Sfatul care ar trebui să îl pună pe gânduri pe orice adolescent: „Eşti prea rebel ca să fii condus de consumul de droguri“

Sfatul care ar trebui să îl pună pe gânduri pe orice adolescent: „Eşti prea rebel ca să fii condus de consumul de droguri“

Marş antidrog FOTO Arhivă

Un studiu realizat de Agenţia Română Antidrog în 2017, cu date colectate în 2016 arată că 11 la sută dintre elevii de liceu din judeţul Timiş au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri.

Potrivit Adelei Şleam, consilier în cadrul Centrul Regional Antidrog Timişoara, ultimul studiu al Agenţiei Române Antidrog relevă că dintre elevii care au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri, şapte la sută au spus că au consumat cel puţin o dată în ultimul an, iar trei la sută au declarat că au consumat droguri cel puţin o dată în ultimele 30 de zile. Reprezentanţii Centrului Antidrog Timişoara susţin că dintre adolescenţii care consumă droguri cei mai mulţi sunt băieţi, iar dintre aceştia cei mai mulţi sunt în clasa a XII-a. Din punct de vedere al tipului de drog, cel mai consumat drog de către elevii de liceu este cannabisul, urmat de etnobotanice.

Ghidul antidrug pentru adolescenţi

Specialiştii antidrug au întocmit un ghid cu sfaturi practice care să îi ajute pe tineri să stea departe de droguri. Astfel, specialiştii antidrog avertizează că drogurile pot avea asupra unui tânăr un puternic impact negativ. „Când te afli sub influenţa drogurilor poţi face lucruri care te pot răni sau îţi pot provoca accidente. Poţi deveni violent sau poţi deveni victimă a violenţei“, avertizează specialiştii.

Pentru că una din cauzele pentru care mulţi tineri ajung să consume droguri este anturajul, specialiştii îi sfătuiesc pe tineri să înveţe să spună „NU”. Este bine să îţi susţii lucrurile în care crezi şi să nu faci parte dintr-o „turmă” – este unul din sfaturile specialiştilor antidrog.

Tinerii care au prieteni ce au ajuns să consume droguri sunt îndrumaţi să se comporte cu aceştia cu delicateţe: „Ascultaţi ce au să vă spună! Asiguraţi-i că ţineţi la ei şi că vă pasă de ei! Încurajaţi-i să ceară ajutor de specialitate!“.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: