Un judeţ întreg, îngropat în gunoaie din cauza lipsei de comunicare între Guvern şi instituţiile subordonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa de gunoi temporară de la Fălticeni. FOTO: Ziarul de pe net
Groapa de gunoi temporară de la Fălticeni. FOTO: Ziarul de pe net

În anul 2017, Guvernul a aprobat un Memorandum care permite punerea în funcţiune în regim de urgenţă a platformelor ecologice pentru depozitarea deşeurilor, construite cu fonduri europene. Pentru că documentul nu a fost transmis în teritoriu, Consiliul Judeţean Suceava nu a ştiut că poate să dea în folosinţă depozitul de la Moara. Situaţia este gravă pentru că gropile de gunoi din judeţ temporare sunt arhipline.

Consiliul Judeţean Suceava a aflat abia în ianuarie 2019 că poate să pună în funcţiune depozitul ecologic de la Moara în regim de urgenţă, în condiţiile în care procedura legală a fost aproată de Guvern în 2017.

În mai 2017, Guvernul a adoptat Memorandumul nr. 9876.M.B “Aprobarea soluţiilor temporare privind delegarea serviciilor de operare a infrastucturii pentru proiectele finanţate prin fonduri europene, în domeniul deşeurilor”. Documentul a fost semnat de trei miniştri de la vremea respectivă. Este vorba despre ministrul Mediului, Graţiela Gavrileascu, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb şi ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh. Pentru că Memorandumul nu se publică în Monitorul Oficial, Guvernul ar fi trebuit să informeze pe alte căi instituţiile abilitate din teritoriu. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat.

„Nu am ştiut de acest Memorandum. Nu am fost informaţi”, ne-a declarat Vasile Oşean, directorul Agenţiei de Mediu Suceava.

„Nu am ştiut de existenţa documentului”, susţine Adriana Iordache, şefa Gărzii de Mediu Suceava.

„Nu am ştiut de acest document până în luna ianuarie a acestui an”, ne-a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean. 

Suceava are şi un secretar de stat în Ministerul Mediului. Este vorba despre Eugen Uricec de la PSD. Nici el nu a informat instituţiile de mediu cu privire la memorandum. 

Dacă s-ar fi ştiut de memorandum s-ar fi putut da în folosinţă încă din toamna trecută depozitul de deşeuri de la Moara, care a fost construit cu fonduri europene, avea autorizaţie de mediu şi avea recepţia finală. 

Depozitul a fost scos la licitaţie pentru desemnarea unui operator, însă participanţii au depus contestaţii, iar acum se judecă în instanţă. Asta înseamnă că va mai dura până când va încheia procedura de licitaţie.

Starea de urgenţă pentru punerea în funcţiune a platformei de la Moara este dată de faptul că cele cinci gropi de gunoi temporare din judeţul Suceava sunt pline şi arhipline. Asta înseamnă că primăriile nu mai au unde să ducă gunoiul.

„Serviciul Comisariatul Judeţean Suceava din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, printr-o adresă transmisă Consiliului Judeţean Suceava, a solicitat acestei instituţii să urgenteze, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, procedurile de punere în funcţiune a depozitului ecologic de deşeuri Moara. Garda de Mediu Suceava atrage atenţia că nepunerea în funcţiune a acestui depozit a condus la atingerea şi chiar depăşirea capacităţilor autorizate a spaţiilor de stocare temporară”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Suceava.

De altfel, Prefectul Mirela Adomnicăi a convocat, marţi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza modul de gestionare a deşeurilor în judeţul Suceava. Comitetul a votat o hotărârea privind “constatarea unei stări generatoare de situaţii de urgenţă create de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului Suceava”.

În perioada următoare, Consiliul Judeţean va trebui să aprobe o hotărâre pentru deschiderea platformei de la Moara în regim de urgenţă. Instituţia va desemna o comisie care va stabili operatorii platformei până la finalizarea licitaţiei care a fost contestată.

Aşadar, depozitul de la Moara ar putea fi pus în funcţiune la sfârşitul lunii martie. 80 la sută din deşeurile locuitorilor judeţului Suceava vor fi depozitate la Moara.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite