Muzica din baruri transformă în insomniaci sute de suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe localuri din Suceava depăşesc frecvent limitele de zgomot impuse prin legislaţie. Locatarii care locuiesc în Centru sunt printre cei mai afectaţi de nivelul crescut al decibelilor şi fac reclamaţii pe bandă rulantă. 

Zgomotul provocat de petrecerile organizate la parterul blocurilor, în diferite baruri, restaurante sau cluburi din oraş îi determină pe mulţi suceveni să caute salvare la autorităţile responsabile.

Aceştia ajung să trimită din ce în ce mai des reclamaţii către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în speranţa că li se rezolvă problemele.

Dacă în 2008 au fost închise două localuri ultrazgomotoase, anul trecut nu s-a ajuns până acolo. Cei mai mulţi dintre patroni de restaurante „s-au domolit“, sub ameninţarea dispoziţiei de suspendare a activităţii.

Cu toate acestea, instituţiile cu atribuţii de control din Suceava continuă să primească zeci de reclamaţii din partea locatarilor deranjaţi de zgomot.

Manelele date la maxim, motiv des de reclamaţie

Potrivit reprezentanţilor DSP, petrecerile şi nunţile care se fac în weekend în restaurantele de la parterul blocurilor reprezintă principala sursă a nemulţumirii sucevenilor.

Gălăgia constantă din cârciume şi baruri îi deranjează aproape în egală măsură pe locatarii din apropiere.

„Eu sunt profesoară şi ajung acasă obosită, vreau să mă odihnesc şi chiar nu pot. Cântă manelele până seara târziu. E de nedescris. M-am săturat să tot îi spun patroanei şi să nu mă ia în seamă. De aceea am făcut reclamaţie, ca să ia măsuri. În ultima lună s-au mai liniştit, dar cine ştie“, ne-a spus o suceveancă care locuieşte în blocul turn din centrul oraşului. Pe de altă parte, patroana restaurantului susţine că femeia are o problemă personală cu ea.

„M-a reclamat peste tot. Şi la Termica, la Poliţie, la E.ON că fur curent şi la Direcţia de Sănătate Publică. Cântă manele, dar nu numai, punem muzică de toate felurile. S-a mai cântat şi la orgă în zilele de Sărbători, de Ziua Îndrăgostiţilor, de 8 Martie, poate până mai târziu. În rest, nu mai târziu de 9 seara“, s-a scuzat Artemize Marcu, patroana restaurantului.

În cursul anului trecut, inspectorii DSP au făcut 192 de controale prin localurile din oraş, pornind de la reclamaţiile sucevenilor.

„Noi nu putem impune patronilor ce fel de muzică să-şi pună în baruri. Pe doamna din Centru nu o deranja muzica dată la volum mare, ci faptul că erau manele. Acestea nu mai intră în atribuţiunile noastre“, a explicat directorul adjunct din cadrul DSP.

Numărul reclamaţiilor depuse la DSP a crescut uşor în fiecare an. Reprezentanţii DSP spun că nemulţumirile legate de zgomot sunt puse pe tapet în special de sucevenii în vârstă.

Gălăgia în oraş, strict reglementată
Noaptea, după ora 22.00, nivelul zgomotului provenit din stradă nu  trebuie să depăşească 25 de decibeli în locuinţele oamenilor. Peste zi, valoarea trebuie să fie de maximum 35 de decibeli. Cei care provoacă zgomote peste aceste limite pot fi sancţionaţi. Patronii găsiţi că nu respectă normele legale trebuie ca, în termen de 30 de zile, să găsească metode de reducere a zgomotului, altfel riscă să le fie închise localurile.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite