EXCLUSIV Finanţele scot la licitaţie o parte din aparatura medicală a celui mai mare spital privat din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul privat Athena Timişoara. Foto: Stefan Both
Spitalul privat Athena Timişoara. Foto: Stefan Both

O parte din aparatura medicală a celui mai mare spital privat din Timişoara, Athena, va fi scoasă la licitaţie de către Direcţia de Finanţe Timiş în vederea acoperirii unor datorii pe care unitatea le are către bugetul de stat.

Noutate în domeniul medical timişorean. Diecţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Timiş va scoate joi la licitaţie patru piese de echipament scumpe deţinute de Centrul Medical Athena SA Timişoara, cunoscut pentru spitalul Athena, funcţional în oraşul de pe Bega. Pe lista produselor ce vor fi scoase la licitaţie în vederea recuperării debitelor unităţii către buget sunt patru piese destul de scumpe: două Pulsoxitrometre Rad în valoare de 6510 lei, inclusiv TVA, un Sistem complet de resuscitare neonatală în valoare de 4253,20 de lei inclusiv TVA, respectiv un Sistem complet suport respirator neonatal, în valoare de 9021 de lei, inclusiv TVA.

„Este o premieră şi pentru noi, nu am mai avut asemenea aparatură de spital la licitat. Ei au ceva datorii către buget, de ceva timp, din acest motiv s-a ajuns la licitaţie. Nu ştiu dacă se va achiziţiona, probabil tot asemenea unităţi medicale ar putea cumpăra aceste echipamente”, ne-au declarat surse din cadrul Direcţiei de Finanţe.

Reprezentantul spitalului timişorean spune că situaţia este una neplăcută, dar că având în vedere activitatea prestată de spital s-a ajuns la un acord cu cei de la Finanţe ca vânzarea de aparatură să se facă în aşa fel încât să nu afecteze activitatea medicală. Fiecare piesă de aparatură pusă pe lista de licitaţii are „dublură” în cadrul Athena.

„Obiectele scoase la licitaţie în vederea stingerii unei datorii mai vechi au fost stabilite în aşa fel încât lipsa lor să nu pericliteze în vreun fel calitatea serviciilor medicale de neonatologie din cadrul spitalului nostru. Aceste aparate medicale sunt extrem de importante în gestionarea complicaţiilor generate de cazurile de naştere prematură anterior vârstei de 32 săptămâni, asigurând suportul necesar pentru o adaptare optimă la condiţiile extrauterine. Aceste echipamente sunt prezente în cadrul spitalului de mult timp fiind foarte rar folosite în contextul în care avem mai multe aparate din fiecare dintre cele menţionate în publicaţia de vânzare. "Pierderea" lor nu ne afectează în acest moment calitatea serviciilor medicale, aparatura fiind prezentă în mai multe exemplare. Coroborată însă cu pierderea întregului echipament de acest tip aflat în dotarea spitalului ar genera o imposibilitate în acceptarea prematurilor cu o vârstă gestationala mai mică de 32 săptămâni.”, ne-a declarat doctorul Bogdan Cioata, din partea Athena.

Spitalul Athena din Timişoara

„Am acceptat acest compromis cu autorităţile fiscale conştienţi fiind că absenţa acestor aparate este suplinită cu succes de aparatura din dotare. Momentan prin secţia de neonatologie-terapie intensiva dedicată asigurăm suportul necesar prematurilor începând cu 29-30 săptămâni dificultatea obţinerii  unui suport din partea casei de asiguari în cazurile acestea care asociază o spitalizare mai îndelungată generând din păcate costuri mari care sunt totuşi acceptate de pacienţii noştri”, a mai declarat Bogdan Cioata.

Spital de chirurgie generală, recunoscut pentru maternitatea deţinută

Conform datelor de pe site-ul oficial al unităţii medicale, Athena Hospital este primul spital privat ultramodern de chirurgie generală. În cadrul spitalului este inclusă şi Clinica de obstetrică-ginecologie, care deţine spaţii funcţionale cu un design arhitectural deosebit.

Având o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, Athena Hospital poate asigura anual 4.000 de intervenţii chirurgicale şi 5000 de naşteri. Capacitatea de spitalizare este de 128 paturi, în saloane standard, rezerve VIP şi o rezervă Deluxe. Fiecare salon are TV, internet wireless, linie telefonică personală, sistem solicitare asistenţe, termostat, precum şi grup sanitar propriu. Paturile se reglează electric pe secţiuni şi înălţime, oferind confort maxim pacienţilor.

Directorul spitalului acuzat că a produs pacienţi fictivi

Anul trecut, pe data de 17 octombrie, la spitalul Athena au descins procurorii DNA. Ei au acuzat unitatea medicală că ar fi „produs” pacienţi fictivi pentru a încasa mai multi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Directorul general al spitalului, Dan Szabo a fost iniţial arestat, în timp ce asistenta şefă a scăpat de mandat, decizându-se de către judecători cercetarea ei în libertate. Ulterior, fostul director a făcut recurs şi a obţinut, la rândul său, cercetarea în stare de libertate. El a fost atunci acuzat de înşelăciune în formă continuată. Anchetatorii au spus că spitalul Athena din Timişoara ar fi prejudiciat statul cu 150.000 de lei, bani care au fost încasaţi fără acoperire de la CJAS Timiş.

Citiţi şi:

UPDATE Procurorii şi poliţiştii au descins la spitalul privat Athena din Timişoara

UPDATE Directorul spitalul Athena a fost arestat pentru 29 de zile. Asistenta şefă va fi cercetată în libertate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite