VIDEO România reală: Zidiţi şi sechestraţi, cu acordul autorităţilor, pentru o dispută pe 300 de euro. O experienţă trăită de italieni la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietari peste halele unei foste fabrici, mai mulţi italieni şi chiriaşii lor s-au trezit sechestraţi în propriul spaţiu după ce un gard a apărut peste noapte în faţa porţii. Construcţia a fost realizată de fostul director al fabricii, care cere o taxă lunară de 300 de euro pentru trecerea în zonă. Autorităţile au dat aprobare de construcţie, dar se scuză: "nouă nu ne-a spus nimeni că se locuieşte şi se lucrează acolo

Doi italieni care sperau că în Timişoara vor reuşi să devină antreprenori trăiesc de 24 de ore o "situaţie românească" pe care autorităţile nu ştiu cum să o soluţioneze. Cu câteva sute de mii de euro, aamenii de afaceri străini au cumpărat în 2004 fostul spaţiul al fabricii Arta Textilă din Timişoara.

Până ieri, au avut o viaţă normală şi profitabilă: după ce au renovat halele, ei le-au închiriat altor oameni de afaceri. Fostul director al fabricii Arta Textilă a hotărât să îşi pună deoparte o sumă frumuşică pentru bătrâneţe şi a hotărât să zidească singura poartă de acces spre hală. Astfel, peste noapte, în faţa porţii de acces la hale, fostul director a ridicat un zid lung de mai mulţi metri. Omul se apară şi spune că are acte care atestă că strada e proprietatea lui şi nu face altceva decât să protejeze ceea ce îi aparţine de drept.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

"Când domnii italieni au cumpărat halele, eu am cumpărat cu 30.000 de euro casa şi spaţiul din jurul ei. În acte e inclus şi accesul auto spre hale. Eu le-am dat voie să folosească poarta o perioadă de timp, dar tirurile care vin aici sunt obositoare. De asta am ridicat gardul. Vreau linişte. Domnii italieni nu au decât să cumpere terenul", a spus cel care a ridicat gardul, fostul director tehnic al "Arta Textilă".

Gardul apărut peste noapte la Timişoara

Italienii nu au stat cu mâinile în sân, mai ales că în curtea lor sunt blocate mai multe maşini, dar şi un utilaj de mare tonaj. O soluţie ar fi să dărâme gardul apărut peste noapte, însă au de gând să înfrunte "situaţia românească" cu acte. Primul pas a fost să meargă la Inspectoratul de Stat în Construcţii, unde au primit şi primul răspuns: "nouă nu ne-a spus nimeni că se locuieşte şi lucrează acolo".

Gardul apărut peste noapte la Timişoara

"Nu e normal ce s-a întâmplat aici. Cel care a ridicat gardul cere chirie pe un spaţiu de patru metri pătraţi. Tot el este cel care a semnat un acord de acces. În curtea fostei fabrici sunt blocate acum maşini şi utilaje. E absurd ceea ce face el, dar şi ilegal", spune Laura Martonosy, avocata oamenilor de afaceri.

Gardul apărut peste noapte la Timişoara

Până când autorităţile vor anula autorizaţia de construcţie, italienii trebuie să accepte ideea că maşinile chiriaşilor sunt blocate, la fel ca şi activitatea din hale. Cât despre posibilitatea unei taxe lunare de 300 de euro, preferă să abandoneze afacerea din România şi să plece înapoi în Italia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite