FOTO VIDEO Castelul medieval al Timişoarei. Reşedinţa regelui Carol Robert de Anjou, locuinţa lui Ioan Huniade, casă pentru Selim Paşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Huniade găzduieşte astăzi Muzeul Banatului
Castelul Huniade găzduieşte astăzi Muzeul Banatului

Castelul Huniazilor din Timişoara este considerat cel mai vechi edificiu din capitala Banatului. Acesta a fost reconstruit de mai multe ori în decursul istoriei.

După invaziile din 1241 ale mongolilor, regele maghiar Bela al IV-lea (1235-1270) reconstruieşte, pe ruinele vechilor întărituri de pe aceste locuri, o fortăreaţă nouă, din pământ, cu un şanţ de apă împrejur.

Ulterior (în anul 1315), regele Carol Robert de Anjou (1308-1342), împreună cu toată curtea sa, îşi stabileşte aici reşedinţa şi zideşte Castelul, cu ajutorul unor meşteri italieni.
 

În secolul al XV-lea, Castelul avea să fie reconstruit de către Ioan Huniade, comite de Timiş. Cartea “Temeswar – Temeschburg”, scrisă de Nikolaus Engelmann şi Lorenz Klugenherz (apărută în Germania, în editura Lohle din Eigeltinger – 1990), menţionează că în Castel şi-a petrecut o parte din copilărie însuşi regele Matei Corvin, fiul lui Ioan Huniade.

Castelul a constituit, în acele timpuri, şi scenă a unor strălucitoare serbări, turniruri şi jocuri cavalereşti.

Castelul Huniade din Timişoara

În studiul “Cetatea Timişoarei” de Anton Petri, Castelul de odinioară este prezentat ca “…o clădire cu două etaje, cu un turn de 35-40 metri înălţime. Faţa principală este orientată spre nord-vest. În aripa de vest se găsea Capela Castelului, iar în colţul laturii de nord era poarta principal şi podul ridicător. La dreapta şi la stânga porţii principale se înşiruiau colonade, sala gărzii, închisoarea, remize pentru căruţe şi trăsuri, adăposturi pentru cai etc. La primul etaj al aripei sud-estice se aflau spaţiile de locuit destinate pârcălabilor Cetăţii (“Burggrafen”), respectiv căpeteniile şi comandanţii turci, sub administraţia otomană din perioada 1552-1716. Etajul al doilea era rezervat slujbaşilor, oaspeţilor şi personalului de serviciu. 

Castelul Huniade Timişoara

Castelul Huniazilor (ridicat pe locul vechiului castel regal din secolul al XV-lea), a fost distrus şi reconstruit de mai multe ori în decursul istoriei sale, păstrându-se, însă, sub forma patrulateră în jurul curţii interioare. 

Castelul Huniade din Timişoara


 

În actualul său aspect, Castelul a fost refăcut după multiplele avarii suferite în luptele din timpul Revoluţiei de la 1848-1849.  Faţada principal a fost reconstituită, în maniera romantică, în 1856 (an înscris pe frontispiciul porţii principale). Din acei ani şi până în 1945, castelul a fost folosit drept cazarmă. 



Ulterior i s-a dat o destinaţie mult mai adecvată: aceea de Muzeu al Banatului.     

Castelul se află de ani buni în reabilitare. Consiliul Judeţean Timiş a atras o finanţare de aproximativ 8 milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană. Reabilitarea era necesară pentru că pereţii cladirii au început să se taseze inegal şi constant, iar pilonii de stejar care sprijineau fundaţia au putrezit. De asemenea, latura de nord-vest a clădirii şi bolţile sunt traversate de fisuri foarte mari. 
 

Castelul Huniade găzduieşte în prezent secţiile de Istorie, Arheologie şi Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului.


Citiţi şi:

FOTO Cea mai veche casă din Timişoara a avut mereu santinelă la poartă

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite