Angajatul CJAS cu COVID-19 care a refuzat iniţial internarea, criticat dur: „Pericolul e cât se poate de real“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Focşan din Târgovişte, pacient cu Covid-19 Sursa Facebook CF
Cristian Focşan din Târgovişte, pacient cu Covid-19 Sursa Facebook CF

Un bărbat în vârstă de 43 de ani, din Târgovişte, a simţit pe pielea sa ce rău poate face noul coronavirus în organism. A fost testat poztiv, dar, la început, nu i-a dat importanţă prea mare.

Cristian Focşan (43 de ani) din Târgovişte, salariat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, a fost infectat cu noul coronavirus în urmă cu două săptămâni. Iniţial, el a cerut să plece acasă din spital pentru că avea febră uşoară, dar s-a întors în stare gravă după doar trei zile. Atât de gravă, încât a avut nevoie de masca de oxigen pentru a respira.

Bărbatul povesteşte că înainte să se ducă la spital pentru a doua oară avea dureri de burtă, tuse puternică şi ameţeli. S-a bazat pe faptul că nu este fumător, iar în tinereţe a fost sportiv de performanţă, şi a considerat că aceste două atuuri l-ar fi putut ajuta să treacă mai repede pentru infectare. 

Boala a fost însă mai puternică, iar pacientul descrie experienţa ca fiind traumatizantă, pentru că de atunci, a avut de înfruntat în plus comentariile critice de pe Facebook, prin care oamenii i-au transmis că nu cred povestea sa şi i-au lăsat mesaje denigratoare.

„Sunt acuzat că m-am internat şi apoi m-am externat şi iar m-am internat. Nimic mai fals. Lucrurile s-au petrecut astfel: după recoltarea probelor pentru testul COVID-19 mi s-a sugerat să rămân izolat acasă.

Ceea ce am şi făcut. Atunci când am fost sunat de DSP, abordarea a fost astfel: <Sunteţi pozitiv, nu avem locuri în spital să vă internăm; dacă vă simţiţi foarte rău şi insistaţi, vom găsi o soluţie>. Cum nu prezentam simptome grave, le-am spus medicilor că rămân autoizolat.

A doua zi, cei de la ISU au venit la mine acasă să îmi ia declaraţia pe propria răspundere că rămân acasă. Cum puteam ocupa un pat de spital, dacă eu, în acele momente, eram bine şi nu aveam nevoie de spitalizare?”, scrie Cristian Focşan, de pe patul de spital, pe contul său de socializare.

Ce simptome avea bolnavul

Pacientul îi îndeamnă pe toţi să asculte sfaturile medicilor, pentru că pericolul este real. „Lucrurile au degenerat ulterior. Vă rog să nu mai ignoraţi avertismentele autorităţilor, fie că vorbim de medici, Guvern, Preşedinţie sau autorităţi locale. Pericolul e cât se poate de real şi ne pune viaţa în primejdie. Totul depinde de fiecare dintre noi! Doamne Ajută! Când voi ajunge la casa mea, voi scrie despre această experienţă traumatizantă. Sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând pentru că este deja a doua zi când respir fără ajutorul măştii de oxigen”, a mai spus Focşan.

Bolnavul recunoaşte că a greşit că nu a rămas de la început la spital şi mărturiseşte că suferinţa i-a schimbat întreaga viaţă. El este încă internat în Secţia COVID a Spitalului de Urgenţă din Târgovişte – Secţia Infecţioase.

Judeţul Dâmboviţa se află printre judeţele fruntaşe la cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2, iar medicii fac eforturi uriaşe pentru a stopa răspândirea. Totul este în zadar în condiţiile în care pacienţii pozitivaţi nu stau în autoizolare şi se plimbă nestingheriţi printre noi.

Pacientul din Timişoara care a refuzat tratamentul a murit de Covid-19

În urmă cu câteva zile, un pacient în vârstă de 50 de ani s-a prezentat la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, fiind diagnosticat cu o formă medie a bolii COVID-19. Medicii i-au propus un tratament cu Remdesivir, folosit până acum cu succes în spitalul din oraşul de pe Bega, însă pacientul a refuzat, spunând că nu permite să se facă experimente pe el. Decizia i-a fost fatală, omul murind în scurt timp.

„El a fost într-o stare medie, dar apoi s-a agravat. Avem câteva opţiuni terapeutice. I s-a recomandat să efectueze tratament cu un anumit medicament, care în anumite studii clinice arată o eficicenţă promiţătoare. A refuzat, pentru că a considerat că nu este bine să facem experienţe pe el. Nu sunt experimente. Este modalitatea în care putem administra acest medicament. Este decizia fiecăruia de a beneficia sau nu de un tratament. Oamenii refuză tratamente, refuză internarea, refuză recomandările specialiştilor“, a declarat medicul Virgil Musta, şeful secţiei de COVID-19, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

Remdesivir este un medicament antiviral care se administrează, ca studiu clinic, în doar câteva centre din România, între care şi la Timişoara. Autorităţile medicale iau în calcul extinderea administrării acestui medicament la scară naţională. 

CITEŞTE ŞI:

Scandal la Spitalul Găeşti, în prima zi în care unitatea a început să trateze strict bolnavi de COVID

Noi spitale COVID, într-un judeţ fruntaş la cazuri noi de îmbolnăvire. Medicii sunt îngrijoraţi de evoluţie

Focar COVID-19 la un centru pentru persoane cu handicap din Dâmboviţa: 106 cazuri

Judeţul cu cea mai mare creştere de cazuri de COVID caută unităţi sanitare destinate tratării pacienţilor

Cauza exploziei de cazuri de coronavirus din Dâmboviţa, judeţul cu cea mai mare creşte din ultimele 24 de ore

Primarul care vrea să dea în judecată Ministerul Sănătăţii pentru că este obligat la cheltuieli mari cu COVID-ul. „Am renunţat la multe proiecte locale“

Medicul dat afară din cabinet de un primar, pe motiv că venea la muncă, deşi a intrat în contact cu asistenta sa pozitivă, a murit de coronavirus

Scrisoarea unui manager care încearcă să-i atragă pe medicii tineri la spitalul lui: „Nu mai sprijiniţi zidurile spitalelor din Bucureşti!“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite