Cum vă puteţi calma în mijlocul „furtunii“ de la serviciu. „Lipsa de comunicare duce la prăbuşirea multor relaţii profesionale şi personale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există destule metode prin intermediul cărora se poate lupta cu stresul la locul de muncă, acolo unde mulţi petrec mai mult timp decât în mijlocul familiei.

Stresul este fără îndoială unul din cele mai des întâlnite afecţiuni de care suferă oamenii în societatea modernă. Există însă destule metode cu care se poate lupta împotriva stresului la locul de muncă. De exemplu, yoga ajută la destresare şi la apariţia unei stări de bine. În cartea „Yoga pentru oameni ocupaţi”, de Miriam Freedman şi Janice Hankes, am putut afla cum se poate face yoga la serviciu. 
 

„Stresul la locul de muncă poate fi generat de două tipuri de factori. Ar fi cei externi de stres, precum zgomotul, aparatura şi utilajele, sarcinile de serviciu etc. Şi mai sunt factorii interni de stres: atitudinea faţă de dumneavoastră înşivă şi felul cum reacţionaţi în contact cu alţi oameni”, aflăm din carte.
 

Un capitol studiază factorii interni, cum trebuie să vă simţiţi la locul de muncă şi cum puteţi munci cu sentimentul că sunteţi fericiţi şi mai plin de încredere.  

„Pentru a face bine un lucru este nevoie de o anumită stare de tensiune, de puţin stres. De aceea, este normală nervozitatea dinaintea unei întâlniri importante, într-o situaţie deosebit de critică sau când sunteţi confruntat cu o problemă dificilă... Devine o problemă atunci când tensiunea depăşeşte nivelul unui stimulent firesc şi nu mai există un echilibru”.

La început, veţi crede că durerile de cap, starea de încordare şi dispoziţiile schimbătoare nu au legătura cu stresul. 

- Începeţi prin a vă studia singur. Studierea propriei persoane şi conştiinţa de sine constituie puncte de plecare în practica yoga. Înainte de a merge la serviciu, staţi un moment şi analizaţi cum vă simţiţi, după care pregătiţi-vă în gând pentru ziua de lucru care vă aşteaptă. Analizaţi felul în care vă simţiţi la locul de muncă şi modul în care reacţionaţi la problemele care apar. În acest fel veţi reuşi să identificaţi factorii care v-au produs stres”.

- Unele cauze comune ale stresului la locul de muncă pot fi fundamentate, cum ar fi faptul că simţiţi că munca nu corespunde temperamentului dumneavoastră sau că sunteţi suprasolicitat ori plictisit. Stresul poate fi determinat de senzaţia de nesiguranţă, sau de nemulţumire pentru că nu urmaţi un drum clar în carieră. S-ar putea să nu vă înţelegeţi cu un coleg, şeful să vă dea sarcini sau termene-limită nerealiste. Staţi un moment şi gândiţi-vă la ce v-a produs stresul. Puteţi întocmi o listă a lucrurilor care v-au supărat sau enervat.

- După ce aţi identificat factorii proprii, potenţiali, de stres, aţi început să vă restabiliţi. Ştiţi acum, în linii mari, ce vă afectează cel mai mult. Analizaţi modul în care reacţionaţi la aceşti factori de stres: vă doare capul, vi se accelerează pulsul, aveţi faţa încordată, aveţi stomacul ca un ghem? Cum vă simţi acasă după o zi neagră la serviciu? Cum dormiţi în nopţile respective? Fixaţi în minte aceste reacţii.

- Gândiţi-vă la ce puteţi face constructiv în privinţa factorilor de stres. Nu uitaţi că acum controlaţi situaţia şi încercaţi să vă gândiţi dacă nu cumva puteţi face ceva concret pentru a o îmbunătăţi. 

Există soluţii care pot varia de la situaţie-limită când căutaţi un alt loc de muncă, până la discuţiile cu colegii de serviciu despre aceste probleme sau chiar solicitarea unei mai bune instruiri. Puteţi să vă schimbaţi modul de reacţie la stres. 

- Atunci când sunteţi relaxat, reacţionaţi mai bine la stres, vă veţi comporta mai bine faţă de colegi, veţi răspunde mult mai adecvat problemelor, veţi munci mai eficient.

- Nesiguranţa zilei de mâine reprezintă o cauză majoră a stresului? O cale de a rezolva problema este să trăiţi în prezent. Yoga vă poate ajuta să faceţi acest lucru deoarece filosofia care stă la baza ei este concentrată asupra prezentului. 

- Nu este atât de uşor să vă stăpâniţi emoţiile, dar este foarte important să lăsaţi deoparte furia sau supărarea şi să vă ocupaţi cu sentimentele proprii. 

- Însuşiţi-vă criticile. Nu reacţionaţi imediat, apărându-vă. Există o critică constructivă şi una distructivă. Apreciaţi despre care este vorba şi trataţi-o corespunzător. 

- Stabiliţi-vă obiectivele. 

- Fiţi deschis. Lipsa de comunicare duce la prăbuşirea multor relaţii, atât pe linia profesională, cât şi personală.

- Lămuriţi disensiunile.

- Trăiţi în prezent – aici şi acum.

- Munciţi şi acţionaţi metodic. Notaţi ce aveţi de făcut şi stabiliţi priorităţile. 

- Analizaţi-vă opţiunile.

- Recunoaşeteţi-vă slăbiciunile. Fiţi cinstiţi cu dumneavoastră.

- Organizaţi-vă timpul.

- Pregătiţi-vă pentru sarcinile importante.

- Nu fiţi intimidat de şeful dumneavoastră. Trebuie să vă respectaţi şeful, ca şi pe toţi colegii, dar nu vă lăsaţi intimidat de aceştia numai pentru că atitudinea lor este agresivă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite