Asasinatul care a zguduit Severinul în 1932. O familie de comercianţi înstăriţi, ucisă în prăvălie

Asasinatul care a zguduit Severinul în 1932. O familie de comercianţi înstăriţi, ucisă în prăvălie

Victimele în poziţia în care au fost găsite de anchetatori FOTO ziar local care se găseşte în Arhivele Naţionale Mehedinţi

Un dublu asasinat a zguduit liniştea micului oraş de la Dunăre în toamna anului 1932. Doi comercianţi înstăriţi din Turnu Severin au fost ucişi în propria lor locuinţă în scop de jaf.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tănasie Nicolau (79 de ani), un vechi comerciant din Turnu Severin, originar din Grecia locuia împreună cu soţia sa Vasilichia într-un imobil de pe strada Unirii colţ cu Alexandri, unde avea o prăvălie cu băuturi şi mărunţişuri. În Turnu Severin erau cunoscuţi ca o familie înstărită cu o avere mare fiindcă afacerea le mergea foarte bine.

Deşi în vârstă, soţii Nicolau obişnuiau să deschidă prăvălia foarte de dimineaţă. În ziua de 16 noiembrie 1932, vecinii care de regulă obişnuiau să facă cumpărăturile de aici au observat că deşi era 9 dimineaţa soţii Nicolae nu mai deschiseseră magazinul.

„Crezând că sunt bolnavi şi cum erau fără ajutor, vecinii s-au uitat pe fereastre şi au văzut un spectacol înfiorător: Nicolau şi soţia sa erau morţi, trântiţi pe duşumea cu faţa în sus şi plini de sânge”, relata un cotidian local, un mai târziu.

Imediat au fost sesizate autorităţile, la faţa locului venind mai mulţi criminalişti împreună cu prim-procurorul, şeful poliţiei, jude-instructorul şi şeful biroului judiciar. Toata strada din faţa imobilului de pe strada Unirii s-a umplut imediat şi de o mulţime de severineni, stupefiaţi de tragedia petrecută, încît a fost nevoie de intervenţia gardienilor, pentru ca oamenii legii să poată să facă cercetările.

Cum au comis asasinatul

Cei doi criminali şi complicii lor au povestit anchetatorilor că hotărârea de a-i ucide pe soţii Nicolau au luat-o în casa lui Iordan Ianculovici, din Schela Cladovei, cu scopul de a le lua banii din casă. În seara de 15 noiembrie 1931, după ce au stabilit în cele mai mcii detalii modul cum să dea lovitura, Gheorghe Ţili, Stoian Statcef şi Tudor Ianculovici, fiul gazdei, au plecat la 8 seara din casa lui Iordan Ianculovici, unde făcuseră palnul, la cârciuma lui Grigore Colţan, aproape de prăvălia victimelor, unde au consumat doi litri de vin pentru a prinde curaj, aşteptând aici şi pe Petre Marcof, un alt complice. Când a venit acesta, au plecat împreună la cârciuma lui Tănasie Nicolau.

Ţili, Statcef şi Marcof au intrat înăuntru, s-au aşezat la o masă şi au cerut băutură, iar Tudor Ianculovici a rămas afară având sarcina să închidă imediat obloanele atunci când tovarăşii săi treceau la acţiune. După ce au plecat toţi clienţii, Ţili l-a strâns de gât cu un laţ de sârmă pe Nicolau murind prin asfixiere, iar Statcef a procedat la fel cu soţia care se afla într-o cameră alăturată. După ce i-au omorât, soţii Nicolau au fost târâţi în camera de lângă prăvălie, iar apoi criminalii au început să scotocească după bani, răvăşind peste tot, făcând chiar şi percheziţie corporală victimelor.

Ce au luat din casa victimelor

Criminalii au luat patru monede de argint, suma de 160.000 de lei şi un ceasornic de aur. S-au oprit la un moment dat din scotoceală fiindcă au auzit zgomot afară şi au plecat spre casa lui Ianculovici, unde au împărţit banii, luând fiecre câte 40.000 de lei. Lui Marcof, care le spuse că pleacă după o haină (în realitate îi era frică) şi nu participase efectiv la comiterea asasinatului, i-au dat numai 12.000 de lei. Ţili a luat şi ceasornicul, iar Statcef a luat monezile de argint. Un an mai târziu, au fost prinşi de poliţie şi deferiţi justiţiei.

 

citeste totul despre: