Hoţii de cereale, urmăriţi de autorităţi în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi, instituțiile statului sunt gata să păzească terenurile agricultorilor. Investitorii speră ca noile măsuri întreprinse să-i descurajeze pe hoţi şi să stârpească furturile din lanuri.

Jandarmii, poliţiştii şi poliţiştii de frontieră încep, de astăzi, patrulările în sudul judeţului, acolo unde se înregistrează cele mai multe cazuri de furturi de cereale, dar şi distrugeri.

Se instituie filtre şi patrulări pe care oamenii legii le vor face în toate localităţile şi mai ales pe drumurile de acces către terenurile agricole.

În ultimele săptămâni, s-a constatat o creştere alarmantă a acestui tip de infracţiuni, cele mai mari probleme fiind în zonele Gârla Mare şi Salcia.

“Cea mai bogată cultură, cele mai multe investiţii, dar şi cea mai mare infracţionalitate în agricultură sunt în sudul judeţului, respectiv în localităţile: Punghina, Salcia, Gârla Mare, Pădina, Cujmir, Jiana, Dârvari şi Pătulele.

Deja avem un plan de masuri, implicate fiind trei instituţii ale statului. Ce vom face?! Patrulare, prevenire şi intervenţie”, ne-a spus prefectul Ion Mîţu.


IPJ Mehedinţi are în evidenţă, până la această oră, 12 astfel de plângeri, dintre care trei sunt cu autor necunoscut. “Acţionând cu fermitate, poliţiştii au identificat nouă persoane suspecte de comiterea acestor infracţiuni, faţă de care s-au întocmit acte peremergătoare pentru furt şi furt calificat”, ne-a precizat inspectorul principal Nicolae Lohon, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi.    


Investitori prăduiţi la greu

La sfârşitul săptămânii trecute, agricultorii au cerut sprijinul prefectului în privinţa furturilor de recolte, dar şi a distrugerii culturilor, provocată de crescătorii de animale, în special de ciobani, care intră cu turmele în culturi.

Printre prăduiţi este şi Nicolae Popescu. A investit, în ultimii trei ani, aproape 2 milioane de euro în cele 1600 de hectare pe care le are în Salcia şi Cujmir, dar pentru a-şi scoate banii şi investiţia se gândeşte deja să părăsească judeţul şi să plece în Bărăgan.

“Pe Salcia am 1480 de hectare. Sunt obligat să las anul acesta vreo 480 de hectare. Nu pot să fac faţă din cauza asta: mă fură şi îmi distrug tot. Cel puţin în partea de sud care este spre Dunăre, cu ciobanii nu pot să fac faţă şi trebuie să renunţ. Avem rapiţă, majoritatea este grâu, floarea soarelui şi sorg. De la sorg îmi iau adio, că deja mi l-au furat pe tot. O sută de hectare. Am făsut şi sesizări, degeaba”, ne-a spus supărat bărbatul.

image

CLICK PE POZE CA SĂ VEZI CE AU LĂSAT HOŢII ÎN URMA LOR

Un alt sat, un alt caz. La Gârla Mare, Elenei Mogoşanu i s-a furat în urmă cu câteva zile porumb. “Nu mai pot să dorm nici noaptea. Nici nu mai pun porumb. De ce să-l pun pentru alţii?! Le-am dat şi hoţul şi tot degeaba!”, ne-a spus supărată bătrâna.

La sugestia prefectului, fiecare primărie va supune la vot, în consiliul local, o hotărâre prin care se interzice accesul oricărui cetăţean la terenurile agricole.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite