Ţeapa chinezească de la Dărmăneşti. Ce utilitate ar putea avea liceul tehnologic lăsat să se degradeze în câmp

Ţeapa chinezească de la Dărmăneşti. Ce utilitate ar putea avea liceul tehnologic lăsat să se degradeze în câmp

Foto C.S.

Clădirea Liceului Tehnologic din Dărmăneşti, construită cu un milion de euro de la Banca Mondială, prin Ministerul Educaţiei, şi nefolosită niciodată, şi-ar putea găsi o utilitate.

Chinezii de la Panda Electronics ar fi trebuit să construiască cea mai mare fabrică de electrice şi electrocasnice din Europa, la Dărmăneşti, graţie unei investiţii de 180 de milioane de euro. 

Mii de oameni din Dâmboviţa şi Prahova şi-au depus încă din 2010 CV-urile, iar unii dintre ei au fost chemaţi chiar şi la nişte cursuri de instruire.
 
Pentru a fi sigur că cea mai mare parte a viitorilor angajaţi va proveni din comună, primarul de atunci s-a pus pe construit şi a realizat un liceu, care trebuia să îi şcolească pe tineri.
 
Clădirea s-ar putea transforma în şcoală profesională sau centru de pregătire pentru militari. Construcţia, realizată la marginea localităţii, pe un câmp, ar fi trebuit să fie liceu tehnologic pentru o fabrică de televizoare a Panda Electronics, fabrică ce nu s-a construit.
 
Peste 90% din producţia de electronice de la Dărmăneşti ar fi urmat să fie destinată exportului, în Europa, Rusia, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
 
Acum, auorităţile locale vor să facă o şcoală profesională pentru a pregăti forţă de muncă pentru U.M. Mija, Automecanica Moreni şi frabrica de armamnent din Dragomireşti. 
 
Foto C.S. 

„Deocamdată nu există sursă de finanţare. Am purtat discuţii cu un secretar de stat din Ministerul Apărării pentru un centru de pregătire pentru militari profesionişti. Acest centru ar avea nevoie de un poligon de tragere”, a declarat primarul comunei Dărmăneşti, Valentin Mihalache.
 
De-a lungul timpului au mai fost luate în calcul variantele ca acea clădire să fie transformată într-un centru de pregătire ISU la nivel zonal sau un centru de îngrijiri paliative. În prima variantă DSU nu a marşat la proiect, iar în cea de-a doua, o societate privată s-a retras din „cursă” după ce şi-a dat seama că va trebui să investească 250.000 de euro pentru a face utilă acea clădire. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările