Cinci răspunsuri la întrebări despre pensii. Care este cea mai mare problemă a românilor angajaţi înainte de 2001

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Casa Naţională de Pensii are o rubrică de răspunsuri care se pot dovedi foarte utile, la nevoie. „Adevărul” a selectat cinci întrebări şi răspunsuri referitoare la situaţii cu care se pot confrunta cei care au o problemă în acest domeniu.

1. De unde pot obţine adeverinţe care să ateste vechimea în muncă?

Adeverinţele care atestă vechimea în muncă sunt eliberate de foştii angajatori, unităţile succesoare sau Direcţiile judeţene ale Arhivelor Naţionale. Această precizare vizează perioade de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001. Ulterior acestei date, evidenţa asiguraţilor se realizează electronic.

2. Am contract de muncă cu timp parţial. Cum se calculează stagiul de cotizare?

Dacă pentru perioada anterioară datei de 1 iulie 2005, în situaţia salariatului care a desfăşurat activitate în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare la sistemul de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii, începând cu 1 iulie 2005, conform prevederilor OUG nr. 65/2005 act normativ care a modificat şi completat Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii), perioada în care o persoană desfăşoară activitate în baza unui contract de muncă cu timp parţial se consideră stagiu de cotizare integral.  

3. Perioada de întrerupere a activităţii pentru creşterea copilului este stagiu de cotizare?

Anterior anului 1990, perioada de întrerupere a activităţii pentru creşterea copilului nu este recunoscută ca  stagiu de cotizare ( vechime în muncă). Începând cu 18 ianuarie 1990 concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an, perioada concediului pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani,  este perioada asimilată stagiului de cotizare.

4. Cum se calculează stagiul de cotizare în situaţia în care o persoană desfăşoara activitate în baza mai multor contracte de muncă?

În situaţia în care o persoană a fost asigurată, simultan, în baza mai multor contracte de muncă, perioadele de activitate se suprapun ceea ce înseamnă că la determinarea stagiului de cotizare pentru intervalul respectiv acestea se au în vedere o singură dată. Acest lucru influenţează valoarea punctajului anual din perioada respectivă, în sensul că acesta va fi mai mare, însă nu şi stagiul de cotizare efectiv realizat.

5. Dacă domiciliez pe teritoriul altui stat membru trebuie să vin în România pentru a depune cererea mea de pensie?

Dacă domiciliaţi pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să depuneţi cererea de pensie la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea dvs. în România, în acest scop.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite