FOTO Muşchi şi licheni pe pereţii locuinţelor din România. Noua modă în decoraţiunile interioare copiată din ţările nordice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decoraţiuni spectaculoase cu muşchi şi licheni FOTO Arta Decorativă
Decoraţiuni spectaculoase cu muşchi şi licheni FOTO Arta Decorativă

Decoraţiunile de interior cu muşchi şi licheni au devenit o veritabilă modă şi în România. Plantele pot fi plasate în dormitoare, livinguri, bucătării şi băi, în diverse forme, mici, mari sau cât un perete întreg.

GALERIE FOTO 

Lichenii sunt culeşi manual din păduri, cu precădere din zona nordică, din apropierea Cercului Arctic, şi sunt supuşi unor tratamente de stabilizare, prin procese ecologice.
 

Dragoslav Radovan de la Dumbrăviţa (judeţul Timiş) a început o mică afacere de familie, Arta Decorativă; produce manual obiecte de decoraţiuni interioare. 

Observând noile trenduri în domeniu, Dragoslav Radovan a început să se joace cu muşchi şi licheni.
 

“Totul a plecat de la un tablou de licheni primit cadou. Am început să mă interesez cum se pot face astfel de tablouri, de unde se pot lua lichenii. Iniţial m-am dus în pădure, la Dumbraviţa, să culeg muşchi. 

Mi-am dat seama că nu e chiar atât de simplu. Pe la noi găseşti doar anumite tipuri de muşchi, sunt foarte mici, pe care nu le prea poţi folosi în aranjamente decorative. Aşa că am ajuns să cumpăr aceşti licheni trataţi”, a declarat Dragoslav Radovan.

Decoraţiuni spectaculoase cu muşchi şi licheni FOTO Arta Decorativă


"Nu le place lumina, căldura, în asemenea condiţii se degradează mai repede"
 

Multă lume întreabă dacă lichenii trebuie udaţi, dacă aceste plante sunt vii sau nu.

“Aceşti licheni trăiesc în zonele nordice. Cresc în special în păduri. Se culeg manual, nu există automatizări, şi apoi se tratează. După ce îi culegi ei mor, iar pentru a le menţine prospeţimea şi culoarea se tratează cu nişte substanţe care au în mare parte glicerină şi alcool. Aceştia sunt trataţi nu numai pentru a-şi menţine prospeţimea, ci şi pentru a nu strânge insecte şi alte vietăţi în ele. Apoi, ei pot rămâne în stare bună timp de zece ani, chiar mai mult, depinde unde sunt expuşi. Lor nu le place lumina, căldura, în asemenea condiţii se degradează mai repede, se usucă şi îşi micşorează volumul. Dăcă se pun într-un loc cu umezeală prea puţină, este indicat să îi stopeşti cu un pulverizator, pentru a-şi recăpăta elasticitatea. Daca umiditatea este prea mare, culorile li se accentueaza şi îşi măresc puţin volumul”, a explicat Radovan. 

Decoraţiuni spectaculoase cu muşchi şi licheni FOTO Arta Decorativă


 

Există două variante de a se lucra cu lichenii. Una în care pereţii sunt decoraţi cu plante vii şi una în care aceste plante sunt moarte. 

“La început am făcut şi eu tablouri cu plante vii. Asta înseamnă că în spate au o cutie umplută cu pământ, care au şi un rezervor de apă. În rama respectivă se pot pune plante vii, în acest caz se folosesc mai de grabă muşchi, dar ele trebuie udate regulat. Poate să iasă o decoraţiune interesantă, numai că e greu de întreţinut”, a mai spus Radovan.

Decoraţiuni spectaculoase cu muşchi şi licheni FOTO Arta Decorativă



"Sunt scumpe pentru că plantele sunt importate din ţările nordice"
 

Toate plantele pe care le foloseşte Dragoslav Radovan la decoraţiuni sunt cumpărate din comerţ. “Sunt destul de scumpe. Costă destul de mult crearea unui tablou cu plante vii sau crearea unui perete cu licheni. Sunt scumpe pentru că plantele sunt importate din ţările nordice. Preţurile sunt undeva la 150-200 de lei kilogramul de licheni. Dar când îi foloseşti arunci mai mult de jumătate din ei, partea de jos, care stă pe pământ e maronie, are altă culoare, nu arată bine în decoraţiuni. Preţurile la o lucrare pleacă de la 200 de euro pentru un metru pătrat, în cazul pereţilor”, a mai afirmat a spus dumbrăviţeanul.

Decoraţiuni spectaculoase cu muşchi şi licheni FOTO Arta Decorativă


 

Nu este recomandat ca decoraţiunile cu muşchi şi licheni să fie plasaţi în exterior, în lumină directă, ploaie sau vânt.
 

“Montarea pe perete este relativ simplu dacă sunt tablouri. Baţi un cui şi l-ai pus. Dacă sunt suprafeţe mari, se fac nişte rame, nişte suporturi din lemn. Există mai multe tehnici. Sunt şi materiale de plastic penmtru structură. Poţi să lipeşti şi direct pe perete”, a spus Dragoslav Radovan.

Decoraţiuni spectaculoase cu muşchi şi licheni FOTO Arta Decorativă


 

Toate produsele de la Arta Decorativă sunt concepute şi produse manual într-un mic atelier din Dumbrăviţa. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite