Nina Neacşu, poliţista care schimbă mentalităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 16 ani, comisarul şef Nina Neacşu este sufletul activităţilor de prevenire a criminalităţii în judeţul Dâmboviţa.

Nu este nici pe departe o persoană căreia să i se citească duritatea pe faţă, precum şi-i imaginează românii pe poliţişti. Fire deschisă, caldă, comisarul şef de poliţie Nina Tatiana Neacşu îţi insuflă instantaneu încredere, dorinţa de a mărturisi, de a cere să fii sprijinit. Sunt calităţile care au propulsat-o spre activitatea de prevenţie desfăşurată la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa. Nina Tatiana Neacşu reuşeşte să se facă înţeleasă, ascultată, fără să folosească limbajul grav al unui poliţist. Stăpâneşte foarte bine tainele comunicării. „Am ajuns la Academia de Poliţie, fiindcă vroiam să fac o meserie ieşită din comun. Mi se părea banal să fiu profesor sau inginer. Mi se părea banal să urmez o facultate unde se putea duce oricine. La momentul acela, nu am intuit toate riscurile meseriei de poliţist, nu am prevăzut prin ce o să trec. Despărţirea de familie şi privaţiunile care erau la Academie au făcut să fie foarte greu, însă mi-am promis că, indiferent ce obstacole voi întâmpina, o să merg înainte şi o să termin cu bine. Aş fi putut să renunţ până la depunerea jurământului, fără să mi se impute ceva, însă nu am făcut-o. Doar o singură colegă a clacat”, îşi aminteşte, cu nostalgie, comisarul şef de poliţie Nina Neacşu.

A fost a treia femeie-ofiţer la Poliţia Municipiului Târgovişte
Gândul de a deveni om al legii i-a încolţit în timpul liceului. „I-am spus fratelui meu că vreau să merg la Academia de Poliţie. M-a certat. Chiar s-a supărat rău pe mine. Îmi spunea că nu-mi dau seama ce fac, fiindcă va fi foarte greu. În schimb, părinţii nu au reacţionat negativ. M-au susţinut. Îmi amintesc că am început la 1 septembrie, iar pe 15 septembrie se deschidea oficial anul şcolar. În perioada asta de două săptămâni, noi trebuia să căpătăm deprinderile necesare pentru a putea participa la festivitatea de deschidere, care se făcea cu mult fast, fiind invitat chiar Ministrul de Interne. Noi, în două săptămâni, am făcut numai instrucţie, în special pas de defilare”, spune Nina Neacşu. După absolvire, a primit repartiţie la Poliţia Municipiului Târgovişte, Biroul Economic. „Am fost a treia femeie-ofiţer din cadrul unităţii, după doamnele Atanasiu şi Ciobanu. Am lucrat trei ani la Economic, după care am fost promovată şef de birou la Evidenţa Populaţiei, unde am stat un an. Apoi, s-a înfiinţat această structură de prevenire a criminalităţii. Era ceva nou în Poliţie. În 1994, inspectorul şef de la vremea respectivă mi-a propus să preiau această activitate”, spune Nina Neacşu.

Întreaga societate ar trebui să se ocupe de prevenţie
Lucrează foarte mult cu copiii, întrucât prevenţie fără educaţie nu se poate. „La început mi se părea foarte greu să mergi să vorbeşti copiilor, pe limbajul lor, despre lucruri extrem de grave, de serioase. În plus, trebuie să ţii legătura foarte strâns şi să fii ancorat în problemele specifice poliţiei: Judiciar, Ordine Publică, Poliţie Rurală. Nu poţi să faci o campanie de prevenire fără să fii bine documentat. Doar aşa ştii ce metode să alegi ca să-ţi atingi obiectivele”, mărturiseşte comisarul şef de poliţie Nina Neacşu. Pentru ca societatea să evolueze, iar răul să fie diminuat, dacă nu chiar eliminat în totalitate, Nina Neacşu crede că este nevoie de solidaritate generală. Nu doar Poliţia trebuie să se ocupe de prevenţie, ci întreaga societate civilă. Fiecare cetăţean în parte ar putea avea un cuvânt de spus în acest plan. „Cred că au început şi românii să conştientizeze că fiecare trebuie să fie responsabil, nu să aştepte de la Poliţie să identifice autorul unor infracţiuni şi să recupereze prejudiciul”, afirmă Nina Neacşu.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce calităţi trebuie să aibe o tânără ca să poată să-şi clădească o carieră în Poliţie?
În primul rând, trebuie să aibe multă voinţă. Apoi, trebuie să fie flexibilă, să dispună de rezistenţă la stres şi la schimbări. Trebuie să fie capabilă să se adapteze uşor. De asemenea, trebuie să nu dea crezare poveştilor din filmele poliţiste, fiindcă socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Din afară ai impresia că totul este frumos, dar în realitate este destul de greu.

Băiatul dumneavoastră visează să devină poliţist?
La un moment dat, ar fi vrut să fie poliţist, dar neapărat un poliţist care să lucreze cu câine, fiindcă îi plac foarte mult animalele. Până la urmă, s-a decis să fie veterinar. Nici nu ştiu dacă mi-ar fi plăcut să urmeze cariera de poliţist, fiindcă ar avea destule restricţii, iar pentru firea lui rebelă cred că i se potriveşte o meserie liberală. Oricum, are timp destul să se gândească, să se răsgândească...

Ce îi place:
„Îmi place natura. Îmi place să-mi petrec timpul în aer liber. Îmi place să stau cu familia”, spune Nina Neacşu.

Ce nu îi place:
„Nu îmi plac cei care dau din coate să iasă în evidenţă, cei care vor să fie remarcaţi neapărat. Nu-mi place minciuna”, afirmă poliţista.

Profil:
Nume: Nina Tatiana Neacşu
Născută: 20 iulie 1967, Bucureşti
Studii: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti şi studii post universitare la aceeaşi instituţie
Familie: Căsătorită, un băiat, Cristian

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite