Sfatul oftalmologilor: „Purtaţi ochelari de soare, dar evitaţi produsele contrafăcute“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO wallpaperscraft.com
FOTO wallpaperscraft.com

Ochelarii de soare au devenit o necesitate în anotimpul cald. Medicii oftoalmologi atrag atenţia că ochelarii contrafăcuţi, fără standardele minime de siguranţă, ne fac mai mult rău decât bine.

Persoanele care nu îşi protejează ochii de razele ultraviolete riscă să facă afecţiuni oculare grave, avertizează medicii. Pe de altă parte, este mai periculos să purtăm ochelari de soare contrafăcuţi decât să nu purtăm deloc. 

Cum ne dăm seam dacă ochelarii sunt contrafăcuţi

"Nu avem cum să deosebim ochelarii buni de cei contrafăcuţi. Singura măsură de precauţie este să îi cumpărăm din magazine specializate.Trebuie să căutăm ochelari de soare în magazinele specializate, care se ghidează după alte standarde de calitate, iar preţul nu scade sub 50 lei pentru o pereche de ochelari cât de cât buni. De asemenea, trebuie să aflăm dacă au filtre de ultraviolete, nu contează că sunt ochelari coloraţi. Normal, ar trebuie să aibă un document, ceva care să ateste calităţile sale şi nivelul de UV", ne explică oftalmologul Gabriela Corneci.

Aceasta atrage atenţia că ochelarii de soare nu sunt indicaţi la copiii mai mici de 10-12 ani pentru că le pot fac mai mult rău decât bine. 

"Trebuie să purtăm cu toţii ochelari, dar mai puţin copiii până la 12 ani, pentru că ochelarul de soare le reduce senzibilitatea la contrast, ochiul nefiind format deplin. Înţeleg că sunt ochelari mai mult de stat prin casă, de jucărie, pentru că nu au ultraviolete sau altceva, ci doar o lentilă colorată. Dacă ies afară cu ochelarii aceeia de jaocă, în spatele ochelarului pupila rămâne mai mare şi intră mai mult soare, pentru că nu au filtru de ultraviolete. Deci facem mai rău decât bine. Cel mai bine este să poarte o pălărie, o şapcă sau să stea mai la umbră. Ochelarii închişi la culoare, chiar dacă sunt fotocromatici, care se deschide la soare, purtat până în 10 ani, reduce culoarea de negru, contrastul, motiv pentru care nu se recomandă", mai spune Gabriela Corneci.

Ca marcaje, cel mai important este CE, lipit pe ramă. În afară de marcajul CE, care e că un certificat de calitate, trebuie să se regăsească categoria filtrului de soare, care poate să fie de la 0 la 4, gradul de închidere. De obicei se foloseşte gradul 3. Atenţie însă, pentru condusul maşinii e recomandat gradul 2. 

De asemenea, orice produs trebuie să aibă la cumpărare certificat de garanţie, numele producătorului şi instrucţiuni referitoare la curăţarea şi întreţinerea lentilelor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite