Tristeţea unui preot de ţară: „Satul românesc moare încet, dar sigur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părintele a înfiinţat în satul unde slujeşte un mic muzeu. A adunat din casele credincioşilor obiecte vechi pe care aceştia doreau să le arunce sau de care uitaseră.

Părintele Alexandru Balaban (30 de ani) slujeşte de 8 ani în satul Dăeni, judeţul Tulcea. Este implicat în multe acţiuni sociale, iar pe perioada pandemiei a venit în sprijinul persoanelor nevoiaşe sau în vârstă care nu-şi puteau asigura alimentele de bază.

Părintele mai are un proiect de suflet: a făcut la Dăeni un muzeu al satului. A adunat obiecte vechi din casele credincioşilor şi le-a expus. Fiecare dintre exponate are o poveste în spatele ei, povestea pe care preotul o ştie şi o va spune vizitatorilor care trec pragul muzeului.

Alexandru Babalan are, în schimb, şi un regret: satul românesc se stinge. Şi vede asta în fiecare zi deoarece trăieşte printre aceşti oameni. Pentru a păstra farmecul şi tradiţiile satului românesc, preotul oferă şi câteva soluţii.

„Satul românesc moare încet, dar sigur. Natalitatea e în scădere, mortalitatea în creştere. Ne plângem că nimeni nu face nimic pentru noi. De ce mereu aşteptăm de la alţii? Soluţiile sunt la noi, dar trebuie să fim uniţi.

Cu toţii am mâncat bucatele pregatite de bunici la soba cu plită. Cu toţii ne-am jucat prin ţărână şi nu aveam telefoane performante, băteam mingea cât era ziua de lungă.

Ce putem face împreună? Activităţi de olărit, dulgherie, fierărie, pescuit, drumeţii, tabere, voluntariat pe la casele oamenilor, activităţi sportive etc.

Împreună putem reînvia tradiţiile: hora satului care se făcea duminica, dansurile specifice zonei pe care mulţi nu le mai stiu, dar noi le-am învăţat, şezători unde putem aborda diferire teme, cantece, foc de tabără etc.

Atractii turistice: muzeul satului, Dunărea Veche ( răsăritul şi apusul sunt ca în poveste), stâna tradiţională unde puteti vedea cum se mulg oile şi se pregăteşte brânza, pădurea de salcie cu peisaje superbe, plimbarea pe
Dunare cu barca unde veti intalni peisaje nemaipomenite (puteti pescui) şialtele”, spune părintele Alexandru Balaban într-o postare pecontul personal de Facebook.

Pe aceeaşi temă:

Preotul care la 29 de ani hrăneşte 200 de copii a construit un centru social şi un muzeu. „Oamenii de aici sunt minunaţi“

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite