Fenomenul migraţiei în 2021. În Timişoara au ajuns migranţi cât locuitorii unor oraşe ca Orşova sau Covasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pajiştea din faţa Auchan din Calea Aradului a fost denumit "Afgan-parc" FOTO Ş.Both
Pajiştea din faţa Auchan din Calea Aradului a fost denumit "Afgan-parc" FOTO Ş.Both

Conform Poliţiei de Frontieră Timişoara, în anul 2021, fenomenul migraţionist a luat amploare la frontiera de vest a României. Au existat peste 74.000 de tentative de trecere a frontierei cu Serbia.

Anul 2021 a fost un an în care fenomenul migraţionist a luat amploare la frontiera României. Un număr record de cetăţeni din Asia –cei mai mulţi din Afganistan, au ajuns în Timişoara, trecând graniţa cu Serbia. 

Cifrele orferite de Poliţia de Frontieră Timişoara vorbesc de la sine: în jur de 74.000 de tentative de trecere a frontierei au fost inregistrate în 2021, faţă de aproximativ 34.000 în 2020. Aproape 8.000 de persoane au şi ajuns în Timişoara, care au depus cereri de azil. 

„Dacă în anul 2018 au acţionat la frontieră 2.854 de persoane, în anul 2019 au fost 6.117 persoane, iar în anul 2020 avem 34.384 de persoane. În anul 2021 s-a atins apogeul şi am ajuns la cifra de 74.683 de persoane care au încercat să intre ilegal în România. Securizarea frontierei a fost realizată în principal prin creştera capacităţii de reacţie la observarea grupurilor de migranţi, s-a procedat la suplimentarea dispozitivului din zona frontierei, folosind tehnică de supraveghere şi detecţie. Subliniez şi buna colaborare pe care o avem cu autorităţile sârbe”, a declarat comisar-şef al Poliţiei de Frontieră, Mihail Erlik.

Conform graficului întocmit de Poliţia de Frontieră, vârful tentativelor de trecere a frontierei de stat a fost înregistrat în luna octombrie. „Aproape 13.000 de persoane au acţionat la frontieră, în octombrie. Numărul s-a redus la 4.700, în luna decembrie”, a afirmat Mihail Erlik.

Afgan parc din Timişoara FOTO Ş.Both

Aproape 8.000 de migranţi au venit în 2021
 

Poliţia de Frontieră a asigurat intrarea în ţară, recepţia şi asistenţă pentru aproape 8.000 de migranţi. Asta înseamnă un număr de oameni câţi locuiesc în oraşe precum Jimbolia, Oţelul Roşu, Orşova, Sinaia, Lipova, Covasna, Buşteni, Recaş sau Buziaş.

„Am avut foarte multe cazuri mai speciale, precum naşterea unor copii în spitalele româneşti, naşterea unor copii lângă poliţiştii de frontieră, diferite probleme de sănătate a migranţilor, ei circulă în condiţii destul de aspre, două-trei luni sunt pe drumuri. În baza protocolului dintre guvernele României şi Serbiei, au fost predate autorităţilor sârbe un număr de 700 de persoane în cadrul procedurilor de readmisie”, a mai spus comisarul-şef Mihail Erlik.

Afgan parc din Timişoara FOTO Ş.Both

În contextul migraţiei, poliţiştii au avut de-a face cu foarte multe persoane implicate în traficul de persoane. 
 

„Au fost depistate 149 de persoane asupra cărora s-au luat măsuri pentru infracţiunea de trafic de persoane sau diferite forme de adăpostire. 31 de persoane au fost cecetate în stare de libertate, 18 au fost reţinute pentru 24 de ore, 60 de persoane au fost plasate sub control judiciar, iar 40 de persoane au arestate pentru o perioadă de 30 de zile”, a mai adăugat Mihail Erlik.

Afgan parc din Timişoara FOTO Ş.Both


VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

Speranţă şi disperare în „Afgan Parc” din Timişoara: „Sunt oameni ca noi, au dreptul la o viaţă mai bună” FOTO

Iordanianca Nisreen Rubaian, emisarul Naţiunilor Unite în România: Timişoara are un statut special, încurajează diversitatea şi în situaţia afganilor

Poliţia Locală din Timişoara: Sunt nefondate acuzaţiile de rele tratamente asupra migranţilor

Migranţii din Timişoara îi acuză pe poliţişti de violenţe: Li se sparg telefoanele, sunt bătuţi şi lăsaţi fără bani

Timişoara, noul hot spot pentru imigranţi. Realitatea cu care se confruntă locuitorii oraşului de pe Bega

Locul unde migranţii de pe străzi sunt trataţi omeneşte. „Am făcut mâncare cu toată dragostea” VIDEO

Daniel Funeriu critică organizaţiile studenţeşti care vor gratis cu trenul: E eroare să transformăm universităţile în Agenţia Naţională de Pomeni

Arabii din Timişoara reacţionează după ce oraşul a fost împânzit de migranţi: Statul român trebuie să le asigure cazare şi masă

EXCLUSIV Nisreen Rubaian, UNHCR: „România are un mesaj foarte clar în problema refugiaţilor” 

FOTO Cum arată noul centru pentru refugiaţi din Timişoara. Autorităţile au transformat o fostă unitate militară

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite