Târgovişte: A crescut numărul virozelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: A crescut numărul virozelor
Târgovişte: A crescut numărul virozelor

De la începutul lunii octombrie s-au înregistrat cu câteva sute de cazuri mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. Grupa de vârstă cea mai „receptivă” este cea a persoanelor între 5 şi 14 ani.

Conform datelor înregistrate la ASP Dâmboviţa, de la începutul lunii octombrie au fost înregistrate 1.155 de cazuri cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Dintre acestea, 25 au avut nevoie de internare. De asemenea, 242 de persoane au suferit din cauza pneumoniei, pentru 18 cazuri impunându-se tratament sub supraveghere medicală.

Purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dâmboviţa, Marinela Popa,  ne-a precizat că receptivitatea rămâne ridicată la grupa de vârstă 5-14 ani, unde au fost raportate 377 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Dintre acestea, şase cazuri au fost internate.

“Avem aşadar 136 de cazuri la grupa de vârstă 0-1 an, 304 cazuri la grupa 1-4 ani, 377 la grupa 5-14 ani, 189 de cazuri între 15 şi 29 de ani, iar restul infecţiilor, 149, le întâlnim la grupa de vârstă 30 - 64 de ani”, a spus Marinela Popa.

Frigul ne-a luat iar prin surprindere


Raportându-ne la aceeaşi perioadă a anului trecut, avem cu aproximativ 300 de cazuri mai multe. Principala cauză sunt schimbările climatice, toamna. “Asta se traduce în gradul de ocupare a paturilor în secţia de boli infecţioase, care a ajuns la 63,3% în ultima săptămână, din totalul de 95 de paturi”, a declarat Marinela Popa.

“Pentru a nu mă îmbolnăvi, a fost nevoie să umblu cu mai multe haine pe mine. Medicamentele sunt scumpe şi nu îmi permiteam să răcesc acum”,  ne-a spus Ion Matache, pensionar.

Farmaciştii târgovişteni spun că, în aceste zile, cele mai vândute medicamente sunt antigripalele şi antibioticele prescrise de medicul de familie.
“Sunt mulţi pacienţi care manifestă simptomele specifice virozei. Noi nu putem decât să îi trimitem la doctorul de familie. Asta e obligativitatea noastră. Cele mai vândute produse sunt modafenul, nurofenul pentru răceală şi gripă, coldrexul, paracetamolul, picăturile de nas şi siropurile de tuse, dar şi antibioticele cum ar fi augmentinul sau zinatul”, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dâmboviţa, Carmen Bâte.

La primele semne ale bolii este obligatorie deplasarea la medicul de familie, în vederea stabilirii conduitei terapeutice de urmat, iar pe cât posibil trebuie evitat autotratamentul.

Vaccinul încă nu a sosit în judeţ

Medicii vin cu o serie de recomandări pentru a ne feri în această perioadă de infecţii, în condiţiile în care vaccinul nu a sosit în Dâmboviţa. În primul rând, ei ne sfătuiesc să evităm, pe cât posibil, intrarea în contact cu persoanele bolnave, să nu stăm în frig şi în locurile de aglomeraţie urbană. Totodată, medicii ne spun că trebuie respectate cu stricteţe regulile de igienă personală şi vaccinarea antigripală. Potrivit ASP Dâmboviţa, cele 89.000 de doze de vaccin antigripal, necesare pentru toată populaţia care prezintă risc de îmbolnăvire, nu au sosit, deocamdată, în judeţul Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite