Dominic Fritz anulează festivalul inspirat după Dubai Miracle Garden. Era unul din puţinele evenimente cu efect turistic, spune fostul viceprimar al lui Robu
0Festivalul Timfloralis a avut parte de cinci ediţii. Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei, nu are de gând să continue proiectele fostei administraţii.
Pentru organizarea festivalului Timfloralis, Nicolae Robu, fostul primar al Timişoarei, s-a inspirat după Dubai Miracle Garden, cea mai mare grădină de flori din lume, cu peste 60 de milioane de flori şi peste 1,5 milioane de vizitatori pe an. La ediţie din 2019, înainte de pandemie, cele trei mari pieţe din centrul Timişoarei, Victoriei, Libertăţii şi Unirii, plus strada Alba Iulia, au fost inundate de peste 320.000 de flori. Primăria Timişoara a investit numai puţin de 200.000 de euro, pentru ediţia a cincea a Festivalul Timfloralis.
În 2020, festivalul a fost anulat din cauza pandemiei, dar nici în 2021 nu se va ţine.
Noul primar, Dominic Fritz, nu este încântat să continue proiectele fostei administraţii, ca atare
„Suntem în curs să trecem prin lista acestor festivaluri, să vedem unde sunt deja contracte, angajamente, de exemplu pentru JazzTM. Apoi vor exista câteva, puţine, programe prioritare, strategice, unde Primăria Timişoara are un interes să finanţeze ceva pe termen lung, ca un brand al oraşului. În rest, acuma, cu bugetul… facem această echilibristică. Dacă mă întrebaţi azi, eu nu văd cum să mai finanţăm de exemplu Timfloralis, dar vom vedea mai multe când avem bugetul finalizat”, a declarat Dominic Fritz.
Dan Diaconu: Este unul dintre puţinele evenimente cu un efect turistic important
Consilierul local PNL Dan Diaconu, fostul viceprimar în administraţia Robu, se arată nemulţumit de intenţiile lui Fritz şi crede că anularea festivalului Timfloralis este o mare pierdere pentru Timişoara.
„Nu vedem cum am mai putea organiza un festival ca Timfloralis (şi nu ne referim la perioada pandemică) este ultima veste din partea executivului Primăriei, ca intenţie, pentru că, desigur această intenţie va trebui să treacă şi de votul Consiliului Local.
Dincolo de impactul pozitiv fantastic asupra timişorenilor, festivalul, construit în timp, este unul dintre puţinele evenimente cu un efect turistic important. În imagine am pus doar oferte ale agenţiilor de turism din Serbia, la o simplă căutare de 5 minute pe Google. În loc să ne pregătim de perioada post-pandemie şi să promovăm şi investim în acele evenimente care pot aduce un plus important economiei locale, în special în zona de ospitalitate, văd o judecată bazată pe un tabel sumar în excel.
Sugestia mea este ca, dacă nu contează bucuria zecilor de mii de vizitatori, sau impactul pe termen lung asupra imaginii oraşului, să adăgaţi un nou sheet în acel excel - cereţi datele de impact economic, din zona Horeca, cazări, venituri la restaurante şi terase, vânzări în mall-uri etc. - aplicaţi procentele necesare şi calculaţi veniturile la bugetul local. Comparaţi apoi aceste date cu ceea ce aţi cheltui. Veţi avea o surpriză. Succes!”, a scris Dan Diaconu pe reţea de socializare.
Vă mai recomandăm:
FOTO Miracolul florilor la Timişoara. Peste 200.000 de euro pentru un festival inspirat de la Dubai Miracle Garden
FOTO Imagini de colecţie în centrul Timişoarei. Mii de oameni au admirat aranjamentele florale de la Timfloralis
Imagini fantastice din Timişoara învăluită de culoare. Sute de umbrele acoperă o stradă din centrul oraşului
Timişoara şi-a recăpătat apelativul de Oraşul florilor. Un olandez a transformat centru burgului FOTO