Cum trebuie să acţionăm corect atunci când suntem înţepaţi de o căpuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diagnosticul bolii Lyme este stabilit adesea prin recunoaşterea clinică a eritemului migrator (EM) în primul stadiu al infecţiei
Diagnosticul bolii Lyme este stabilit adesea prin recunoaşterea clinică a eritemului migrator (EM) în primul stadiu al infecţiei

În fiecare an, odată cu venirea sezonului cald, apare şi pericolul reprezentat de căpuşe. O simplă ieşire la iarbă verde poate însemna o complicaţie pentru sănătate dacă nu acţionăm ca la carte.

Medicii ne recomandă că atunci când suntem muşcaţi de căpuşe să nu încercăm să îndepărtăm singuri insecta, ci să apelăm la ajutor de specialitate. 

"Când au de-a face cu căpuşele, oamenii ar trebui să nu încerce să le scoată ei. Trebuie să meargă la spital, pentru că vor urma şi un tratament cu antibiotic. Altfel, există pericolul de infecţie, pentru că ei pot scoate doar o parte din căpuşă, iar cealaltă parte să rămână sub piele. Se poate ajunge la boala Lyme, cea mai severă complicaţie în acest caz", ne-a spus dr. Mihai Popa, de la UPU Târgovişte. 

Totuşi, atunci când considerăm că pierdem prea mult timp până la un spital, putem încerca să scoatem insecta cu ajutorul unei pensete. Trebuie să ne asigurăm că prindem căpuşa cât mai aproape de partea unde este prinsă de piele pentru a-i smulge capul. Altfel, rişti ca zona să se infecteze. 

După ce căpuşa a fost scoasă, zona trebuie curăţată cu apă caldă şi săpun sau cu un antiseptic de uz general.

Cum se manifestă boala Lyme

Boala Lyme este denumită şi „boala cu 1000 de feţe”, din cauza marii varietăţi de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Nu toţi pacienţii care suferă de boala Lyme manifestă toate simptomele. 

Boala Lyme localizată precoce se dezvoltă la câteva zile după ce aţi fost infectat. În stadiul 1, este posibil să aveţi o erupţie roşie extinsă, circulară, simptome asemănătoare gripei, cu sau fără erupţii cutanate. De asemenea, persoanele infectate nu mai energie, prezintă dureri de cap, musculare şi de articulaţii. Diagnosticul bolii Lyme este stabilit adesea prin recunoaşterea clinică a eritemului migrator (EM) în primul stadiu al infecţiei.

Cele mai multe simptome apar în perioada aprilie-septembrie, atunci când căpuşele devin cel mai active şi de hrănesc. Perioada de incubare de la momentul infectării până la apariţia simptomelor este de obicei de 1-2 săptămâni. Dar poate fi de doar câteva zile ori, la capătul opus, de luni sau, în unele cazuri, chiar ani.

Înţepătura căpuşelor poate determina leziuni grave ale tegumentului, unele specii pot provoca paralizii, iar alte specii servesc ca vectori pentru diverse microorganisme transmiţând tifosul, boala Lyme, febra recurentă etc. În România au fost identificate 27 specii de căpuşe, Ixodes ricinus fiind cea mai frecventă specie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite