Fabricile de bere din Timişoara, Braşov şi Buzău au fost cumpărate de Asahi, cel mai mare producător de bere din Japonia. Timişoreana anunţă o premieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania sud-africană SAB Miller, care a deţinut fabricile de bere de la Timişoara, Braşov şi Buzău, prin Ursus Breweries, a fuzionat cu AB InBev, iar rezultatul noii tranzacţii a dus la vânzarea afacerilor SAB Miller din Europa de Est.

Mişcările pe piaţa mondială a berii au repercursiuni şi în România. SAB Miller - cel de-al doilea jucător de la noi din ţară, a fost absorbită de multinaţionala belgiană Anhuser-Bush InBev - cea mai mare companie de bere din lume. Odată cu această operaţiune, AB InBev a fost nevoită să renunţe la toate afacerile SAB Miller din Europa de Est. Acestea au fost achizţionate de cel mai mare producător de bere din Japonia, Asahi Group Holdings. 

Pentru brandurile Ursus (România), Pilsner Urquell (Cehia), Tyskie (Polonia), Dreher (Ungaria) şi Topvar (Slovacia), japonezii au plătit aproximativ 7,8 miliarde de dolari. Asahi deţinea deja brandurile SAB Miller din Europa Occidentală – Peroni şi Grolsh. 

Pentru realizarea acestei uriaşe afaceri a fost nevoie de avizul comisiei antiturst al Comisiei Europene, pentru a evita monopolul pe piaţă. Conform reprezentanţilor Ursus Breweries, au fost obţinute toate aprobările iar la finele acestei luni se va schimba controlul în compania din România. 

Aprobarea din partea Comisiei Europene pentru achiziţia SAB Miller de către AB InBev a inclus angajamentul AB InBev de a vinde afacerile SAB Miller din Europa Centrală. AB InBev a anunţat recent faptul că a semnat un acord ferm pentru vânzarea afacerilor din Republica Cehă, Republica Slovacă, Polonia, Ungaria şi România, precum şi a altor active care erau deţinute de către SAB Miller către Asahi Group Holdings Ltd. Cu toate acestea, acordul dintre AB InBev şi Asahi a fost supus, la rândul său, condiţiei aprobării antitrust a Comisiei Europene, precum şi a aprobării din partea Comisiei Europene pentru Asahi, în calitate de cumpărător adecvat. Pot confirma că această aprobare a fost acordată şi ne aşteptăm ca schimbarea controlului să aibă loc vineri, 31 martie, prima zi de lucru a companiei noi urmând să fie luni, 3 aprilie. Până la acel moment vom continua să ne desfăşurăm activitatea ca organizaţii separate”, a declarat Oana Mateescu, Senior External Relations Manager.

image


 

SAB Miller a intrat în România în 1996 după ce a cumpărat fabrica Vulturul Braşov. Anul următor, sud-africanii au cumpărat Pitber Piteşti şi Ursus Cluj, iar în 2001 Ursus a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al Bere Timişoreana, urmând ca după fuzionarea celor două companii să rezulte Compania de Bere România (CBA). Sab Miller a achiziţionat şi Aurora Braşov, iar din 2005 brandul sud-africanilor din România s-a numit Ursus Breweries. În portofoliul lor se regăsesc mărci precum Timişoreana, Ursus, Ciucaş, Stejar, Azuga, Redd's, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Pilsner Urquell, Efes şi St. Stefanus. Fabrica de la Cluj a fost închisă în 2002, unde mai funcţionează doar o mini-facilitate de producţie. 

Un nou sortiment de bere la fabrica din Timişoara

În timp ce aşteaptă sosirea noilor stăpâni din Japonia, Fabrica de Bere din Timişoara a lansat un nou sortiment de bere: Timişoreana Nepasteurizată. Este vorba de o inovaţie în materie de bere lager. Timişoreana Nepasteurizată este rezultatul îmbinării meşteşugului tradiţional al preparării berii cu tehnologia modernă. În procesul de fabricaţie este înlocuit pasteurizarea cu o tehnologie modernă de filtrare la rece, iar ca urmare berea îşi păstrează gustul proaspăt ca în fabrică. 

image

„Nefiind supusă tratamentului termic de pasteurizare, îşi păstrează intact gustul proaspăt din fabrică. Berea nepasteurizată este  fină, uşor de băut, are o spumă intensă şi o carbonatare aparte”, a spus Zoli Borsos, maestru Berar Timişoreana.

Ne-am propus să anunţăm această inovaţie în Timişoara, pentru a celebra oraşul în care s-a născut Timişoreana şi în care a fost înfiinţată prima fabrică de bere din România, în secolul al XVIII-lea. Suntem onoraţi că facem parte din povestea Timişoreana şi că prin dezvoltarea acestui brand de tradiţie al românilor, precum şi prin operaţiunile noastre de producţie din Timişoara, contribuim la dezvoltarea comunităţii locale şi la păstrarea unui secret al maeştrilor berari, vechi de aproape 300 de ani”, adaugă Oana Mateescu. 

Fabricată din Timişoara fucnţionează încă de la 1718, fiind cea mai veche fabrică de bere de pe actualul teritoriu al României, fiind construit de adminsitraţia habsburgică după eliberarea banatului de sub imperiul Otoman.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite