Revolta proprietarilor de drone, în urma unei legi făcute pe genunchi: „Vor să ne întoarcem în epoca de piatră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege a Ministerului Transporturilor, care va intra în vigoare în 20 februarie, va interzice fotografierea şi filmarea cu ajutorul dronelor.

Decizia vine împotriva celor care şi-au achiziţionat drone pentru a obţine imagini aeriene spectaculoase, din perspectiva ochiului de vultur. Este vorba de Ordinul nr. 8/2014 pentru stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord.

Astfel, cei care au aeronavă civilă motorizată fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 150 kg poate fi operată în spaţiul aerian naţional numai dacă deţine un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un certificat de înmatriculare ori un document echivalent emis de alt stat.

La articolul 5, punctul b, este scris: aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât:

- sunt operate într-o zonă deschisă, fără construcţii cu destinaţia de locuinţă;

- sunt operate fără depăşirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanţă pe orizontală şi de 100 m distanţă pe înălţime faţă de această persoană;
- nu au montate pe ele aparatură pentru filmare sau transmisie de date.

Mai mult, cererea pentru acordarea spaţiului aerian, pentru aeronave mai grele de 1 kilograme, până la 120  se transmite de către utilizator Autorităţii Aeronautice Civile Române cu cel puţin 45 de zile înainte de data prevăzută pentru folosire. 

Eye in the Sky în pericol
 

Timişoreanul Valentin Vâlcu este cel mai cunoscut posesor de dronă din vestul ţării. Mare iubitori de gadgeturi şi tehnologii noi, bănăţeanul şi-a achiziţionat prima dronă anul trecut şi a initiat cu ea proiectul “Eye in the Sky”.

“În 2013 mi-am descoperit o nouă pasiune pe care am împărtăşit-o în cadrul proiectului Eye in the Sky. Fotografia cu ajutorul dronelor este oarecum la început de drum, iar noi, cei din Timişoara suntem printre primii că ne putem mândri cu frumuseţea oraşului fotografiat de la înălţime. Mi-a luat mult să învăţ şi să înţeleg cum funcţioneză drona. Nu e uşor să coordonezi mişcarea de stânga-dreapta, sus-jos”, a declarat Valentin Vâlcu.

Aparatul său zburător a devenit cunoscut în tot oraşul, iar imaginile surprinse au fost virale pe paginile de socializare. A fost nelipsit de la marile evenimente din oraş, a surprins imagini senzaţionale cu Timişoara de la înălţime. 


Noua lege vine ca o lovitură necruţătoare pentru Valentin Vâlcu. “Nişte neni care fac legi, s-au gândit ei aşa în grabă, culmea, tocmai după nefericitul accident aviatic ce a avut loc zilele trecute, să dea o lege care, ca orice lege dată în grabă, nu mulţumeste pe toata lumea. În ansablu, o lege privind aeronavele civile motorizate fără pilot la bord sau dronele, este binevenita, deoarece acestea au devenit şi vor deveni în continuare tot mai accesibile şi mai performante. Dar nu îmi vine să cred că interzic filmarea şi fotografierea. Ne întoarcem la epoca de piatră, în epoca comunistă. Am avut de mult timp gânduri de plecare din ţară, dar am stat pentru că mi-a fost bine. Am putut să fac ce doresc. Dar acestă piedică mă va face să mă gândesc mai bine”, şi-a spus oful bănăţeanul.

Îşi construieşte o dronă performantă


Valentin Vâlcu are planuri mari. Tocmai construieşte una dintre cele mai performante drone din ţară, pentru a putea obţine imagini de calitate superioară ce se apropie de perfectiune. Acesta va înlocui Go-Pro-ul folosit până acum pe donă cu un DSLR - aparat de fotografiat profesionist si extrem de performant.
 

“Am vrut să îmbunătăţesc calitate fotografiei de noapte. Această dronă nouă va costa în jur de 5.000 de euro si va fi construita pe unul dintre cele mai performante frame-uri (structuri) de carbon existente la ora actuala, iar cele 6 motoare si elice sunt produse de o firma de top la nivel global, specializata in sisteme de propulsie pentru drone. Sunt cele mai bune piese din lume. E o bijuterie. Pentru a putea monta aparatul de fotografiat DSLR şi pentru realizarea de poze drona trebuie să fie foarte stabilă”, a mai declarat Valentin Vâlcu.


Nu va respecta legea
 

Speriat de ce va urma, Vâlcu a început să studieze legea, a luat legătura cu pasionaţii de drone din Germania şi Austria. Spune că este dispus să facă demersurile pentru autorizaţii, înmatriculări ori pentru alte elemente de identificare, care sunt reglementate şi în Occident, însă nu înţelege pe ce bază se interzice fotografierea aeriană.


“Articolul 5 din lege, la punctul c, se spune că poţi să zbori fără autorizaţie cu o dronă sub un kilogram, cu condiţia să nu pozezi sau să filmezi.  În cazul în care masă maximă la decolare mai mare de 15 kg, este nevoie de un permis de zbor naţional emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un document de certificare tehnică echivalent emis de alt stat. Sunt de acord să mă aliniez acestor cerinţe de înmatriculare, permis, cerere de zobr. Dar pe ce bază interzic filmarea, nu ştiu. Se pot cumpăra catapulte cu care lansezi în aer Go-Pro-ul, iar în cădere, când i se deschide paraşuta poţi să filmezi. Există tot felul de dispozitive, trepiede, care se ridică şi la zece metri. Există baloane statice din care se poate face fotografie aeriană. Le vor interzice şi pe alea”, se întreabă Valentin Vâlcu.


Mai mult, acesta îi îndeamnă pe cei care au drone să continue să fotografieze, pentru că nu au cum să fie traşi la răspundere cu o lege făcută pe genunchi.


“Legea e varză, nu are aplicabilitate. Mă doare sufletul că vor să ne îngrădească un drept. În Austria există mai multe clase, între 1-5 kilograme, între 15-150 de kilograme, sunt reglementate zonele, de la sate, la oraşe, locuite, nelocuite, până la prezenţa la manifestări sportive sau culturale. Dar nu interzice nimeni filmarea”, a mai spus Vâlcu.


Citeşte şi:

Ce poţi face cu dronele: Elveţia creează un sistem prin care salvează vieţi. În România, utilizarea lor e interzisă

Dronele, în afara celor folosite de armată, sunt utilizate mai ales la fotografiat şi filmat de la înălţime, dar acest lucru s-ar putea schimba în viitorul nu prea îndepărtat. Inginerii elveţieni au dezvoltat un sistem ingenios care presupune gruparea dronelor în „roiuri“ şi trimiterea lor în misiuni de salvare.

Drona liberă, specie pe cale de dispariţie. Legea românească imită reglementările franceze

Ministerul Transporturilor a decis să reglementeze folosirea dronelor în spaţiul aviatic românesc. Odată cu această lege, fotografierea şi filmarea sunt interzise.

Ministerul Transporturilor „doboară“ dronele: cele care filmează sunt interzise

Dronele sunt populare şi în România, nu puţine fiind ocaziile în care oamenii le-au scos ca să fotografieze şi filmeze oraşe şi locuri interesante, dar Ministerul Transporturilor a decis ca cele dotate cu cameră video să nu se mai ridice de la sol.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite