PORTRET Iosif Rotariu: omul care l-a făcut „muritor" pe Maradona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Rotariu la un antrenament cu Poli Timişoara
Iosif Rotariu la un antrenament cu Poli Timişoara

Iosif Rotariu este unul din cei mai importanţi oameni de fotbal pe care i-a dat Timişoara. A jucat, între 1988 şi 1997, 25 de meciuri în tricoul naţionalei României.

S-a născut pe 27 septembrie 1962, în localitatea Prigor, în judeţul Caraş-Severin, şi a debutat la 19 ani pentru Poli Timişoara. Se întâmpla în în 1981, într-un meci cu Universitatea Craiova. „Am venit la Poli de la Nera Bozovici, după ce am fost remarcat la un amical între cele două echipe. Un merit deosebit l-a avut Emanoil Miţaru", a spus Rotariu.

După cinci ani petrecuţi la Timişoara, în 1986, „Roti" a fost transferat la Steaua Bucureşti, echipă care tocmai se încununase cu Cupa Campionilor şi care era la momentul schimbului de generaţii.

„În acel sezon am retrogradat cu Poli şi trebuia să ajung la Dinamo. Au venit cei de la miliţie cu contractul, dar am mai aşteptat până la finele campionatului. Atunci au venit cei de la Steaua, unde am fost dorit de Ion Alexandrescu şi Valentin Ceauşescu. Acesta a făcut numai bine fotbalului. Era aproape de noi, era ca un prieten şi ne rezolva toate problemele", a mai declarat Rotariu. 

A jucat pentru roş-albaştri şi finala Cupei Campionilor, din 1989, pierdută de Steaua în faţa celor de la AC Milan (0-4). „A fost cel mai frumos moment, să joci pe Nou Camp, în faţa a 100.000 de spectatori", a adăugat Roti.

A fost printre primii jucători români care au plecat în străinătate după căderea comunismului. În 1990, avea oferte de la Pisa, Atletico Madrid, Monaco, Anderlecht, dar a semnat cu turcii de la Galatasaray Istanbul. A jucat doi ani la „Cim Bom Bom", iar apoi a mai făcut un sezon la Bakirkoyspor.

Italia 90 şi Maradona

Roti a debutat la echipa naţională în 1988, la meciul Olanda-Romania (2-0). Unul din cele mai importante meciuri jucate pentru tricolori a fost cel de la Campionatul Mondial din Italia, în 1990, când Iosif Rotariu a fost însărcinat să facă marcaj la Diego Maradona, în meciul România-Argentina.

Avea 28 de ani şi era momentul de vârf al carierei sale. „Probabil că eu am fost în cea mai bună zi, iar Maradona în cea mai slabă. Cred că el a fost cel mai mare jucător din toate timpurile", a mai spus Roti.

În 1994, Iosf Rotariu a revenit la Timişoara, la CFR, apoi la Poli, care activa în liga secundă. A ajuns din nou la Steaua, pentru două sezoane. Finalul de carieră îl prinde la Extensiv Craiova şi FC Bihor Oradea.

„Mai aveam contract cu Steaua un an, iar eu aveam 36. Am vrut să revin la Poli să ajut oraşul. Puteam să mai joc până la 39 de ani", a încheiat Roti.

În prezent este antrenor secund al echipei Poli Timişoara, pe care a mai pregătit-o din postura de antrenor interimar în două rânduri.

Întrebări şi răspunsuri

Mai ţineţi minte pentru câţi antrenori aţi fost secund la Poli?

De la venirea celor de la BKP am fost antrenor secund pentru Olăriu, Hagi, Balint, Uhrin jr. De la fiecare am avut de învăţat ceva. Eu am venit din postura de secund al lui Anghel Iordănescu, de la naţională.

Ce ar trebui să înveţe actualii jucători de la dumneavoastră?

Eu am trecut prin foarte multe. Am jucat la nivel foarte înalt, dar am revenit să joc în liga a doua la CFR. Apoi am ajuns din nou sus şi am câştigat campionatul cu Steaua. Aceşi jucători, care au fost vicecampioni, trebuie să înţeleagă momentul prin care trec.

Ce îi place?

Deşi s-a retras de mult din cariera de fotbalist, Rotariu a rămas la fel de energic ca în timpurile în care era jucător activ. Face antrenamente cot la cot cu jucătorii, iar apoi îşi face timp să joace miuţe sau tenis de câmp. Unii spun că şi acum ar putea să mai joace, şi chiar ar da lecţii pentru unii tineri.

Ce nu îi place?

Iosif Rotariu este un om cu o inimă mare, sensibilizat de copii care suferă. Aşa se face că a luat în plasament doi copii. Despre cazul Kassandrei s-a scris mult în presă, ea fiind maltratată de bunică, iar apoi având nevoie numeroase operaţii pentru a-şi reveni.

PROFIL

Născut. 27 septembrie 1962. Prigor (Caras-Severin)

Experienţă. A câştigat patru campionate şi patru Cupe cu Steaua, şi o Cupă a Turciei. A strâns 265 de meciuri în Divizia A

Familie. căsătorit cu Dana. Are o fată şi încă doi copii înfiaţi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite