Cum luptăm cu răceala. Şapte trucuri de a ţine departe boala în timpul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul rece este aproape, iar cămara trebuie să fie alimentată cu produse nutritive, care stimulează imunitatea şi ţin la distanţă răceala.

„Deşi toţi mâncăm diferit atunci când ne simţim rău sau suntem bolnavi, ultimul lucru pe care îl dorim este ca stomacul nostru să lucreze greu şi să digere greu mâncarea”, spune dieteticianul Bonnie Taub-Dix, autor al lucrării „Read It Before You Eat It”, citat de prevention.com.

Cu toţii ne dorim să consumăm cât mai mulţi nutrienţi, dar Taub-Dix recomandă să apelăm din când în când şi la carbohidraţi uşor de digerat. 

1. Ovăz

Este un aliment bogat în proteine, grăsimi nesaturate şi vitamina B. Acesta este cereala cu cea mai mare concentraţie de vitamine şi minerale. Printre altele, ovăzul are numeroase proprietăţi benefice pentru piele şi reglează tranzitul intestinal.

Consumul zilnic de ovăz scade colesterolul, reglează procesele digestive şi oferă organismului o cantitate considerabilă de fibre.

2. Cartofi copţi la cuptor

Cartofii la cuptor (albi sau dulci) sunt o altă bază excelentă pentru o masă gustoasă, indiferent de vreme. „Cei mai mulţi dintre noi nu îşi dau seama că aceşti cartofi furnizează vitamina C, un nutrient important care ajută în lupta cu bolile”, spune Taub. Dix.

Puteţi să adăugaţi nişte proteine ​​cartofului, consumându-l alături de o brânză de vaci sau iaurt grecesc.

3. Ceai verde

Nimic nu oferă la fel de mult confort ca o cană de ceai pe vreme rece. Pe lângă proprietăţile calmante, ceaiul te hidratează şi te ajută în lupta cu febra sau dacă ai stomacul iritat. Ceaiul călduţ face minuni când ai o durere în gât. 

În plus, ceaiul verde conţine tot felul de compuşi benefici. Unul, numit quercetin, poate ajuta la stimularea funcţiei imunitare.

4. Mierea

Indiferent dacă o consumaţi în ceai, amestecată în făină de ovăz sau iaurt, mierea este un alt aliment util atunci când nu ne simţim bine. „Proprietăţile antibacteriene ale mierii pot avea o varietate de efecte pozitive în combaterea unei răceli sau gripe”, explică medicul holistic de sănătate, Elena Villanueva, fondatoare a Modern Holistic Health. 

De asemenea, stopeză tusea şi ajută la vindecarea durerilor în gât. 

5. Nuci şi seminţe

Nucile şi seminţele sunt bogate în vitamina E şi zinc, doi nutrienţi care sunt necesari pentru o funcţie imunitară optimă. Nuci de pin, caju, seminţe de cânepă, migdale, seminţe de in şi seminţe de dovleac sunt opţiuni grozave.

6. Ghimbir

Este unul dintre cele mai bune remedii holistice pentru gripă. Ghimbirul conţine o serie de compuşi activi (cum ar fi gingerolul) care ne susţin sănătatea şi starea de bine generală. Ghimbirul poate alunga greaţa.

7. Ceai de scorţişoară

Nu numai că scorţişoara îţi încălzeşte organismul şi îţi dă o stare de bine, dar posedă şi proprietăţi antifungice şi analgezice care pot sprijini sănătatea tractului respirator superioar. Specialiştii ne spun să bem o ceaşcă de ceai de scorţişoară de două sau trei ori pe zi când suntem răciţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite