VIDEO Cum îţi alegi corect echipamentul pentru munte. Recomandările unui organizator de tabere montane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionica Olariu

Un împătimit al muntelui şi organizator de tabere în Retezat, timişoreanul Ionică Olariu, explică, într-un videoclip postat pe contul de Youtube al taberei pe care o conduce, cum trebuie ales echipamentul pentru traseele montane.

„Echipamentul trebuie să ofere în primul rând siguranţă. Apoi trebuie să asigure confort şi permebilitate sau impermeabilitate. Înainte de a pleca pe munte, asigură-te că ai un echipament potrivit”, este sfatul lui Ionică Olariu, coordonator al Taberei Creştine Brădăţel, din Retezat. Ionică Olari mai arată că orice încălţăminte te poate face să te simţi bine, dar „nu orice încălţăminte te poate ajuta să mergi pe munte”.

„Încălţămintele se potrivesc în funcţie de numărul de zile petrecut pe munte şi de traseu. Sandalele de munte sunt destul de rezistente şi se pot purta în ture uşoare. În cazul în care traversăm o zonă mai uşoară, legăm bocancii pe rucsac şi avem picioarele aerisite. Sunt pantofi de sport care pot fi luaţi pe munte dacă au contact bun cu stânca. Ghetele au o tală mai rezistentă decât a bocancului, dar nu asigură protecţia gleznei. Bocancii reprezintă încălţămintea cea mai potrivită. Cea mai importantă componentă a boncancului e talpa. Pericolul apare pe stâncile şi rădăcinile umede, pe care se poate aluneca. Este important ca bocancul să aibă o membrană care să nu permit trecerea apei”, a mai punctat Olariu.

„Munţomanul” timişorean mai atrage atenţia că blugii nu sunt recomandaţi pentru traseele montane în primul rând pentru că, în cazul unei ploi, se usucă greu. „Nu vă recomand tricourile de bumbac pentru că dacă se udă vor rămâne ude şi nu se vor mai putea usca. Un tricou de polyester are proprietatea de a rămâne cald chiar dacă ai transpirat cu el. De asemenea, sunt bluzele termo care se pot luat dimineaţa şi seara sau pe parcursul nopţii”, arată Ionică Olariu, potrivit căruia la munte hainele se îmbracă pe modelul straturilor de ceapă, urmând ca în funcţie de temperatură hainele să fie date jos treptat, astfel încât să asigure confortul necesar.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite