Târgovişte: Nicu Posta a făcut din expediţiile montane un stil de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Nicu Posta a făcut din expediţiile montane un stil de viaţă
Târgovişte: Nicu Posta a făcut din expediţiile montane un stil de viaţă

De aproape 30 de ani este implicat activ în turismul dâmboviţean. Este organizatorul a numeroase expediţii în ţară şi în străinătate, cea mai mare altitudine atinsă este de 5.250 metri. Cel mai înalt vârf pe care a urcat a fost Toubkal, din munţii Atlas, de 4.135 de metri

S-a născut la Pietroşiţa, sub umbra Bucegilor iar atracţia către munte a venit de la sine. „Mergeam cu profesorii pe jos de la Pietroşiţa până în zona Dobreşti, parcurgând Valea Ialomiţei Dobreştilor”, povesteşte Nicu. „Prima ieşire oficială în Bucegi a fost la vârsta de opt ani, împreună cu fraţii mei mai mari”, adaugă acesta.

În liceu a făcut cunoştinţă cu versantul prahovean al Bucegilor iar mai târziu, fiind student la Braşov, a explorat pe îndelete masivul. „Tot la Braşov am făcut şi şcoala de ghizi interpreţi la ONT Carpaţi şi m-am înscris la Clubul pentru Protecţia Naturii şi Turism Braşov”, povesteşte alpinistul. „Odată cu venirea la Târgovişte, am absolvit în 1980 şcoala de ghizi montani la BTT Dâmboviţa, devenind ghid instructor şi preşedinte al corpului de ghizi dâmboviţeni”, adaugă Nicu.

A înfiinţat Clubul de Turism Chindia

La 15 decembrie 1983, ca o iniţiativă a generaţiei 1980 a şcolii de ghizi, a fost înfiinţat Clubul de Turism Chindia. „La început au fost 39 de membri care de-a lungul timpului au participat pe plan local la remarcări de trasee, reparaţii de podeţe, concursuri de orientare turistică. Pe plan naţional am mers la tot felul de cupe sau lire culturale, organizate pe rând de cercurile de turism din celelalte judeţe”, povesteşte Nicu. „Împreună cu clubul „Chindia” am organizat începând cu 1986, Cupa Chindia, prin care de-a lungul a zece ediţii, am prezentat prietenilor din toată ţara, trasee inedite din Bucegi sau Leaota”, a completat alpinistul.

image



A organizat o serie de expediţii internaţionale

Prima expeditie de acest gen, a fost în 1996 în Caucaz, pentru cucerirea vârfului Elbrus de 5643 metri. „A fost o expediţie simbol cu ocazia celor 600 de ani de atestare documentară a Târgoviştei. Am plecat la ora trei dimineaţa, patru băieţi cu forţe şi experienţe diferite. Un coleg de echipă, Geo Badea, avea atunci 21 de ani, a mers mai repede, a atins vârful şi s-a întors când eu, împreună cu un alt membru al expediţiei, Vali Băcanu eram la 5250 de metri. Ne-a explicat greutăţile traseului şi am luat decizia de a ne întoarce în condiţii de siguranţă. Sunt adeptul principiului „cel mai bun alpinist este cel care se întoarce acasă”, povesteşte alpinistul. „Am trecut prin multe filtre de armată, era război între Rusia şi Cecenia. Am mers cu trenul 27 de ore. La un moment dat am fost controlaţi. Ştiau câţi trebuie să fim şi cine eram”, zâmbeşte Nicu.

Are şi amintiri frumoase din expediţie, „eram la 5000 de metri altitudine în perioada în care Perseidele sunt foarte aproape de Pământ. Cădeau foarte multe stele şi aveai chiar impresia că îţi pică în cap, se întâmpla în jur de ora cinci dimineaţa”, povesteşte alpinistul. A urmat în 1998 expediţia pe Mont Blanc în care Nicu nu a atins decât 3500 de metri. „Am renunţat neavând experienţă de mers în condiţii de gheaţă, cu colţari şi piolet”, spune alpinistul.

După Mont Blanc, în 2000, a urmat vârful Toubkal, 4135 metri, în Munţii Atlas din Maroc. „La atingerea acestui vârf am plâns de bucurie, cu toate că ajunsesem la altitudini mai mari, aici eram pe un vârf şi nimic nu era mai înalt decât mine. La picioarele mele erau munţi, văi, lacuri iar la o oarecare depărtare, deşertul Sahara. La coborârea pe un canion mi-a ieşit în faţă o iguană de aproximativ un metru şi am intrat în panică. A traversat poteca, a intrat în nişte tufişuri şi a avut bunăvoinţa să nu mai apară” , îşi aminteşte Nicu.

A iniţiat TOP 27

Este iniţiatorul proiectului „TOP 27”, un proiect al Asociaţiei de Turism Chindia care urmăreşte atingerea celor mai înalte cote din ţările Uniunii Europene. Ideea i-a venit odată cu intrarea României în UE.” Până în acel moment cucerisem, prin diverşi membrii ai asociaţiei, Vf.Musala din Bulgaria, Elbrus din Caucaz, Mont Blanc din Alpi şi alte vârfuri din Scoţia şi Ţara Galilor”, povesteşte alpinistul.

image



În anul 2008 a atins vârful Mitikas din Olimp, 2919 metri iar pentru anul 2009 şi-a propus cucerirea celui mai înalt vârf din Spania, vf.Teide, 3718, aflat  pe insula Tenerife din arhipelagul Canarelor. „Este al treilea vârf vulcanic ca mărime din lume, criteriul de altitudine fiind luat faţă de fundul Oceanului. Plecarea va fi luni, 5 octombrie”, spune montaniardul. „După Spania, în 2010, va urma o serie de ascensiuni pe cele mai înalte vârfuri din Austria, Germania, Ţările de Jos şi Danemarca”, adaugă acesta.

Este şi autor de carte

Este membru fondator al Fundaţiei „Renaşterea Pietroşiţei/Ruralia” şi coordonator de credite Phare pentru „Restaurarea picturii Bisericii Pietroşiţa I – monument de artă brâncovenească din anul 1767”. Pe lângă articolele scrise în presa de specialitate pe probleme de turism, Nicu Posta este şi autorul broşurii „Scurt istoric al Bisericii Pietroşiţa I”.

Ce-i place:
„Oamenii cu care pot purta un dialog pe toate temele posibile. Îmi place natura, orice colţ de natură, fie că este în zona litorală, colinară sau montană. Îmi plac oamenii curajoşi. Mâncarea tradiţională românească, de la ciorba de fasole până la tochituri şi plăcintă cu mere. La masa tradiţională adaug ori de câte ori este cazul, fără a întrece măsura, o ţuică bine făcută.”

Ce nu-i place:
„Minciuna şi nici oamenii care nu îşi văd lungul nasului. Nu-mi plac oamenii care depăşesc regulile bunei cuviinţe. Parvenitismul şi excesele generate de funcţiile temporare. Nu-mi plac florile din glastră şi nici animalele de la grădina zoologică, prefer să le văd în cadrul lor natural.”

Întrebări şi răspunsuri:

Mai vin tinerii la club?
N.P.: „Una din devizele clubului este „vine cine vrea, rămâne cui îi place”. De-a lungul timpului, tinerii care au venit au găsit programe de acţiune pe toate domeniile posibile în zona montană, alpinism , speologie, cicloturism montan sau orientare turistică. Înainte de 1989 veneau mai mulţi atât datorită unor facilităţi de timp ale momentului respectiv, cât şi datorită stabilităţii financiare a unui serviciu. Tinerii din ziua de azi vin mai rar, în special din motive financiare, dar cei care vin, o fac cu aceeaşi pasiune pentru munte şi pentru aceste acţiuni specifice ca şi în trecut. Pasiunea a rămas, diferenţa o face situaţia financiară a fiecăruia.”

Este suficient promovat turismul montant în mass-media?
N.P.: „În general televiziunile nu arată performanţele deosebite ale românilor ci mai ales lucruri de cancan, gen ursul de pe Valea Cerbului. Ca un exemplu la cele spuse, David Neacşu a organizat prima experienţă românească în Himalaya. De acolo s-a întors cu cinci recorduri mondiale. La întoarcere, pe aeroportul Otopeni, echipa de alpinişti români a ajuns în acelaşi timp cu Adrian Mutu care tocmai se întorcea de la divorţ. Toate camerele au fost pe fotbalist iar pe alpinişti nu i-a băgat nimeni în seamă. Cred că am zis totul cu asta.”

PROFIL:
Născut: 16 septembrie 1955, Pietroşiţa, Dâmboviţa
Studii: Facultatea T.C.M., Universitatea Braşov
Profesie: inginer mecanic
Familie: o soţie şi doi copii

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite