Aplicaţia pentru situaţii de urgenţă inventată de un român din SUA, alternativa la „112“. Cum funcţionează Cell 411
0Aplicaţia Cell 411, inventată de Virgiliu Văduva, un român care locuieşte de peste 20 de ani în Statele Unite ale Americii, a fost prezentată şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) din România, ca variantă pentru înlocuirea sau funcţionarea în paralel a mesageriei RO-Alert.
Virgiliu Văduva, un tânăr originar din Alexandria, judeţul Teleorman, care locuieşte în Statele Unite ale Americii, a creat o aplicaţie mobilă descentralizată şi gratuită de intervenţie rapidă, ajutor reciproc şi securitate personală în situaţii de urgenţă.
Cu sistemul Cell 411, care poate fi instalat pe smartphone-uri şi tablete, oamenii s-ar putea organiza şi se pot ajuta unii pe alţii, chiar şi în lipsa sau întârzierea serviciilor publice, dar nu excluzându-le pe acestea.
“Virgiliu Văduva a emigrat în SUA, în urmă cu mai bine de 20 de ani. El lucrează în domeniul de IT şi securitate, a plecat de foarte tânăr din România, pe când avea 19 ani. Aplicaţia a fost făcută ca să suplimenteze serviciile publice din America. Şi-a găsit rapid un public foarte entuziast şi s-a extins către Europa”, a declarat Steve Kovacs, managerul de proiect al aplicaţie Cell 411 şi reprezentant în România al firmei americane Cell411 inc.
Transmite alertă pentru grupul selectat
Cell 411 este disponibilă şi România, în limba română, oricine poate să o instaleze, gratuit.
“După ce ai instalat aplicaţia pe telefon sau pe tabletă, adaugi prietenii, familia, colegii, cunoscuţii, pe cine doreşti. În momentul în care ai o urgenţă, apeşi doar un buton. Aplicaţia transmite automat către grupul selectat datele, coordonatele GPS, informaţiile despre problemă. Oamenii pot să ofere ajutor, până când vin autorităţile. Pe lângă persoanele selectate, mai există o opţiune, pentru bunii samariteni. Sunt aceia care îşi dau acordul să ajute în orice situaţie. Şi acela este alertat dacă se află în zonă, pe o anumită rază. Alerta poate să fie însoţită de foto şi video. Poţi transmite live ce ţi se întâmplă. Aplicaţia transmite inclusiv ce grupă sanguină ai. Totul este instant, în timp real”, a explicat Steve Kovacs.
Trimite SMS dacă nu ai internet sau telefon intreligent
Alerta poate fi activată în orice situaţie în care ai nevoie de ajutor. De la probleme medicale, hărţuire sau maşină stricată, până la accidente, incendii sau calamităţi naturale.
Pentru a funcţiona aplicaţia, este nevoie doar de semnal de date pentru internet. În cazul în care nu există internet, deşi mare parte a României este acoperită, alerta este dublată de serviciul SMS. Cell 411 poate trimite informaţii nu doar către telefoanele inteligente, ci trimite informaţia (coordonatele, unde se află persoanai, de ce ajutor are nevoie) prin SMS.
Proiect extins la nivelul autorităţilor publice în Africa de Sud
Reprezentanţii Cell 411 propun implementarea aplicaţiei şi la nivelul autorităţilor publice. Este un serviciu care a fost implementat cu succes în Africa de Sud la nivel de autoritate publică.
“În Africa de Sud nu există servicii publice ca la noi. Acolo există o firmă privată care se ocupă de toate. Aceştia ne-a contactat să le oferim întreaga infrastructură informatică. Folosind această aplicaţie, ei oferă serviciul pompierilor, ambulanţei, poliţiei şi comunităţii”, a mai declarat Steve Kovacs.
Propunere pentru STS
Aplicaţia Cell 411 a fost prezentată şi reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) din România, la sfârşitul anului 2017. Atunci însă cei de la STS se aflau pe ultima sută de metri în implementarea sistemului Cell Broadcasting (cunoscut ca sistemul RO-Alert).
“Am reuşit să avem o audienţă cu cei de la STS. A fost în momentul în care ei începeau implementarea sistemului Ro-Alert. Erau chiar în faza licitaţiei. Au fost interesaţi şi de ce aplicaţia noastră, am avut chiar anumite cereri din partea lor, să venim cu ce au ei nevoie. Problema e că au fost foarte limitaţi în decizii, primind recomandare de a implementa Cell Broadcasting (Ro-Alert). Le-am spus că acel sistem este depăşit, e pentru anii ‘90. E adevărat că a fost implementată în foarte multe state, dar majoritata acelor state l-au înlocuit deja cu altceva. Sau l-au lăsat secundar altor sisteme multe mai performante. Cell Broadcasting e limitat. Alertarea se face într-o singură direcţie, pe o rază foarte largă, nu poţi să comunici cu cei pe care i-ai alertat, doar să le trimiţi mesaje. Oamenii se vor frustra că primesc mesaje care nu îi priveşte şi nu le pot face silenţioase, nu pot răspunde şi chiar nu îi priveşte. Rezultatul este că vor bloca complet aplicaţia Ro-Alert din telefon”, a explicat Steve Kovacs.
“Problema nu este neaparat o persoană din STS, ci sistemul”
Pentru autorităţile române, echipa lui Virgiliu Văduva a prezentat o variantă de aplicaţie care presupune ca tot controlul să fie la STS. “Am discutat cu unul din şefii lor din 2017. Acum i-am contactat din nou, dar e-mailul ni s-a întors, respectivul nu mai lucreză acolo. L-am trimis directorului Ionel Vasilca, iar la câteva ore acesta şi-a dat demisia. Nu ai cu cine să discuţi. Problema nu este neaparat o persoană din STS, ci sistemul. Este un sistem închis, militarizat, în care ordinele se primesc de sus în jos. Noi vrem ca ei să ştie că sunt sisteme noi, deja sunt testate şi ar putea fi implementate mâine”, a completat Steve Kovacs.
Serviciul de Telefonie Specială lucrează la implementarea unor noi sisteme. “Printre noile sisteme se află AML (Advance Mobile Location) care pe o rază de 50 de metri poate să-l localizeze pe cel care sună. Problema este că este un sistem incompatibil cu iPhone-urile. Cei care au iPhone mai vechi de 2019 nu vor avea acces la acest serviciu. Noi avem GPS. Când omul apasă pe buton, i se transmite locaţia cu exactitate de un metru”, a adăugat Steve Kovacs.
Aplicaţia Cell 411 a fost prezentată şi în cadrul unei expoziţii de tehnologie a viitorului de la Victoria and Albert Museum din Londra. “Potenţialul a fost recunoscut la nivel internaţional”, a conchis reprezentantul Cell 411.