Târgu-Jiu: Ionuţ Popescu şi-a dedicat viaţa muzicii folk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Popescu este fascinat de chitară
Ionuţ Popescu este fascinat de chitară

Ştie să cânte la chitară acustiscă, bas şi electrică, dar şi la tobe, pian şi clape, iar de aproape cinci ani face parte din trupa de folk Strunga. Este talentat şi, din harul său, a învăţat sute de copii să cânte.

Ionuţ Popescu cântă de când se ştie, dar, când era mic, nu şi-a concentrat toată atenţia asupra acestui aspect. Provine dintr-o familie care iubeşte muzică, părinţii lui fiind dascăli. Tatăl lui cântă la chitară  şi el a fost cel care l-a făcut pe Ionuţ să îşi dea seama că vrea să urmeze o carieră în domeniul muzical. El i-a dat primele lecţii de chitară, fiind în acea perioadă profesor la Casa Pionierilor din oraşul Ţicleni. „ Am frecventat şi eu cursurile Casei Pionierilor, când eram elev în şcoala generală. Ce m-a determinat să mă apuc serios de cântat este faptul că am învăţat două trimestre la Liceul Pedagogic din Deva, în clasa a noua. Acolo, toţi colegii mei ştiau să cânte foarte bine, lucru care m-a ambiţionat şi pe mine să îi ajung din urmă şi să le demonstrez că pot cânta la fel de bine sau chiar mai bine decât ei”, spune Ionuţ Popescu. A revenit la Târgu-Jiu, la Liceul Pedagogic, unde a studiat la profilul Învăţători. Acolo a prins şi mai profund tainele muzicii, cunoştinţele de teorie fiindu-i de mare ajutor în cariera sa. „ Dacă ai cunoştinţe teoretice, e mai uşor să abordezi orice instrument”, a precizat Ionuţ.

A “reinventat” trupa de folk Strunga


După ce a terminat liceul, a lucrat ca învăţător cinci ani, timp în care a urmat şi cursurile Facultăţii de Drept. Apoi s-a înscris la Facultatea de Muzică, iar din 2005 lucrează ca profesor de muzică la Cercul de Muzică Folk din cadrul Palatului Copiilor din Târgu-Jiu. „acum vin la cursuri 120 de copii. Îi învăţ să cânte la chitară şi voce”, se mândreşte Ionuţ. Profesorul face parte şi din trupa de muzică folk Strunga, înfiinţat de Viorel Gârbaciu, care se destrămase însă în ultima perioadă. Ionuţ, împreună cu alţi doi prieteni pasionaţi de folk, Pompiliu Ciolacu Junior şi Laurenţiu Pănoiu, au refăcut această trupă şi au participat la toate festivalurile naţionale de folk, împreună cu elevii. „ Cu formaţia Strunga am participat la toate Festivalurile Naţionale de Folk, prilej cu care am vizitat aproape toată ţara. Am câştigat de la premiul întâi până la premii speciacle. Niciodată nu ne-am întors fără premiu de la aceste concursuri ”, adaugă Ionuţ. Toate melodiile pe care le cântă sunt compoziţii proprii ale membrilor formaţiei. Cât despre activităţile cu elevii săi, Ionuţ spune că este destul de greu să fii profesor, pentru că timpul nu îşi permite prea multe. „ Muzica e dificilă, trebuie să fii înzestrat şi să ai har, alfel trebuie să te apuci de altceva. Este important să ştii să descoperi acest talent şi să îl exploatezi”, spune Ionuţ.


Care sunt interpreţii tăi preferaţi?


Marius Baţu, din grupul Poesis, Micea Baniciu şi Nicu Alifantis sunt doar câţiva dintre interpreţii mei favoriţi. Îmi place muzica lor pentru că e exact ce aştepţi de la un interpret  de muzică folk. Sunt genul de oameni care nu s-au limitat doar la aceleaşi piese pe care le cântau acum 15 ani pe scenă. Au evoluat, trăiesc din şi pentru muzică.


Ce îţi doreşti pentru viitor din punct de vedere profesional?


Îmi doresc să fie cât mai mulţi copii care să se îndrepte spre muzică. Sper să îi pot găsi pe acei copii talentaţi şi să îi motivez să facă ceva constructiv cu harul lor.


Ce-i place


Îmi place să merg la pescuit în week-enduri, pentru că mă relaxează. Îmi place să conduc, chiar dacă nu am o maşină de top şi îmi place să mă uit la filme gen thriller, psihologic şi de acţiune. Cel mai mult îmi place să cânt la chitară.


Ce nu-i place


Nu îmi place să merg la cumpărături şi să fac cadouri. Nu suport să mă trezesc de dimineaţă, dar nu am încotro. Nu îmi place să fiu minţit, prefer să mi se spună adevărul în faţă, chiar dacă e mai neplăcut.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite