Mesajul unui cercetător român: „Nu doar noi suntem aici pe veci stăpâni. Istvan din Odorheiu Secuiesc e la fel de stăpân peste Ardeal ca Gheorghe din Ibăneşti“

Mesajul unui cercetător român: „Nu doar noi suntem aici pe veci stăpâni. Istvan din Odorheiu Secuiesc e la fel de stăpân peste Ardeal ca Gheorghe din Ibăneşti“

Virgiliu Pop FOTO Arhiva personala

Virgiliu Pop, cercetător din Timişoara, crede că în debutul anului centenar trebuie contracarată tema unor presupuse disensiuni româno-maghiare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ziua Naţională a României este sărbătorită de pe 1 decembrie din 1990, odată cu promulgarea legii de către preşedintele Ion Iliescu. În trecut, între 1866-1947, Ziua României s-a celebrat pe 10 mai. Mai apoi, între 1948-1989, pe 23 august. După revoluţia din 1989, opoziţia anticomunistă a pledat pentru adoptarea  zilei naţionale în 22 decembrie, zi care marchează începutul democraţiei în România.  
 
De 27 de ani, România sărbătoreşte Ziua Naţională pe 1 decembrie, zi în care, la Alba Iulia, în 1918, ardelenii şi bănăţenii au spus într-un glas: România! 
 
Timişoreanul Virgiliu Pop crede că în debutul anului centenar trebuie contracarată tema unor presupuse disensiuni româno-maghiare.  
 
„În contextul unirii Transilvaniei cu România cred că ar trebui ca naţiunile noastre - română şi maghiară - să intre într-o nouă eră, a respectului reciproc şi a înţelegerii reciproce. Nu doar maghiarii trebuie să accepte că Ardealul e «al României», dar şi românii trebuie să accepte că Ardealul nu e doar «al românilor». 
 
„Nu doar noi «suntem aici pe veci stăpâni». Istvan din Odorheiu Secuiesc e la fel de stăpân peste Ardeal ca şi Gheorghe din Ibăneşti. Ardealul, indiferent de apartenenţa statală, e un teritoriu unde românii şi ungurii sunt acasă, în mod egal. Ambele naţiuni trebuie să se împace cu ideea că Ardealul aparţine României (naţiunea maghiară), şi că Ardealul nu e doar al românilor, ci şi al ungurilor (naţiunea română)”, susţine Virgiliu Pop.

"Păstrarea integrităţii teritoriale a României e sacră"
 
Integritatea teritorială a ţării este indiscutabilă, iar în 2017 românii şi maghiarii, deopotrivă, ar trebui să îşi găsească numitorul comun: interesul naţional, crede Pop.
 
“Păstrarea integrităţii teritoriale a României e sacră, ca şi păstrarea identităţii naţionale a ungurilor din România. Da, am fost duşmani de-a lungul istoriei. Dar şi francezii şi germanii au fost duşmani, iar acum au o relaţie specială de alianţă. Au trecut, şi unii, şi alţii, peste ranchiune şi atitudini revanşarde. E foarte important că şi noi - românii şi maghiarii - să trecem peste acestea şi să devenim aliaţi. Putem să o facem. Emoţiile mixte, de <dragoste-ură>, se pot transforma în emoţii simple de dragoste şi înţelegere faţă de vecini, cu care împărţim acelaşi fond genetic, dar de care ne separă doar limba”, a mai spus Pop. 

"Haide să facem, împreună, anul 2018 un an al unui nou început între două naţiuni"
 
Virgiliu Pop a copilărit în Miercurea Ciuc, unde a locuit până la vârsta de 16 ani între secui, iar apoi s-a mutat în Timişoara. “Cunosc realităţile Transilvane şi Bănăţene, în general vorbind”, adaugă acesta. 
 
“Locul României e alături de Ungaria; locul Ungariei e alături de România. Haide să facem, împreună, anul 2018 un an al unui nou început între două naţiuni care pot şi trebuie să fie prietene”, a mai declarat Virgiliu Pop, în nume personal.
   

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările