Cum au fost dotaţi pompierii din Banat după inundaţiile istorice la care aveau doar două bărci cu vâsle VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ISU Timiş a beneficiat în ultimii 16 ani de investiţii care îi permit să aibă dotări decente FOTO ISU Timiş
ISU Timiş a beneficiat în ultimii 16 ani de investiţii care îi permit să aibă dotări decente FOTO ISU Timiş

Pompierii din Timiş, pe care inundaţiile istorice care au avut loc în Banat i-a găsit cu două bărci cu vâsle, au acum dotări demne de secolul XXI

Ovidiu Drăgănescu, prefect al judeţului Timiş la data inundaţiilor din 2005, în prezent subprefect, susţine că instituţiile care trebuie să intervină în cazul unor inundaţii sunt mult mai pregătite. „Atunci ISU Banat avea doar două bărci şi acelea cu vâsle, venite dintr-o donaţie din Germania.

Astăzi sunt mai mult de 13 ambarcaţiuni, toate cu motoare puternice. ISU mai are acum buldoexcavatoare, miniexcavatoare. Chiar au o tabără modulară pentru 200 de sinistraţi. În cazul în care nu există energie electrică, sunt 30 de generatoare de mică capacitate şi trei generatoare de mare capacitate care pot deservi străzi întregi”, a explicat subprefectul de Timiş.

Potrivit lui Drăgănescu, dacă în anul 2005, ISU Timiş nu avea nicio motopompă, fiind aduse motopompe din ţările vecine, acum ISU Banat are aproximativ 40 de motopompe, dintre care patru sunt de mare capacitate şi 14 de capacitate medie.  „Nu mai vorbim de numărul de autospeciale. Suntem într-adevăr dotaţi la nivelul secolului XXI şi al Uniunii Europene”, a declarat Drăgănescu.

Investiţii de sute de milioane de lei în diguri

Potrivit subprefectului de Timiş, în momentul de faţă, principala vulnerabilitate este dată de ploile mai mari de 100 de litri pe metru pătrat. „La o ploaie de asemenea cantitate, avem probleme pe pârâurile mici din zona muntoasă. Dacă se cumulează o cantitate foarte mare se pot produce torente care afectează localităţile apropiate. S-a lucrat mult faţă de 2005, s-au stabilizat multe zone care erau cu pericol, s-au făcut întăriri ale marulurilor”, a mai declarat Drăgănescu.

Potrivit şefului Direcţiei Apelor Banat, Cristian Ciocan, în ultimii 16 ani în sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor din judeţele Caraş-Severin şi Timiş s-au investit aproximativ 500 de milioane de lei.

„Ne preocupăm în fiecare an ca localităţile să fie apărate. Investim anual sume considerabile de bani pentru lucrări noi şi întreţinerea lucrărilor existente. În ultimii 16 ani, în judeţele Timiş şi Caraş-Severin s-au investit aproximativ 500 de milioane de lei. În acest an avem alocată suma de 17 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de investiţii în derulare din surse de la bugetul de stat şi aproximativ trei milioane de lei din surse proprii”, a declarat Ciocan.

Potrivit şefului Direcţiei Apelor Banat, pentru lucrări pe Bârzava, de la Gătaia până la Bocşa, este aşteptată o finanţare de 170 de milioane de lei, proiectul fiind pe punctul de a fi aprobat astfel încât lucrarea să poată fi scoasă la licitaţie. 

Inundaţiile catastrofale din 2005

În anul 2005, judeţul Timiş a fost lovit de cele mai mari inundaţii din istoria modernă a regiunii Au fost inundate 116 localităţi şi suprafeţe de peste 30.000 de hectare. Au fost evacuate atunci aproape 3.000 de persoane. Judeţul Timiş a trecut prin clipe grele. Autorităţile au fost depăşite. Inspectoratul pentru Situaţia de Urgenţe (ISU) şi pompierii nu aveau echipamente pentru lupta împotriva inundaţiilor. Doar câteva bărci, tractoare şi cizme de cauciuc. Nici pregătire specială pentru salvarea în cazuri reale de inundaţii.

În ajutorilor sinistraţilor s-a mobilizat însă comunitatea internatională. A fost o acţiune fără precedent. În acele zile, pe străzile Timişoarei puteau fi zărite, prin tranzit, spectaculoase convoaie de transportoare, sosite din Ungaria, Germania, Finlanda, Olanda, Italia, Austria şi Luxemburg. Cărau cu ei utilaje şi echipamente de intervenţie, pompe de mari dimensiuni pentru extragerea apei, bărci de salvare, corturi de campanie, zone de prim ajutor şi alte ajutoare. Au venit cu tot cu specialişti.

Cel mai important lucru a fost că nu a existat nicio persoană decedată.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite