelaşi comunicat de presă.

Riscul la incendii în lăcaşe de cult este crescut pentru că adeseori se folosesc materiale combustibile la ridicarea construcţiilor, a mobilierului, picturilor, icoanelor, finisajelor interioare, decoraţiuni. La aceste riscuri se adaugă aglomeraţiile de persoane la slujbele religioase, lumânările aprinse, instalaţii de încălzit etc.

„Apărarea împotriva incendiilor a lăcaşelor de cult trebuie să constituie permanent una din grijile şi preocupările de maximă importanţă a preoţilor, parohi şi alţi factori responsabili”, a precizat Ionel Roşu, purtătorul de cuvânt al ISU.

Ca recomandări pentru evitarea incendiilor în biserici se recomandă să fie asigurate cel puţin două căi distincte şi independente în caz de evacuare, existenţa dispozitivelor de evacuare a fumului, înlăturarea covoarelor şi a mobilierului, dotarea cu extinctoare. Ca la oricare alte construcţii, trebuie verificate periodic instalaţiile de încălzire, instalaţia electrică etc. lumânările pot fi aprinse numai în locuri special amenajate, acestea fiind aprinse în tăvi metalice pline cu apă. Lumânările trebuie supravegheate în permanenţă cât sunt aprinse.


Ajută victimele din Colectiv. Donează pentru tratamente şi dotarea spitalelor în contul RO97INGB0000999903477197 – ING BANK sau prin SMS la numarul 8824. România solidară - impreună pentru #colectiv.


Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite