Universitatea de Vest Timişoara stă pe un munte de bani, dar e dependentă de finanţările de la buget

Universitatea de Vest Timişoara stă pe un munte de
bani, dar e dependentă de finanţările de la buget

Noul camin studentesc ar urma sa ofere locuri de cazare pentru 700 de studenti

Prim-ministrul Victor Ponta a fost invitat în mai la Timişoara pentru a fi alături de Universitatea de Vest Timişoara la aniversarea a 70 de ani de istorie a instituţiei. O ocazie numai bună pentru rectorul Marilen Pirtea de a solicita din nou sprijin de la buget pentru construirea căminului studenţesc la care lucrările au început anul trecut. Interesant, UVT are şase milioane de lei în cont, dar nu-i poate folosi!

Cei de la Universitatea de Vest Timişoara ştiu să facă bani. O dovedesc cele şase milioane de lei care stau în conturile instituţiei, dar care, din păcate, nu pot fi folosiţi pentru investiţiile derulate. Una dintre cele mai importante este căminul studenţesc la care UVT a demarat lucrările în 2013, o bijuterie modernă, dar care nu poate fi dusă la bun sfârşit pentru că banii din conturi nu pot fi folosiţi, iar Guvernul a uitat că a promis să pună toţi banii necesari construirii.

În vara lui 2013 avea loc ceremonia frumoasă de punere a pietrei de temelie la viitorul cămin studenţesc al UVT. Se strângeau mâini se făceau îmbrăţişări şi lumea părea fericită. În trei ani vom avea un cămin nou, cu spaţii de studiu, cu săli de fitness şi spaţii comerciale la parter, spunea atunci Marilen Pirtea, rectorul UVT.

De atunci de la stat nu au mai venit bani, mai mult firma care se ocupa de antreprenoriatul proiectului a devenit insolvabilă. Şi proiectul stagnează...

„Aceşti bani pe care Universitatea îi generează şi îi aduce în conturi devin bani publici şi nu pot fi folosiţi. Dacă Guvernul ne-ar lăsa să utilizăm banii pe care Universitatea de Vest i-a produs, pe care-i avem în sold în momentul de faţă şi stau inactive, noi am putea face din puterile noastre căminul. Nu am avea nevoie de banii de la buget, dar există o lege care spune că nu ne putem folosi de banii proprii. Dacă noi am genera banii anul ăsta şi i-am folosi pe toţi, este ok. Dacă mai pun deoparte din ei, foarte bine fac, doar că de ăia nu mă pot atinge. Mai bine îi fac şi îi mănânc ”, a declarat Marilen Pirtea.

Banii din conturi ar ajunge cam pentru 80% din lucrările la cămin. Nu vor fi folosiţi în acest scop şi UVT trebuie să rămână la mâna guvernanţilor şi a priorităţilor acestuia pentru a mai căpăta ceva de la buget şi a mai pune o cărămidă la zidurile căminului. Până atunci 700 de studenţi nu vor avea camere moderne cu băi şi bucătărie, de o cafenea sau o frizerie la parterul noul cămin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: