Lucruri puţin ştiute despre drone, „paznicii invizibili”. Specialiştii explică toate avantajele acestor aparate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultură făcută cu drona

Dronele încep să fie folosite şi de agricultori din zona de Vest. Imaginile de mare înălţime îi ajută să observe diferite boli, locurile atacate de şoareci, zonele care au nevoie de pesticide şi erbicide, însă devin paznici de încredere şi pentru proprietarii de oi şi vite.

Drona începe să fie folosită pe scară largă şi în domeniul agriculturii de la noi. Imaginile surprinse de camera montată pe dronă vin în ajutorul proprietarilor de terenuri agricule, aceştia putând să vadă foarte bine locurile unde există anumite boli şi locuri infestate sau atacate de dăunătoare.

De la mare înălţime, se poate determina care sunt soiurile mai sensibile şi care sunt cele rezistente la bolile care afectează culturile de cereale. De asemenea, se pot face observaţii despre cum se comportă soiurile de cereale la condiţiile climatice.

Imaginile arată şii starea instalaţiilor de irigaţie, cât şi cea a pământului. O dronă de bună calitate poate să străbată în patru minute circa un hectar de teren. Dronele sunt utulizate la scară largă în toată Europa, însă la noi încă se fac cercetări asupra befeciilor imaginilor obţinute de la mare înăţlime.
 

Agricultură făcută cu drona

„Eu am fost chemat să vin cu drona de cei de la Universitatea de Ştiinţe Agricole, care făceau anumite cercetări. Rezultatele obţinute cu drona sunt foarte bune. Nu mă pricep deloc la agricultură, dar de sus se văd culorile în funcţie de diferite soiuri. Se poate determina şi ce boli apar la culturi. Cert este că am putut vedea foarte bine şi zonele atacate de şocreci. Sunt găuri uriaşe provocate de şoareci. Doar de sus se vede cu adevărat dimensiunea pagubei provocată de şoareci”, a spus Valentin Vâlcu, proprietarul dronei Eye in the Sky, devenită celebră pentru imaginile spectaculoase obţinute în Timişoara.  

Agricultură făcută cu drona

Drona este folosită cu succes în Europa şi pentru supravegherea zonelor viticole. În urma măsurătorilor făcute cu drona, scad şi costurile pentru substanţele de pesiticide, care tratează culturile în scopul de a preveni răspândirea daunătorilor, şi erbicide pentru combaterea buruienilor, pentru că se ştie exact unde trebuie să se intervină.

„Perspectiva de la mare înălţime este excepţională. Poate fi încardat într-o singură imagine tot câmpul care are trei hectare. Imaginile obţinute sunt de mare rezoluţie. Cu ajutorul imaginilor realizate din dronă am descoperit, în premieră în Timiş, o boală numită rugina galbenă. De sus se vede inclusiv schimbări de nuanţe de culoare care pentru noi pot fi avertismente şi atunci ştim unde să căutăm foarte precis anumite probleme”, a spus inginerul agricol Octavian Guler.

Agricultură făcută cu drona


 

Mai mult, drone poate fi folosită şi de marii proprietari de oi şi vaci. S-a întâmplat ca numeroase animale să se rătăcească în fiecare zi, iar ridicarea dronei i-a scutut de pierderi însemnate.
 

Preţul unei drone cu cameră de calitate foarte bună începe de pe la 500-600 euro. În funcţie de dotări, se poate ajunge la sume de zeci de mii de euro.

Citiţi şi:
 

Fotografia pentru care celebra dronă Eye in the Sky din Timişoara era să fie doborâtă de armată
 

FOTO La graniţa cu perfecţiunea în Timişoara. Fotografii nocturne unice cu drona Eye in the Sky

FOTO Timişoara de sus, în noapte. Imagini spectaculoase surprinse de drona „Eye in the sky”

FOTO VIDEO Timişoara, uluitoare prin ochii dronei „Eye In The Sky“. Este una dintre realizările inedite ale anului 2013
 

FOTO-INEDIT Timişoara văzută prin ochii păsărilor. Drona care oferă o nouă dimensiune oraşului

FOTO Festivalul Bega Bulevard şi Cursa Răţuştelor văzute prin ochii unei drone

VIDEO Imagini fabuloase cu lucrările de pe şantierul subpasajului Michelangelo
 

FOTO Cultură contra militărie: Armata încă are santinelă într-o piaţă publică din centrul Timişoarei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite