Nicolae Dascăliuc: „Mi-am petrecut copilăria la manejul din Timişoara“

Administratorul Manejului de pe Calea Lugojului a rămas singurul concurent al Timişului la călărie, la seniori. El a obţinut rezultate de excepţie ca antrenor. El este administrator al Manejului de pe Calea Lugojului, antrenor de juniori, dar şi concurent al clubului Romsilva Timişoara. Singurul care mai reprezintă Timişul la competiţii ecvestre.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profil


Născut: 19.10.1974. Timişoara
Studii: Facultatea de Zootehnie, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (anul II)
Experienţă. Vicecampion naţional la călărie, antrenor de călărie de opt ani
Familie: Necăsătorit


Nicolae Dascăliuc a făcut parte din „Generaţia de aur” a călăriei din Timişoara, alături de Laurenţiu Covaci şi Vlad Iavorovschi. Din lipsa banilor, echipa s-a destrămat, Covaci luând drumul Kuweitului, în timp ce Iavorovschi a plecat să lucreze în judeţul Braşov. Nicolae Dascăliuc a rămas însă pe baricade şi este administrator al Manejului de pe Calea Lugojului, antrenor de juniori, dar şi concurent al clubului Romsilva Timişoara. Singurul care mai reprezintă Timişul la competiţii ecvestre.


Vicecampion la obstacole


„Am început destul de târziu călăria. S-a întâmplat în 1989, când aveam 14 ani. Mama mea era zootehnistă şi ea m-a dus prima dată la un manej. Atunci mi-am dat seama că îmi plac caii. Ea a vrut să facă un grup de echitaţie, dar nu a reuşit. Până la urmă, se pare că am reuşit eu”, a declarat Nicolae Dascăliuc. Primul antrenor care s-a ocupat de Dascăliuc a fost Alexandru Iavorovschi, care a ajuns mai apoi preşedintele Federaţiei Române de Echitaţie. A început cu concursurile de juniori, pentru că la copii nu mai avea vârstă.


„După ce m-am întors în armată am trecut la seniori. Aici, la manej, mi-am petrecut copilăria şi tinereţea. Am fost la foarte multe concursuri. Iar cel mai bun rezultat a fost titlul de vicecampion naţional, la obstacole, pe echipe, alături de Laurenţiu Covaci şi Vlad Iavorovschi”, a mai spus Dascăliuc. Nicolae Dascăliuc a fost unul din cei care a pus pe picioare clubul Iarilo Hores, de la Jebel. Investitorii italienii s-au retras şi nu au mai fost bani, astfel că s-a ales praful de acel club. Dascăliuc a absolvit Şcoala Naţională de Echitaţie de la Bucureşti, iar rezultatele nu au întârziat să apară ca antrenor la Clubul Romsilva Timişoara. Nicolae Dascăliuc a avut ocazia să lucreze cu generaţii de copii foarte talentaţi. Printre ei s-a aflat şi Ioana Ganea, fiica fostului internaţional român, actualul director sportiv de la Dinamo. „Ioana Ganea a obţinut titlul de vicecampioană şi a luat locul trei la Balcaniada din Grecia. Ea a concurat pe Pegy. Acum s-a mutat cu familia la Bucureşti”, a mai afirmat antrenorul de la clubul Romsilva Timişoara.
Cea mai mare speranţă a călăriei din Timişoara de care se ocupă Dascăliuc este Vlăduţ Cocioba. „El este singurul băiat de la noi din echipă. Anul acesta merge la campionatul naţional”, a mai spus Dascăliuc.


Întrebări şi răspunsuri


Ce trebuie să ai să fii un călăreţ bun?
Trebuie să îţi placă, să ai ceva talent, dar în primul rând e nevoie de foarte multă muncă, seriozitate şi ambiţie. Mai există ceva fără de care nu se poate ajunge departe: banii.

Se mai organizează concursuri la Timişoara?
Aici sunt două concursuri pe
an. Cupa Timişoara, în luna mai, şi Cupa Toamnei, în septembrie. În ţară sunt 10-12 concursuri naţionale şi 3-4 internaţionale.

De unde aveţi caii?
Din 32 de cai, 18 sunt proprietatea unor persoane private. Oamenii plătesc pensiune şi ne ajută. Doar pentru un concurs la Sibiu, pentru trei persoane este nevoie de 3.000 de lei.


Ce-i place

„Îmi place să mă uit la televizor la fotbal. Sunt la curent cu toate competiţiile, citesc ziarele. Îmi place şi ce fac. Este nevoie de pasiune, pentru că nu sunt plătit pe cât lucrez”, a spus Dascăliuc.Ce nu-i place

„Nu îmi plac minciuna şi neseriozitatea. Pe de altă parte, e trist că nu sunt mai mulţi care să susţină călăria, un sport extrem de frumos. Sunt mulţi copii care vor să vină, dar nu suntem destui angajaţi aici pentru ei”, a mai declarat antrenorul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările