Transformarea ştrandurilor fabricilor socialiste. Locurile de distracţie ale proletarilor, între terase chic şi bălării FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostele ştranduri ale intreprinderilor socialiste din Timişoara încep să se transforme pe rând în terase-cluburi.

Dacă pe vremuri timişorenii se relaxau în bazinele fostelor baze de agrement ale intreprinderilor, acum vechile ştranduri şi-au găsit o altă utilitate pentru petrecerea timpului liber. Vorbim de cazurile fericite. Cele care nu şi-au găsit un nou stăpân, care să investească în ele, care să le transforme şi să le dea o nouă utilitate, sunt în paragină, năpădite de bălării şi rugină. 

Pe malul cananului Bega erau înşiruite, pentru proletarii, ştrandurile uzinelor socialiste. Era unul din locurile în care se puteau relaxa timişorenii, pe timpul verii, în perioada comunismului. Se puteau răcori în bazin, la o halbă, la un fotbal, la popice sau un ping-pong. Se intra doar pe bază de legitimaţie. După revoluţie s-au pus în vânzare şi bilete. 

Odată cu privatitările din anii ’90, au intrat pe mâna privaţilor care au menţinut ştrandurile cât timp le-a adus beneficii. Timişorenii aveau însă alte pretenţii, au început să descopere SPA-urile din Ungaria, s-au orientat spre alte activităţi pentru recreere. 
 

Primul ştrand de pe bulevardul Pârvan este baza „Electrica”. De anul trecut nu s-a mai pus apă în bazin. Mai mult, terenurile de tenis au fost vândute, iar în loc se va construi o terasă de vară. 

Lângă „Electrica” a fost ştrandul fabricii Banatul, transformat în anii ’90 în Terasa Cesena. Aici avea să se construiască, în urmă cu doi ani, terasa La Căpiţe.

image



Este considerat unul dintre cele mai faine locuri de “loisir” din Timişoara. Cel puţin aşa reiese din comentariile tinerilor de pe Facebook. Ce îi fascinează însă pe timişoreni la Căpiţe? Reţeta este cât se poate de simplă: un concept, o idee banală, un loc bun şi muzică de calitate.  
 

image

Ideea era să fie altceva faţă de cluburile de fiţe din oraş, un loc unde să se simtă bine şi cei cu pantaloni scurţi şi tenişi. 

Aşa cum îi spune şi numele, La Căpiţe, grădina de vară este presărate cu baloţi de paie, numai bune pentru tolăneală. Teii, platanii şi stejarii conferă umbra necesară unei zile însorite de vară. Scena este foarte importantă. În fiecare săptămână sunt concerte, în special cu trupe rock, jazz, alternative sau pop-rock. Atmosfera de old school o dă şi meniul din care nu liseşte pâinea cu untura, boia şi ceapă.
 

image

Lângă, în cealaltă parte a fostei terase Cesena s-a deschis, chiar în acest an, concurenţa „căpiţei”: Vineri 15.

image



Acesta aduce un aer proaspăt, locul fiind împânzit de tot felul de elemente de decor, amenajile sunt chic. Are o terasă mare cu bar şi restaurant, iar în week-end un loc perfect pentru concerte şi partyuri.

image

Urmează fost ştrand „Electrometal”, cândva un loc destul de exclusivist. Acum se află în plină amenajare restaurantul Prestige.

image



Mai jos este fostul ştrand CFR ("Ţaifăr-ul, cum este cunoscut de nostalgici). Mai târziu, în era post-revoluţionară ştrandul "Eminescu". La începutul anilor 2000 a fost un loc unde se mai ţineau concerte. Însă cei mai în vârstă îşi aduc aminte că s-au ţinut câteva ediţii ale festivalului Tim Rock. De ani buni arată abandonat, existând un litigiu între un cetăţean arab, primărie şi CFR.

image

Peste podul de la Maria, vine fosta bază „Constructorul”. O parte din bază s-a transformat terasa Docs, care urmează să fie redeschi pentru noul sezon. În rest, totul este în paragină.

image



Aceeaşi situaţie este şi la baza fostei intreprinderi „Autoturisme”. Lângă se află un teren pe care s-au format generaţii întregi de handbalişti.

image



Bazinul a fost o perioadă locaţie pentru amatorii de grafitty. Ultimul ştrand de pe malul Begăi a fost cel al cooperativei „Voinţa”.

image



Şi acesta este năpădit de buruieni şi vegetaţie sălbatiucă, iar în mijlocul bazinul a crescut şi un pomuşor. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite