RAAN promite facturi mai mici la plata energiei termice furnizate în luna ianuarie

RAAN promite facturi mai mici la plata energiei termice furnizate în luna ianuarie

Sediul RAAN (FOTO)

Mii de severineni, care locuiesc la bloc, sunt intrigaţi de valoarea foarte mare a facturilor pe care le-au primit pentru consumul de energie termică din luna decembrie. Zeci de asociaţii de proprietari au intentat deja acţiune în instanţă împotriva regiei contestând valoarea acestor facturi.

Ştiri pe aceeaşi temă

La solicitarea noastră privind modul cum au fost calculată energia termică în luna decembrie, RAAN spune că perioada de facturare a fost mult mai mare faţă de o lună obişnuită şi că, în plus, temperaturile au fost mult mai scăzute faţă de luna noiembrie 2013.

„Cantităţile de energie termică consumate în luna decembrie 2013 comparativ cu luna noiembrie a aceluiaşi an, au fost mai mari, fiind determinate de temperatura medie exterioară mai scăzută în luna decembrie faţă de în luna noiembrie cu circa 10 grade, precum şi de o perioadă de facturare în medie de 34 zile pentru luna decembrie.  Citirea contoarelor se face începând cu data de 25 a fiecărei luni din an, cu excepţia lunii decembrie, când citirea se face în data de 31 decembrie, pentru a nu influenţa anul financiar ce se încheie cu un nivel diminuat al veniturilor”, se arată în răspunsul primit de la RAAN.

Pentru luna ianuarie, RAAN spune că valoarea facturilor va fi mai mică dat fiind că perioada de facturare este mai redusă.

„În luna ianuarie 2014, consumul de energie termică va fi determinat numai pentru un număr de 25 de zile, rezultând în fapt o diminuare a valorii facturii aferente acestei luni. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare fiind în procedura de insolvenţă nu poate ignora prevederile Legii Contabilităţii şi a procedat la determinarea cantităţilor în data de 31 decembrie”, se mai specifică în document.


RAAN mai spune că aceste cantităţi de energie termică se determină conform “Procedurii operaţionale de stabilire şi facturare a consumurilor de energie termică pentru utilizatori” COD PO RT 102/2010, pe baza contoarelor de energie termică, iar în cazul în care acestea nu funcţionează, se determină pe baza formulelor de calcul incluse în procedură.

Citeşte şi:

Facturi mai mari la căldură în decembrie. Severinenii plătesc dublu

Din cauza sărăciei, mulţi severineni renunţă la caloriferul din bucătărie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: