Apelul unui medic pentru cei care şi-au pierdut încrederea în cei cu halate albe. „Aşa cum suntem, unii iubiţi, adulaţi, alţii urâţi şi dispreţuiţi, aveţi nevoie de noi”

Apelul unui medic pentru
cei care şi-au pierdut încrederea în cei cu halate albe. „Aşa cum suntem, unii iubiţi, adulaţi, alţii urâţi şi dispreţuiţi, aveţi nevoie de noi”

Mihai Gafencu

Medicul pediatru Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii filiala Timişoara, care a lansat un mesaj pentru cei care îi pun la zid pe doctorii, tocmai acum când e mai mare nevoie de ei.

Medicii sunt în aceste zile în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus. Ei sunt acum şi potenţiali pacienţi în pandemia de coronavirus. Am văzut, zilele acestea, că numeroşi medici şi-au dat demisia, alţii ameninţă că vor pleca. Tocmai acum. Asta a dus din nou la blamarea şi ostracizarea unei profesii. E un moment în care trebuie să fim împreună, spune medicul pediatru Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii filiala Timişoara, care a lansat un mesaj pe care îl vom reda mai jos. 
 
„Suntem cei ce acum stăm în linia întâi. Unii mai mult, alţii mai puţin. Unii fac ceea ce au făcut o viaţă; s-au strecurat, dar asta nu doar din tagma medicală...mulţi alţii au dat piept cu tot ce a însemnat boala. Sigur că au fost subiecte sensibile, au fost nedreptăţi, pacienţi chinuiţi de culpa medicilor, unii dovediţi, alţii mai puţin dovediţi.

Au fost momente în care personalul medical, chiar şi cel înalt calificat, a greşit. Acum, în schimb, trebuie să vă folosiţi cu toţii şi de ultima fărâmă de experienţă de formare medicală. Suntem ţara care a exportat cel mai mare număr de doctori din toată Europa. În ultimii 20 de ani, am umplut Europa cu medici, pe care nimeni nu i-a scupat înapoi. Suntem în momentul în care voi, pacienţii nostri, aveţi nevoie de noi. 
 
Ceea ce apare în presă, mediat de oameni din presă, unii mai compleţi ca oameni, alţii mai incompleţi, ceea ce se vehiculează în această zoaie mediatică numită Facebok, care poate să fie folosită pozitiv sau extrem de negativ în acest moment, face să demotiveze lumea medicală. Nu de asta aveţi nevoie. Nimeni nu are nevoie de medicul care fuge de la locul de muncă. 

Nimănui nu-i place să plece la luptă neînarmat. Nimănui nu i-a plăcut să lucreze în spitale sărăcăcioase, în medii cu gongi, între paturi soioase şi între personal, infirmiere, femei de servici nemulţumite că trăiau foarte prost din salariul acela. Nimănui nu-i plăcea că ştia că se fură, ca apoi trebuia să supravegheze fiecare ac medical... 
 
Toţi anii ăştia au făcut din tagma medicală poate nu cea mai frumoasă tagmă din ţara asta. Dar acum, aşa cum suntem, unii iubiţi, alţii adulaţi, alţii urâţi, alţii dispreţuiţi, aveţi nevoie de noi. E ceasul al 12-lea. Nu-i îndepărtaţi pe medici. 
 
Sunt momentele în care trebuie să stăm împreună. Trebuie să acceptăm că prin expunerea la virus toată partea medicală de front, urgenţele, ambulanţele, pompierii SMURD, ATI-ul, unele servicii de medicină internă, rezidenţii... îşi vor duce acasă boala. De ce să-i îndepărtaţi? E dovedit că medicii au un risc de infectare de peste zece ori mai mare decât media populaţiei. Prin expunere. Vedeţi că sunt mai contaminaţi decât în orice ţară din Europa. Faceţi ceva pentru ei. Staţi acasă! Nu-i mai blamaţi. 

Toată lumea urlă, aleargă, studiază, caută un vaccin. Un vaccin salvator ce nu va veni mai curând de un an, precum spun specialiştii în domeniu. Şi atunci, poate vom preţui pe cei care lăsând liniştea de acasă, au stat în faţă, bătându-se cu un duşman uman, biped, dar îndrumat înspre greşeală, de ani de ignoranţă. Nu folosiţi aceeaşi ignoranţă acum, pentru a goni medicul de lângă voi!”.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: