Sergiu Boian compune poezii în grai bănăţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul profesor predă geografia şi franceza într-un sat de lângă Lugoj, dar este şi un specialist în vorbirea bănăţeană.

Profil
Născut: 10 februarie 1983, Lugoj
Studii: Facultatea de Geografie
Carieră: profesor
Familie: necăsătorit

Sergiu s-a născut la Lugoj, dar a crescut în satul timişean Herendeşti, aflat la trei kilometri de Lugoj. Profesorul mărturiseşte că de fiecare dată când se gândeşte la anii copilăriei sale îl cuprinde nostalgia. „Nu pot uita nerăbdarea cu care aşteptam sărbătorile de iarnă, să mergem „în piţărăi”, în Ajunul Crăciunului, prin tot satul. Primeam nuci şi mere, iar când ajungeam acasă număram nucile împreună cu fratele meu să vedem cine avea mai multe”, îşi aminteşte Sergiu Boian. Acesta spune însă că acum obiceiurile se pierd încet-încet, iar copiii de azi nu mai sunt atraşi de „Pluguşor” sau de „piţărăi”. Trăind în comuna primului poet în grai bănăţean, Victor Vlad Delamarina şi auzindu-i pe bunici, Sergiu a prins drag de aceste cuvinte. Emisiunile „Gura satului”, de la Radio Timişoara şi  „La givan cu paorii”, de la Radio Europa Nova Lugoj, l-au atras pe tânărul care le asculta cu mare plăcere.

Poet de la 13 ani

Cu urechea pe radio, Sergiu Boian a auzit un anunţ de organizare a unui cenaclu pentru tineri pe lângă postul de radio. „Astfel am început sa fac parte din acel cenaculul „Victor Vlad Delamarina”, sub îndrumarea domnului Ştefan Pătruţ  şi să îmi recit  creaţiile de la vârsta de 13 ani până la terminarea liceului”, povesteşte poetul. La 16 ani, Sergiu Boian a publicat şi prima sa carte de poezii în grai bănăţean, „Către mileniu şe vine”. „Tot în această perioadă am început să particip şi să câştig locul întâi la mai multe festivaluri de poezie în grai bănăţean, să cunosc şi alţi poeţi dialectali şi să devin membru al Uniunii Scriitorilor în grai bănăţean”, a mai spus Sergiu. Acesta mărturiseşte că îi place şi să recite poezii, dar cel mai mult îi place să scrie în grai bănăţean. „La început am scris poezii umoristice în grai, umorul fiind specific poeziilor în grai, apoi am încercat să dau o altă direcţie poeziilor mele, mai puţin abordată în literatura dialectală, pastelul, poezia meditativă. Mai nou am scris şi texte de muzică populară, desigur în grai bănăţean”, a mai spus tânărul.

Pastel bănăţean

Sergiu Boian a publicat mai multe volume de poezie în grai bănăţean şi, aşa cum mărturiseşte chiar el, a făcut o trecere de la poezia umoristică, la versurile care au ca temă natura. „Cu primăvara dorm o noapce/ Dân şâru ańilor śe trec;/ Înmugurit d-atâcea şoapce,/ Da’ ei miros mă şî îńec...”, arată una din strofele lui Sergiu Boian. O altă poezie în care profesorul bănăţean vorbeşte despre natură este „Am în mine”: „Am în mine numa ploi/ Şi o toamnă şe ascunge/ Soarele rămas în noi,/ Nu răsare, nu pătrunge”.


Întrebări şi răspunsuri:

De ce ai ales să devi profesor?

Când eram elev mi se părea uşoară şi frumoasă activitate profesorului. Vine în clasă, predă, ascultă, dă note. Vroiam să dau şi eu note! Apoi când am devenit profesor am descoperit că nu este chiar aşa, fiind o meserie complexă ce necesită tact pedagogic, multă răbdare, dăruire, responsabilitate.

Cu ce greutăţi te-ai confruntat ca şi profesor într-o şcoală de la sat?


În ultimul timp şcoala a fost dotată cu laborator de calculatoare, internet, video proiector,  condiţii propice dezvoltării unui învăţământ de calitate. Elevii în general sunt preocupaţi de învăţătură, în contextul actual al societăţii româneşti când este tot mai greu să-i motivezi  să înveţe.

Ce-i place:
Tânărul profesor adoră să compună poezii în grai bănăţean, paricipând la mai multe festivaluri de profil. „Îmi place să particip la festivalurile care se organizează la Bocşa, Caransebeş, Făget sau Uzdin, Serbia”, a spus tânărul.

Ce nu-i place:
Deşi este profesor, Sergiu nu are înclinaţii spre limba literară, preferând să recite şi să compună poezii în grai bănăţean. „Mi s-a sugerat de către persoane avizate să compun şi în limba literară, dar am răms fidel literaturii dialectale”, a spus Sergiu Boian.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite