Tulcea va avea o Bursă de peşte. Acesta va fi adus de către pescar la punctul de colectare cel mai apropiat

Tulcea va avea o Bursă de peşte. Acesta va fi adus de către pescar la punctul de colectare cel mai apropiat

Pecarii vor transpporta peştele cu mijloacele proprii FOTO Mariana Iancu

În aproximativ o lună vor începe lucrările pentru realizarea obiectivelor de investiţii propuse prin proiectul „Bursa de peşte“, anunţă şeful Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură, Cristinel Gherghişan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bursa de peşte va fi amplasată pe strada ing. Dumitru Ivanov şi va avea peste 1.800 de metri pătraţi. De asemenea, va exista şi un ponton de acostare pentru navele de transport al peştelui care va deservi bursa.

La Chilia Veche va fi construit şi un punct de colectare, de 370 de metri pătraţi. Acesta va funcţiona ca o clădire – anexă a bursei şi va avea şi un ponton de acostare a navelor utilizate pentru transportul peştelui.

În cadrul aceluiaşi proiect vor fi achiziţionate trei nave frigorifice cu o capacitate de 10 tone şi patru autoutilitare frigorifice, cu o capacitate de 3,5 tone (pentru transportul peştelui).

Peştele va fi adus de către pescar la punctul de colectare cel mai apropiat, cu mijloacele proprii de transport. În punctele de colectare, peştele va fi sortat, cântărit şi înregistrat, apoi condiţionat cu gheaţă şi încărcat în mijloacele de transport cu destinaţia Bursa de peşte (Tulcea).

Vor fi stabilite traseele de colectare şi circulaţie a peştelui - de la punctele de colectare la sediul Bursei din Tulcea, pe rute economicoase, având în vedere locaţiile punctelor de colectare.

Investiţia va fi realizată de SC Fil Construct SRL, SC Concept Structure SRL, SC Moa Boats SRL, SC Naval Total Management SRL (lider al asocierii fiind Fil Construct). Contractul a fost semnat în data de 3 septembrie 2014. Investiţia se ridică la 17.888.504,05 lei.

În termen de 20 de zile va fi depus proiectul, urmând ca ulterior să fie obţinută autorizaţia de construire, după care va începe construcţia. „Aproximăm că lucrările vor începe în maxim o lună“, spune Cristinel Gheorghişan, şef al ANPA.

„Acum activitatea de colectare a peştelui se derulează prin punctele de debarcare sau de colectare, făcând astfel imposibilă monitorizarea reală a cantităţilor pescuite, cât şi stabilirea preţului real pe specie. Aceste investiţii despre care discutăm astăzi vor aduce beneficii reale pentru pescarii din Delta Dunării şi pentru familiile acestora“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.   
 

Vă mai recomandăm:

Nou scandal pe fonduri europene: „Proiectul Bursei de peşte din Deltă este supradimensionat, faraonic!“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările