FOTO VIDEO Cum au urmărit croaţii dintr-un sat din Banatul Montan finala Campionatului Mondial de Fotbal

FOTO VIDEO Cum au urmărit croaţii dintr-un sat din Banatul Montan finala Campionatului Mondial de Fotbal

Atmosferă de meci mare în Ţinutul croaţilor din Banatul Montan FOTO Ş.Both

Croaţii din Banatul Montan au urmărit cu sufletul la gură finala Campionatului Mondial de Fotbal, dintre Franţa şi echipa lor de suflet Croaţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Croaţii din Banatul Montan trăiesc în două comune compacte.

În comuna Caraşova, care cuprinde satele Iabalcea, Nermed şi Caraşova, trăiesc în jur de 3.200 de suflete, în timp ce în comuna Lupac, de care aparţin satele Clocotici, Rafnici, Vodnici şi Lupac, sunt apoximativ 2.600 de locuitori. 

Peste 90 la sută dintre locuitori sunt slavi romano-catolici, aşa numiţii croaţi caraşoveni. Este şi cea mai veche comunitate de croaţi de pe teritoriul României. 

Şi-au păstrat identitatea în ultimul secol, în special datorii izolării enclavelor în care trăiesc. Caraşova – capitala croaţilor din Banat, a fost cândva reşedinţă de judeţ, înainte ca acest rol să fie preluat de Lugoj.

În cele două comune, limba croată este recunoscută oficial. Au indicatoare, inscripţii oficiale bilingve, educaţie, acces la justiţie şi administraţie publică în limbă croată, alături de română.  

La Caraşova meciul a fost urmărit pe un ecran mare care a fost montat pe scena din centrul satului. Au venit suporteri din toate satele din jur. Cei mai mulţi au avut pe ei tricouri ale naţionalei Croaţiei. Cum era de aşteptat, cele mai multe aveau pe spate numele vedetei Luka Modrici. S-au fluturat steaguri şi steguleţe croate.Preşedintele Uniunii Croaţilor din România, deputatul Slobodan-Ghera Giureci, a fost optimist înainte de începerea meciului. 

Mulţi caraşoveni au fost încrezători că echipa naţională a Croaţiei poate să învingă Franţa.Ambasadorul Republicii Croaţia în România, Davor Vidiş, a ţinut neaparat să urmărească finala în sânul celei mai importante comunităţi de croaţi din România. 

Davor Vidiş, ambasadorul Croaţiei la BucureştiRelaţia caraşovenilor cu Croaţia este deosebită. Până acum au fost vizitaţi de trei preşedinţi, printre care şi populara Kolinda Grabar-Kitarovici, care a vizitat comunitatea în 2017.Caraşovenii s-au ridicat în picioare în timpul intonării imnului naţional al Croaţiei. Apoi, a început meciul.La cinci kilometri de Caraşova se află un alt sat croat, Clocotici (care aparţine de comuna Lupac). Oamenii s-au adunat în faţa unui televizor scos pe balconul unei case. Circulaţia rutieră a fost blocată pe parcursul finalei.

Cei de la Clocotici s-au simţit ca pe stadion. Au venit cu tobă, goarne, steaguri, fumigene şi petarde.De altfel, localnicii se mândresc şi cu echipa lor locală, Croaţia Clocotici, care a reuşit să câştige Cupa României la nivel de campionat judeţean. La toamnă, Croaţia Clocotici va da piept cu o echipă din liga a III-a.În timpul meciului, un microbus a fost transformat în berărie. S-a băut multă bere la Clocotici. Tot pe parcursul jocului a fost pregătit şi grătarul pentru mici. S-au făcut numai puţin de 300 de mici. 

La meci a participat şi preotul bisericii romano-catolice din Clocotici, Peter Dorba. Părintele era bucuros şi pentru locul doi, obţinut de Croaţia la Campionatul Mondial din Rusia.Atmosferă ca în Balcani la Clocotici. Nimeni nu este supărat de înfrângerea Croaţiei. Croaţii din Banatul Montan şi-au păstrat bunadispoziţia şi după meci.

“S-a pierdut finala, dar nu e nicio supărare. Pentru mine Croaţia a fost o câştigătoare, prin jocul prestat la acest turneu final, Croaţia a practicat un fotbal de calitate. O ţară mică a arătat că ştie să joace, Croaţia excelează şi în alte sporturi, dar fotbalul este cel mai popular. Ne-am bucurat de fiecare victorie, am tremurat când au fost probleme. Croaţia a jucat deja o finală mică, a ajuns acum în finala mare, iar pe viitor aşteptăm şi primul loc”, a declarat Petru Bogdan, primarul comunei Caraşova (foto jos, în cămaşă albă).


 

Interesant este că Caraşova nu arată deloc cu un satele îmbătrânite, din care au tinerii au plecat. Nu arată deloc ca o comunitate aflată în amorţeală, din contră, există mulţi tineri. De altfel, în Caraşova funcţionează singurul liceu bilingv româno-croat din România, unde învaţă copii din cele două comune croate.


 
“Din 2976 de persoane care trăiesc la Caraşova, peste 90 la sută sunt croaţi. Restul sunt români, romi, mai avem şi germani, maghiari. Cam jumătate din tineri sunt plecaţi la muncă prin străinătate, dar Caraşova nu este îmbătrânită. Sunt elevi, sunt studenţi, mulţi tineri care lucrează în Austria, Germania, Croaţia, dar ei revin mereu acasă. Liceul a aniversat 20 de ani de existenţă. Ne putem lăuda că avem absolvenţi care au terminat facultăţi de medicină, construcţii, informatică, toate specializările”, a mai spus edilul-şef al Caraşovei.

Citiţi şi:

Enclava croată din Munţii Banatului. „La noi nu se fură, puteţi să vă lăsaţi maşina deschisă. Nu există bătăi, scandaluri, violuri. Nu am avut niciodată o crimă“

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: