Mesajul unei asociaţii de medici creştini pentru românii care se tem de vaccinul anti-COVID

Mesajul unei asociaţii de medici creştini pentru românii care se tem de vaccinul anti-COVID

Cadre medicale vaccinate în judeţul Argeş FOTO Adevărul

Asociaţia Medicilor Creştini din România (AMCR), o asociaţie formată din medici creştini evanghelici, susţine vaccinarea anti-COVID, arătând că din toate datele existente până în prezent nu există motive de îngrijorare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Având în vedere multitudinea de informaţii prezente în media, unele de provenienţă îndoielnică, considerăm oportună prezentarea câtorva elemente esenţiale referitoare la vaccinarea contra virusului SARS –CoV2. Menţionăm că vom face referire cu precădere la vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/ BioNTech, singurul autorizat în UE şi în România până în prezent, însă vom menţiona unele aspecte generale care sunt valabile pentru toate vaccinurile care sunt în fază de testare în acest moment”, arată Asociaţia Medicilor Creştini din România. 

Medicii au subliniat că pentru a dezvolta imunitate prin vaccinare, este suficientă introducerea în organism a unui mic fragment al virusului, astfel încât corpul să detecteze că este în pericol şi să pornească mecanismele de apărare prin producerea de anticorpi.

„Acesta este principiul pe care se bazează toate vaccinurile dezvoltate până în prezent. (..) În cazul vaccinului produs de compania Pfizer/ BioNTech, acel mic fragment din virus care va fi responsabil de producerea de anticorpi este o proteină de pe suprafaţa virusului, respectiv proteina spike​​, şi pe care virusul o foloseşte pentru a se ataşa de celulele gazdei”, au explicat doctorii constituiţi de mai mulţi ani într-o asociaţie a medicilor creştini.

Cum funcţionează concret vaccinul

Potrivit medicilor, noul vaccin conţine un fragment de informaţie genetică a virusului, respectiv ARNm, fragment responsabil de codificarea acestei proteine spike​​. „Fragmentul de ARNm are nevoie de un cărăuş, astfel că este învelit de o capsulă (nanolipidică, mai exact) pentru a putea să pătrundă în ţesutul uman. Odată ce fragmentul de ARNm învelit în capsulă ajunge la nivelul celulelor de la locul administrării, le determină pe acestea să producă proteina spike, care va fi detectată de organism ca un potenţial pericol şi împotriva ei se vor produce anticorpi”, au arătat medicii.

AMCR a mai arătat că mecanismul noului vaccin nu determină modificarea ADN-ului persoanei. „Deşi vaccinul adus în discuţie şi care are la bază ARNm este primul dezvoltat prin această tehnică, totuşi platforma​ pe care este produs este studiată de peste 10 ani, iar studiile derulate arată că profilul de siguran​ţă este foarte bun”, au mai punctat medicii creştini.  

Efectele secundare, foarte rar întâlnite

Medicii din AMCR au mai arătat că efectele secundare severe ale vaccinului anti-COVID au fost foarte rar întâlnite, cel mult limitând activităţile obişnuite zilnice.

„Efectele secundare severe care să necesite internare sau chiar deces au fost mai rare în grupul care a primit vaccin decât în grupul care a primit ser fiziologic (adică grupul placebo), aceste date semnalând în plus siguranţa vaccinului.  Să nu uităm că nicio terapie medicamentoasă/biologică nu este lipsită de posibile  efecte adverse, însă mereu este de luat în calcul raportul dintre riscuri şi beneficii”, au mai subliniat medicii.

Este sigur un vaccine dezvoltat atât de rapid?

Răspunzând unor întrebări pe care şi le pun oamenii, în special legate de faptul că vaccinul anti-COVID a fost dezvoltat mult mai rapid decât alte vaccinuri, AMCR arată că „este adevărat că dezvoltarea vaccinului, testele şi aprobarea s-au petrecut mult mai rapid decât în cazul altor vaccinuri, însă acest lucru se datorează cu precădere avansului tehnologic, unui efort ştiinţific internaţional, finanţării masive şi a cooperării fără precedent între experţi”.

„De notat că multe dintre vaccinurile aflate în faze avansate sunt dezvoltate pe platforme deja existente din studiul şi producerea altor tipuri de vaccin. Pentru a începe producerea a fost nevoie să fie cunoscut materialul genetic al virusului, lucru care în anul 2020, datorită dezvoltării tehnologice, se obţine în cel mai scurt timp.  În condiţiile unei patologii severe pentru care nu există tratamente eficiente, procesul de autorizare a unui vaccin poate fi prioritizat şi accelerat pe baza legislaţiei deja existente pentru astfel de situaţii, fără a se sări peste etapele necesare ale studiilor clinice. Acestea sunt respectate, în continuare, foarte strict”, au mai explicat medicii din AMCR.

Efectele pe termen lung

Medicii din ACMR au admis că există încă multe necunoscute legate de vaccin şi efectele lui pe termen lung, însă „din ce cunoaştem până în prezent reprezintă cea mai bună soluţie în contextul epidemiologic actual”.

„Aşa cum majoritatea dintre noi avem încredere în tratamentele oferite de medicina modernă, este necesar ca, după o temeinică informare şi documentare, să luăm decizia corectă cu privire  şi la această boală. Ne-am rugat şi continuăm să ne rugăm ca Dumnezeu să îndepărteze această pandemie de pe pământ. El deseori lucrează prin oameni, iar medicina şi tehnologia de astăzi fac parte din harul general al lui Dumnezeu dat oamenilor”, mai arată comunicatul AMCR.

Medicii creştini din România mai arată că „deocamdată nu avem argumente că vaccinarea este folosită ca mijloc de control al populaţiei, ci doar al bolii”. „Aşa că Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru acest vaccin, încurajăm vaccinarea şi ne rugăm să fie eficientă şi fără complicaţii  ulterioare, spre rezolvarea pandemiei. Mesajul nostru, ca medici creştini, este să încurajăm pe fiecare dintre credincioşi  să caute să înţeleagă şi să aprofundeze ştiinţa în general şi tehnologia ce stă la baza dezvoltării vaccinului în particular”, mai arată Asociaţia Medicilor Creştini.

Medicii creştini au arătat în final că îşi doresc ca „prin Harul lui Dumnezeu, comunitatea evanghelică din România să fie asemenea fiilor lui Isahar ( 1 Cronici 12.32), care se pricepeau în înţelegerea vremurilor şi ştiau ce trebuie să facă”.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările