Târgovişte: Pomicultorii, nemulţumiţi la “Festivalul Mărului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Pomicultorii, nemulţumiţi la “Festivalul Mărului”
Târgovişte: Pomicultorii, nemulţumiţi la “Festivalul Mărului”

Ei spun că sunt nevoiţi să arunce tone de poame, iar 70% de pe piaţă sunt din import. Reprezentanţii Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni se plâng că producătorii stau cu merele în beci din cauza produselor importate.

“Festivalul Mărului” de la Voineşti a fost umbrit, anul acesta, de problemele care-i copleşesc pe producători. Chiar dacă, azi-dimineaţă, tarabele erau pline cu mere de cea mai bună calitate şi de toate soiurile, confirmând o recoltă bogată, pomicultorii nu au putut să-şi ascundă nemulţumirea cu privire la faptul că nu au unde să-şi desfacă producţia. Chiar dacă Frumosului de Voineşti i s-a dus faima în toată ţara şi chiar peste hotare, anul acesta, pomicultorii se văd nevoiţi să reducă preţul mult sub costul de producţie, ajungând astfel în pierdere.
“Se importă 70% din fructele care se consumă în România, iar noi, producătorii, le aruncăm pentru că ni se strică în beciuri. Pieţele ţărăneşti abundă de produse româneşti şi la preţuri foarte mici. În ultimii 20 de ani, s-a redus patrimoniul pomicol cu aproape 70%, formele de sprijin pentru pomicultură chiar ocupă ultimul loc în ierarhizarea ramurei agricole”, a declarat preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni, Ionică Oprea.
“A fost o producţie foarte bună, cu mult peste cotă, producţie de peste 20 de tone la hectar. Sunt cantităţi foarte mari de fructe, dar, din păcate, vânzarea lasă de dorit”, spune un pomicultor venit din Gemenea.
“Festivalul Mărului” a ajuns la cea de-a IX-a ediţie

Cu toate că sărbătoarea mărului a fost umbrită de problemele pomicultorilor, s-au adunat, la Voineşti, zeci de producători. “A devenit un festival care încearcă să atragă cât mai mulţi potenţiali cumpărători, să vadă că marfă există în zonă. Au venit foarte mulţi producători de pe Valea Dâmboviţei. Suntem singurul bazin pomicol din ţară unde nu s-au defrişat plantaţiile. Dimpotrivă, s-au plantat mii de pomi. De regulă, cei mai mulţi producători deţin cantităţi destul de însemnate de mere, şi calitativ, şi cantitativ”, spune Ionică Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni. 
Pomicultorii au adus cele mai renumite soiuri. Pe tarabele dâmboviţenilor s-au găsit soiurile clasice: Ionatan, Golden, dar şi soiuri care sunt create la Staţiunea Pomicolă Voineşti: Frumos de Voineşti, Ciprian, Iris, Redips, Real.

Artiştii au mai încălzit atmosfera

Producătorii estimează pierderile de anul acesta la câteva zeci de procente. La festival s-au vândut bine seriile Ionatan şi  Frumosul de Voineşti, pentru care cumpărătorii au scos 1 leu pentru fiecare kilogram. Producătorii spun că 2009 este cel mai dificil an din punct de vedere al desfacerii mărfii. Cu toate acestea, toţi cei prezenţi la festival s-au bucurat de muzică bună, de mici şi de bere. Printre soliştii invitaţi s-au numărat Ionuţ Dolănescu, Maria Ciobanu, Irina Loghin, Elisabeta Turcu, Simona Ghinescu. “Este frumos, au venit cântăreţii noştri de suflet. Piaţa merge prost, dar cumva o să o scoatem la capăt”, spune un negustor din Voineşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite