Cum se aranjează corect tacâmurile şi paharele la mese festive. Epatarea prin exces este cea mai mare greşeală

Cum se aranjează corect tacâmurile şi paharele la mese festive. Epatarea prin exces este cea mai mare greşeală

Masa Festivă FOTO www.reteteculinare.com.ro

Ocaziile speciale, cum sunt Crăciunul şi Revelionul, sunt ideale pentru antrenarea fanteziei, în aşa fel încât să îţi pui în valoare abilităţile de gazdă printr-un decor elegant al mesei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gazda va trebui să aranjeze masa cu mult timp înainte de sosirea musafirilor, pentru a se putea ocupa apoi de ultimele pregătiri culinare şi de primirea oaspeţilor.

În primul rând, se va pune o faţă de masă curată, de preferat din damasc, totul aranjat în aşa fel încât comesenii să poată sta unii în faţa altora şi să poată discuta în voie. Pe farfurioarele de gustări se aşează şerveţele de pânză împăturite.

În dreapta farfuriilor se pun cuţitele (de masă, de peşte, de gustări). În faţa farfuriilor se aşează tacâmurile, care se folosesc pentru servirea desertului: cuţitul va sta cu tăişul spre farfurie şi cu mânerul spre dreapta, apoi furculiţa aşezată cu dinţii în sus şi mânerul spre stânga şi, ceva mai departe, linguriţa cu mânerul spre dreapta. Ordinea poate suferi modificări în funcţie de componenţa desertului.

Paharele, în ordinea mărimii lor

Tot în faţa farfuriei, după tacâmurile pentru desert se aşează şi paharele, în ordinea mărimii lor (pentru apă minerală, pentru vin roşu, vin alb şi pentru aperitiv), astfel încât ele să fie utilizate de la dreapta spre stânga, în ordinea servirii băuturilor. În stânga farfuriei se aşează furculiţele (de masă, de peşte, pentru gustări). Un lucru important de care trebuie să ţii seama este să nu aduci la masă tacâmuri şi farfurii de care nu va fi deloc nevoie, doar ca să epatezi şi să îţi pui invitaţii în dificultate. Aşa cum poţi da greş decorând masa excesiv, va fi un eşec să pui pe masă un şir lung de tacâmuri, cu unicul scop de a avea inventarul complet.

Din loc în loc, se vor aşeza pe masă suportul cu condimente, suportul pentru scobitori, scrumiere, coşuleţe cu pâine, coşuri cu fructe şi vaze scunde cu flori naturale cu cozi scurte.

Există câteva reguli de urmat în ce priveşte servirea la masă

Pe partea dreaptă se servesc de obicei gustările, băuturile aperitive, vinurile şi apele minerale direct din sticle, îngheţate în cupe, tort pe farfurioare, cafeaua, lichior. Tot pe partea dreaptă a oaspeţilor se debarasează vesela. Pe partea stângă se serveşte supa, precum şi platourile cu preparatele de peşte, fripturi însoţite de garnituri.

Este recomandabil ca pe lângă masa festivă să fie pusă şi o măsuţă pentru servit, pe care se vor ţine la îndemână sticlele cu băuturi şi ape minerale. Înainte de a servi desertul, se strâng de pe masă garniturile cu condimente, solniţele şi celelalte lucruri care nu mai sunt necesare, se curăţă masa de fărămituri cu o măturică specială sau cu un şerveţel, lăsându-se numai tacâmurile pentru desert, paharele şi scrumierele.

Deserturile, montate pe un platou

Imediat se aduc paharele de lichior sau coniac, iar apoi se aduc deserturile, fie montate pe un platou, fie direct în farfuriile pentru desert. Unele fructe, precum merele, perele, strugurii se servesc direct din fructiere. Alte fructe, cum sunt căpşunile, zmeura, fragii se servesc în compotieră, împreună cu frişcă şi zahăr. După aceea se poate servi cafeaua în ceşti, care se aduc pe tavă şi se pun iar farfurioare-suport.

Vă recomandăm şi:

Ce pericole te pândesc la cumpărăturile de Sărbători şi cum le poţi evita

Prăjitură de Crăciun cu fructe uscate

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: