VIDEO Rowmania, festivalul lui Ivan Patzaichin, începe la Tulcea

VIDEO Rowmania, festivalul lui Ivan Patzaichin, începe la Tulcea

RowmaniaFEST, Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, revine la Tulcea în perioada 30 august - 1 septembrie 2019, „cu poftă de joacă, de sport, de muzică şi de discutat lucruri serioase“, anunţă organizatorii, în frunte cu Ivan Patzaichin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Festivalul Rowmania este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Primăria Tulcea şi Consiliul Judeţean Tulcea.

„Anul acesta toate acţiunile noastre stau semnul AUR-ului, pentru că vrem să discutăm apăsat şi aplicat despre „râurile noastre toate”, despre Apele Unite ale României – AUR. Un râu sănătos, curat, îngrijit şi, până la urmă, iubit de locuitori aduce bucurie tuturor, aduce prosperitate şi contribuie la identitatea localităţii“, a transmis Ivan Patzaichin, preşedintele Asociaţiei Rowmania.

Festivalul care lansează toamna în Deltă debutează, ca în fiecare an, cu o paradă de ambarcaţiuni pe Dunăre. Participă, pe lângă Ivan Patzaichin, oficialităţile municipiului Tulcea, secretarul de stat László Borbély, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, precum şi secretarul de stat şi şeful Departamentului de Relaţii Diplomatice de la Ministerul de Externe al Ungariei - Iglói Nagy István şi Murányi Gergely.

Pe lângă concursurile de vâslit, ateliere şi proiecţii de film, nu lipsesc concertele Rock’n’Row, care aduc nume mari ale muzicii: Phoenix, Cargo, The Kryptonite Sparks, Adam Haraszti Project, Am fost la munte şi mi-a plăcut.

Printre noutăţi se numără prezenţa pe faleza festivalului a unei mese de teqball, oferită de Institutul Maghiar din Bucureşti. Au loc meciuri demonstrative şi publicul poate învăţa să practice acest sport nou, foarte spectaculos, originar din Ungaria. Duminică, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează Conferinţa Naţională „Apele Unite ale României – AUR pentru 2030”, care îşi propune să contribuie la conştientizarea rolului râurilor în consolidarea comunităţilor durabile din România. 

„Am ajuns iată, la cea de a noua ediţie, lucru pe care nu-l credea multă lume, dar eu sunt convins că la anul vom face şi cea de a zecea ediţie, o ediţie mult mai frumoasă şi mai interesantă. Pe lângă muzică, noi am venit de fiecare dată cu proiecte frumoase, cu participări interesante, astfel că şi în acest an vom avea surprize plăcute. Vom avea multe proiecte educaţionale adresate copiilor dar şi acest proiect AUR, lansat de curând. Ideea este de anul trecut, cu ocazia Centenarului, şi a pornit de la faptul că toate apele României se adună ca un sistem vascular, vital al acestei ţări, în Dunăre şi de aici în Deltă, care reprezintă inima“, a declarat Ivan Patzaichin.

Cea de-a noua ediţie este dedicată apelor din România, într-un exerciţiu de descoperire, preţuire şi protejare a acestora, de valorizare a peisajului urban riveran, contribuind astfel la campania naţională Apele Unite ale României (A.U.R.), campanie desfăşurată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23. Un râu sănătos şi iubit de locuitori contribuie la consolidarea profilului identitar al localităţii.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă coordonează activităţile de implementare a Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă, armonizată cu Agenda 2030 a Uniunii Europene.

Campania naţională Apele Unite ale României este realizată cu sprijinul Kaufland România.

Conferinţa „Apele Unite ale României – AUR pentru 2030”, semnarea Alianţei pentru AUR şi momentele de exemplificare a acţiunilor de activare pe ape sunt realizate în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, iar Ordinul ACOR pentru AUR este posibil cu sprijinul AFCN. 

Iată programul Rowmania Fest 2019

Sâmbătă, 31 august

10:00 – 23:00 Faleza Food Festival – Târg de gastronomie urbană (food-truck, rulote, baruri mobile) (Faleză)
10:00 – 19:00 Ateliere de educaţie alternativă pentru copii @RowmaniaFEST 2019 (Faleză)
10:00 – 13:00 Incubatorul de lectură – atelier de proză
pentru copiii între 9-15 ani, cu scriitoarele Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu (Hotel Esplanada)
10:00 – 13:00 Cum să construieşti o canotcă – atelier de construcţie de machete de bărci cu Viorel Gheorghe - Atelierul Mobil (Faleză – în faţa Restaurantului Ivan Pescar)
12:00 – 14:00 Atelier de desen cu ilustratoarea Maria Mălcică (Restaurantul Ivan Pescar)
10:00 - 11:00 Atelier de fotografie cu Oana Radu Turcu (pentru copiii între 9-14 ani) (Restaurantul Ivan Pescar)
16:00 – 16:30 Batem toba! – Atelier de percuţie cu Bălaşa Percussion Group (lac Ciuperca)
16:00 – 19:00 Cum să construieşti o canotcă – atelier de construcţie de machete de bărci cu Viorel Gheorghe - Atelierul Mobil (Faleză – în faţa Restaurantului Ivan Pescar)
17:00 – 19:00 Atelier de reciclare creativă şi folosire responsabilă a plantelor cu Laura şi Dragoş (Faleză – în faţa Restaurantului Ivan Pescar)

10:00 – 18:00 Demonstraţii şi mini-competiţii teqball (Faleză)
10:00 – 14:00 Plimbări cu canotca (Lac Ciuperca)
11:00 – 12:00 Competiţia pescărească „Ivan Patzaichin” – concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, între echipe de pescari din localităţile Deltei; animată de Balasa Percussion Group
12:00 – 18:00 Roata dezvoltării durabile Infotainment – quiz cu premii (Lac Ciuperca)
12:00 – 12:30 Festivitatea de premiere a câştigătorilor Competiţiei “Ivan Patzaichin” (Faleză-Scenă)
15:00 – 18:30 Descoperă ROWmania – Concurs de vâslit în canotci de 10+1 – FINALA NAŢIONALĂ (lac Ciuperca)
17:00 – 18:00 Întâmpinarea participanţilor la Tour International Danubien (TID) (Faleză-Ponton)
19:00 – 19:30 Vernisajul expoziţiei Glorii ale sportului nautic din Ungaria (Casa Avramide; Expoziţie deschisă între 31 august – 1 septembrie, 10:00-18:00)
19:30 – 20:00 Festivitate de premiere (Faleză-Scenă)
Descoperă ROWmania – Concurs de vâslit în canotci de 10+1 (Finala naţională)
Tour International Danubien (TID)
20:00 – 23:00 Concerte Rock`n`Row (Faleză-Scenă), The Kryptonite SparksOŢET Light and Fire (Spectacol cu foc şi lumini), CARGO
21:00 Proiecţie de film (Piaţa Civică) Baloane de curcubeu (r. Iosif Demian, România, 1982, 85’, comedie)

Duminică, 1 septembrie
09:30 – 14:30 Alianţa AUR pentru 2030 (Hotel Esplanada) - Conferinţă naţională pentru conştientizarea rolului râurilor în consolidarea comunităţilor durabile din România şi experienţă de activitate recreativă pe apă
10:00 – 23:00 Faleza Food Festival – Târg de gastronomie urbană (food-truck, rulote, baruri mobile) (Faleză)
10:00 – 18:00 Ateliere pentru copii (Faleză)
10:00 – 13:00 Incubatorul de lectură – atelier de poezie pentru copiii între 9-15 ani, cu scriitoarele Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu (Hotel Esplanada)
10:00 – 13:00 Cum să construieşti o canotcă – atelier de construcţie de machete de bărci cu Viorel Gheorghe - Atelierul Mobil (Faleză – în faţa Restaurantului Ivan Pescar)
10:00 – 13:00 Atelier de reciclare creativă şi folosire responsabilă a plantelor cu Laura şi Dragoş (Faleză – în faţa Restaurantului Ivan Pescar)
11:00 – 13:00 Atelier de desen cu ilustratoarea Maria Mălcică (Restaurantul Ivan Pescar)
14:00 – 16:00 Atelier de fotografie cu Oana Radu Turcu (pentru copiii +15 ani. Cursanţii trebuie să aibă la ei un aparat de fotografiat sau un telefon cu cameră performantă) (Restaurantul Ivan Pescar)
16:00 – 19:00 Cum să construieşti o canotcă – atelier de construcţie de machete de bărci cu Viorel Gheorghe - Atelierul Mobil (Faleză – în faţa Restaurantului Ivan Pescar)
10:00 – 18:00 Plimbări cu canotca (lac Ciuperca)
21:00 Proiecţie de film (Piaţa Civică) Parking - Filmul (r. Tudor Giurgiu, România, 2019, 110’, dramă romantică)

Luni, 2 septembrie
09:00 Plecare în ultima etapă TID, turul Tulcea – Murighiol – Sf. Gheorghe

Pe aceeaşi temă: 

Flotila Centenar, lansată la RowmaniaFEST. Ivan Patzaichin: „Fiecare picătură de apă din râurile României ajunge în inima verde a Deltei” 

Lotca solară a fost lansată la apă. Ea va putea fi admirată pe Dâmboviţa

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările